Magazin

Videocapsula endoscopica – o noua frontiera

Publicat: 10 ian. 2011

@ Din punct de vedere stiintific, videocapsula endoscopica, introdusa in practica din 2000, reprezinta o metoda revolutionara de examinare a tubului digestiv; din punctul de vedere al pacientului, investigatia este relativ simpla si complet non-invaziva; din punct de vedere general, parerea publicului, aceasta ustensila concretizeaza îndeplinirea dorintei dintotdeauna a omului de a sti, de a cunoaste organismul uman în cele mai launtrice labirinturi @ Videocapsula poate fi considerata un endoscop în miniatura, conceput pentru a fi înghitit cu usurinta si pentru a furniza imagini din tubul digestiv, situat dincolo de limita de examinare a endoscoapelor obisnuite

Videocapsula endoscopica a fost introdusa în practica în anul 2000. De la început, dar si ulterior, pe parcursul acumularii experientei, prin utilizarea tot mai extensiva si intensiva, s-a bucurat de un interes indiscutabil atât din partea medicilor, cât si din partea pacientilor si a opiniei generale. Motivele aprecierii acestei inovatii tehnice, cu siguranta, sunt multiple. Din punct de vedere stiintific, reprezinta o metoda revolutionara de examinare a tubului digestiv; din punctul de vedere al pacientului, investigatia este relativ simpla si complet neinvaziva; din punct de vedere general, parerea publicului, aceasta ustensila concretizeaza îndeplinirea dorintei dintotdeauna a omului de a sti, de a cunoaste organismul uman în cele mai launtrice labirinturi. Cum altfel s-ar putea explica realizarea si apoi succesul filmului de acum mai bine de 30 ani „Calatorie fantastica”?

Videocapsula se elimina pe cale naturala

Videocapsula poate fi considerata un endoscop în miniatura, conceput pentru a fi înghitit cu usurinta si pentru a furniza imagini din tubul digestiv, situat dincolo de limita de examinare a endoscoapelor obisnuite. Pe aceste principii s-a bazat realizarea primei videocapsule, dedicata intestinului subtire. Ulterior, din intentia de a investiga non-ivaziv si alte segmente de tub digestiv, au fost dezvoltate videocapsula de esofag si cea de colon, ca alternative la examinarea endoscopica clasica.
Videocapsula de intestin subtire are forma asemanatoare si marime ceva mai mare decât o capsula uzuala de antibiotic; masoara 11/25 mm si este acoperita de un învelis sintetic ce faciliteaza înghitirea. La un capat este prevazuta cu o sursa de lumina si cu o camera miniaturala de luat vederi, ambele alimentate de o baterie cu durata de functionare de opt ore. Imaginile vor fi transmise prin intermediul undelor radio catre opt senzori care se plaseaza de la începutul investigatiei pe corpul pacientului. Imaginile preluate de acestia vor fi stocate într-o caseta purtata la brâu si descarcate ulterior în computer, cu ajutorul unui software special. Medicul va examina imaginile, care pot fi urmarite sub forma de film, derulat cu viteza adaptabila; interpretarea dureaza între 2 – 4 ore. Videocapsula nu este reutilizabila, ci de unica folosinta; dupa eliminarea pe cale naturala nu se recupereaza.

Premiera nationala

Performanta tehnica a realizarii unui astfel de dispozitiv de examinare s-a bucurat de un mare entuziasm initial, din primii ani de implementare în practica înregistrându-se pe plan mondial o progresie geometrica a numarului de videocapsule utilizate. Daca istoria universala numara acum 10 ani, ne mândrim cu faptul ca Institutul de Gastroenterologie si Hepatologie a utilizat în premiera nationala aceasta metoda de investigare a intestinului subtire, achizitionând aparatura necesara si efectuând primele examinari la doar trei ani de la premiera mondiala.
Metoda este, pe buna dreptate, tentanta si pentru medic, si pentru pacient. Trebuie, însa, respectate anumite indicatii de examinare, pentru un randament diagnostic optim, dar si pentru pastrarea unui echilibru cost – beneficiu. Au existat si exista în continuare, periodic, întruniri la nivel de experti internationali, care urmaresc stabilirea celor mai potrivite indicatii de examinare a intestinului subtire cu ajutorul videocapsulei.
Pâna în anii 2000, intestinul subtire era portiunea, daca nu necunoscuta, macar greu abordabila a tubului digestiv. Metodele de examinare existente erau fara mare sensibilitate sau specificitate (metode radiologice, cu sau fara substanta de contrast), fie laborioase, dificil de efectuat de medic sau greu de suportat de pacient (de exemplu, enteroscopia, ce presupune mânuirea unui endoscop lung, care sa intubeze ansele labirintice ale intestinului subtire), uneori necesitând anestezie.

