Info Turism

Viena: Biblioteca Nationala Austriaca

Publicat: 20 feb. 2012

Numele local: Österreichische Nationalbibliothek. Biblioteca Nationala Austriaca este gazduita in cladirea predominant baroca de pe Josefplatz. A fost construita in timpul conducerii lui Charles al VI-lea dupa planuri de Fischer von Erlach, tata si fiu, intre 1723 si 1726. Nikolaus Pacassi a facut cateva schimbari intre anii 1763 – 1769. Cladirea baroca a fost independenta initial, dar a fost legata de lantul Redouten (avariata serios de un incendiu in 1992, fiind reconstruita acum) pana la Hofburg in 1760.

Uriasa sectiune centrala este incoronata de un grup de statui infatisand-o pe zeita Minerva in trasura sa, condusa de patru cai; este realizat de L. Mattielli si dateaza din 1725.

Biblioteca Nationala, fosta Biblioteca a Curtii, a intrat in posesia statului in 1920 si este acum una dintre cele mai mari biblioteci din lume. Colectia sa extinsa exista inca din secolul XIV. Primul director al Bibliotecii Imperiale a fost numit in secolul XVI, iar in secolul XVII colectiile au fost pastrate in etajul superior al Reitschule. Pana in secolul XVIII nu mai exista suficient spatiu in „Burg” si era evident ca o noua cladire trebuie sa fie pusa la dispozitie. Intreaga colectie a Bibliotecii Nationale numara in prezent pana la 2,5 milioane de carti. Mai mult decat atat, exista urmatoarele colectii speciale: imprimeuri, manuscrise si incunabula, harti si globuri, papirusuri, portrete si arhive fotografice, colectii muzicale si teatrale si un muzeu esperanto. Noua cladire a devenit curand prea mica, si a fost necesar sa fie extinsa aripa sudica pe Josefplatz  si in Neue Burg.

Program: Luni-Duminica 10:00-18:00, Joi pana la 21:00

Pret intrare: bilet intreg 5 €, familie 9 €, reduceri 3 €.loading...

Adauga un comentariu