Boli si tratamente

Video – un simplu selfie iti spune daca ai cancer pancreatic

Publicat: 26 oct. 2017
7

O aplicatie care le permite utilizatorilor sa depisteze cancerul pancreatic si alte afectiuni printr-un selfie realizat cu ajutorul unui smartphone a fost realizata de o echipa de oameni de stiinta de la Universitatea Washington din Statele Unite si va fi prezentata in curand la o conferinta internationala.

Cu o rata de supravietuire de 9% in cinci ani, cancerul pancreatic are unul dintre cele mai rele prognostice, partial din cauza faptului ca nu prezinta simptome evidente si nu exista metode noninvazive de depistare a tumorii inainte ca aceasta sa se raspandeasca in corp, informeaza agentia Xinhua.

Aplicatia BiliScreen utilizeaza o camera de smartphone, algoritmi computationali si instrumente de invatare programata pentru detectarea unor cresteri ale nivelului de bilirubina din sange in sclera (tunica solida a globului ocular – n.red.) unei persoane.

Unul dintre primele simptome ale cancerului pancreatic, ca si al altor afectiuni, este icterul, o coloratie galbena a pielii si albului ochilor cauzata de acumularea de bilirubina in sange.

Testul de sange utilizat in prezent pentru masurarea valorilor bilirubinei nu este in mod obisnuit administrat adultilor decat daca exista motive de ingrijorare, precizeaza sursa citata.

Top 7 aplicatii android pentru monitorizarea sanatatii

„In cazul cancerului pancreatic, problema este ca pana ce devii simptomatic este de obicei prea tarziu”, sustine Alex Mariakakis, student doctorand in cadrul universitatii amintite.

Detectarea semnelor de icter atunci cand nivelurile bilirubinei sunt usor ridicate ar putea oferi posibilitatea dezvoltarii unui program cu totul nou de depistare a unor afectiuni la pacientii cu risc ridicat.

„Daca oamenii isi pot face acest test simplu o data pe luna – in intimitatea locuintelor lor – s-ar putea depista boala indeajuns de devreme pentru a se urma un tratament care le-ar putea salva viata”, a adaugat Mariakakis, autorul principal al lucrarii, care va prezenta aplicatia la conferinta internationala Ubicomp 2017 organizata de Association for Computing Machinery in Maui, Hawaii, la 13 septembrie.

Echipa care a conceput BiliScreen a realizat anterior BiliCam, o aplicatie pentru smartphone prin care se poate depista icterul infantil cu ajutorul unei imagini realizata cu pielea copilului.

Un studiu publicat recent in jurnalul „Pediatrics” a demonstrat ca BiliCam a ajutat la estimarea cu acuratete a nivelurilor de bilirubina in cazul a 530 de copii.

In cadrul unui studiu clinic initial efectuat pe 70 de persoane, BiliScreen a identificat corect cazuri ingrijoratoare confirmate in procent de 89,7%.

Adauga un comentariu