Indicatii de examinare

Odata cu anul 2000, imagistica intestinului subtire a fost revolutionata de aparitia videocapsulei si a enteroscopului cu balonas, o varianta optimizata a enteroscopului anterior. Indicatiile unanim recunoscute ale efectuarii videocapsulei de intestin subtire sunt: hemoragia digestiva de cauza obscura, anemia prin deficit de fier de cauza neprecizata, diagnosticul si evaluarea bolii Crohn (boala inflamatorie idiopatica ce poate afecta orice segment al tubului digestiv si care se manifesta prin diaree, dureri abdominale, anemie, scadere ponderala), suspiciunea de tumora de intestin subtire, boala celiaca, sindroamele de malabsorbtie, supravegherea sindroamelor de polipoza gastro-intestinala, urmarirea post-transplant, boala grefa contra gazda. De mentionat ca, pe masura acumularii de experienta din multiplele studii pe plan mondial si datorita numeroaselor cazuri publicate, indicatiile au fost continuu supuse reclasificarii. Unele din conditiile puse, la începutul anilor 2000, in sectiunea „Indicatii experimentale” au fost ulterior trecute la capitolul „Indicatii certe”. Cel mai ilustrativ exemplu îl constituie bolile inflamatorii intestinale, în special boala Crohn, care beneficiaza acum tot mai mult, ca prim diagnostic, dar si ca urmarire, de datele furnizate de examinarea cu  videocapsula. Cea mai frecventa indicatie de examinare a intestinului subtire cu videocapsula ramâne hemoragia digestiva obscura, adica de cauza ramasa neprecizata dupa efectuarea de investigatii endoscopice de prima linie (endoscopie digestiva superioara si colonoscopie). Hemoragia digestiva obscura poate fi manifesta (exteriorizata prin melena sau hematochezie) sau oculta, descoperita prin testul hemoragiilor oculte în scaun. Anemia prin deficit de fier de cauza necunoscuta se constituie în a doua cea mai frecventa indicatie, putând fi vorba fie tot de o hemoragie digestiva oculta, fie de o lipsa de absorbtie a fierului (ca în situatia bolii celiace).
De multe ori, videocapsula se dovedeste salutara, stabilind un diagnostic care ar fi fost dificil sau tardiv de descoperit cu ajutorul altor metode de examinare.

Diagnostice grave

În cadrul Institutului de Gastroenterologie si Hepatologie Iasi au fost investigate cu ajutorul videocapsulei diagnostice grave, de tumori de intestin subtire, la pacienti cu hemoragii digestive frecvente, care pâna la momentul respectiv epuizasera celelalte metode de investigatie si la care, altfel, tratamentul corect ar fi fost prea mult întârziat. Totodata, au fost evaluati pacienti cu boala Crohn suspectata sau cunoscuta, atât pentru stabilirea unui prim diagnostic, cât si pentru evaluarea extinderii bolii la nivelul intestinului subtire sau pentru evaluarea raspunsului la tratament în scopul modificarii atitudinii terapeutice.
Aport diagnostic deosebit al videocapsulei a fost înregistrat si în cazul pacientilor cu boala celiaca, in cel al pacientilor cu leziuni ale mucoasei intestinale cauzate de tratamentul cu antiinflamatorii nonsteroidiene, in cazul pacientilor cu afectarea tardiva a intestinului subtire dupa iradierea unor tumori pelvine (enterita radica).

Contraindicatii putine

Cu toate ca tulburarile functionale ale tubului digestiv nu se numara printre indicatiile standard, videocapsula este benefica si în aceste situatii, prin impactul psihologic pozitiv al excluderii certe a unor leziuni organice.
Ca orice metoda de investigatie, videocapsula are contraindicatii si limite. Contraindicatiile sunt, însa, putine, importante fiind tulburarile de deglutitie si existenta dovedita sau suspectata a unei stenoze pe tubul digestiv, care ar putea duce la blocarea capsulei si antrenarea unei ocluzii intestinale care sa necesite interventie chirurgicala. Restul contraindicatiilor sunt relative, constând în special în existenta dispozitivelor medicale implantate (pace-maker, defibrilator) si a antecedentelor de interventii chirurgicale, putând favoriza impactarea capsulei prin sindromul aderential. Sarcina ramâne în continuare o contraindicatie pentru administrarea videocapsulei.

Retentia capsulei, singura indicatie

Limita videocapsulei provine din caracterul pur descriptiv al acestei metode imagistice, constând, în primul rând, în imposibilitatea de a preleva biopsii din leziunile vizualizate. Randamentul vizualizarii este influentat de viteza de tranzit intestinal, principalul factor de propulsie a videocapsulei, si de continutul intestinal (nefiind posibile insuflarea, spalarea sau aspiratia, precum în cazul endoscopului conventional).
Odata respectate indicatiile si contraindicatiile, videocapsula s-a dovedit o metoda de examinare atât cu randament superior altor metode de vizualizare a intestinului subtire, cât si cu toleranta si siguranta apreciabile. Singura complicatie o constituie retentia capsulei, în cazul unei stenoze la nivelul tubului digestiv; aceasta se poate rezolva spontan, cu tratament medical sau poate necesita interventie chirurgicala.
Riscul trebuie expus în prealabil fiecarui pacient înainte de administrarea videocapsulei, care va fi efectuata, ca oricare investigatie, dupa semnarea de catre acesta a consimtamantului informat.
Spre final, subliniez din nou avantajul diagnosticului precoce asigurat de videocapsula al afectiunilor intestinului subtire, acest segment greu abordabil al tubului digestiv, si închei exprimand sperantele actuale ale lumii stiintifice medicale legate de aceasta tehnica: realizarea unei versiuni de videocapsula cu posibilitate de diagnosticare completa, prin prelevare de biopsii, si cu valente terapeutice, prin efectuarea de gesturi precum coagularea leziunilor sau eliberarea medicamentului.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit