Magazin

Viitorul primăriilor. Cum ar trebui să arate o administrație publică locală

Publicat: 29 nov. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Viitorul primăriilor. Cum ar trebui să arate o administrație publică locală

Orice primărie are responsabilitatea de a avea grijă de localitatea pe care o administrează, prin implementarea unor politici publice, a unor strategii și proiecte sociale concepute într-un mod inteligent ce vor ajuta comunitatea să se dezvolte. De asemenea, ea trebuie să pună pe primul loc nevoile cetățenilor, mai ales cele de bază, precum un sistem de sănătate și educațional modern, și totodată locuri de muncă și o infrastructrură solidă. Dar pentru asta este esențial să dea dovadă de bunăvoință, deschidere spre inovare și să investească într-o resursă umană foarte bine pregătită. Iată câteva acțiuni pe care o primărie ar trebui să le întreprindă pentru a aduce un plus de valoare și pentru a le face o viață mai bună cetățenilor.

  1. Digitalizare prin folosirea programelor software

Digitalizarea este primul pas în modernizarea primăriilor pentru a comunica mai eficient și bine cu cetățenii, dar și pentru a-și planifica activitatea. Orice demers întreprins în scopul modernizării și eficientizării muncii administratorilor publici prin achiziția de aparatură software nouă, licențe, antivirus, portaluri, programe software, contribuie la o mai bună organizare a primăriei. Implementarea unui portal cu ajutorul căruia primăria să prezinte instituția tuturor locuitorilor și nu numai, este un pas foarte important. Prin acesta ea poate comunica într-un mod transparent toate proiectele și informațiile de interes public. Portalul poate avea o mulțime de funcționalități, spre exemplu, posibilitatea instituției de a prezenta acte, documente, hotărâri, dispoziții și declarații locuitorilor și posibilitatea cetățenilor de a răspunde prin comentarii, putând astfel să-și exprime și ei părerile referitoare la diferite subiecte.

  1. Orientare spre dezvoltarea localității “smart”

Următorul nivel pe care primăria trebuie să-l atingă este investiția în oameni profesioniști, bine pregătiți, care să știe și ei la rândul lor cum să atragă investiții și bani în scopul punerii în aplicare a proiectelor. Iar banii europeni sunt cei mai la îndemână. Prin crearea de proiecte ce implică asfaltare, modernizare și folosirea energiei verzi, toate obținute cu fonduri europene, se pot crea locuri de muncă pentru cetățeni, stimulând creșterea populației. Un exemplu de primărie care a avut succes în această direcție este și comuna Ciugud. Ea a reușit să modernizeze orașul prin asfaltarea drumurilor agricole, să ofere iluminatul public prin folosirea energiei verzi (folosind sisteme fotovoltaice), să instaleze internet wifi gratuit pe străzi și orice cetățean să poată să-și plătească online a taxelor și impozitelor la automate electronice. De asemenea, ea a mai creat încărcarea electrică gratuită a mașinilor electrice și școala “smart”. Școală ce presupune comunicarea și interacțiunea video și online între elevi și profesori.

  1. Bugetarea participativă

Bugetarea participativă este un proces democratic prin care membrii unei comunități decid în mod direct cum să cheltuie o parte din bugetul public. Aceasta implică stimularea populației să vină cu idei și propuneri pentru îmbunătățirea comunității. Pe scurt, sunt delegați câțiva administratori publici care se ocupă de acest proces și  strâng propuneri de proiecte finale de la cetățeni dornici să contribuie la construirea orașului. Apoi proiectele sunt analizate și votate și cele care sunt fezabile, aprobate și adoptate. Acest concept există în orașe mari din România, precum București, Timișoara, Cluj, Oradea. Bugetarea participativă favorizează și stimulează spiritul civic și ajută la prioritizarea nevoilor cetățenilor.

  1. Colectarea selectivă

Clujul este un exemplu de oraș care din 2019 a adoptat colectarea selectivă a gunoiului (platic, metal, hârtie, carton, sticlă și deșeuri reziduale). Este un alt proiect care a fost pus în aplicare cu succes de către o primărie pentru a se alinia standardelor europene. Orice primărie are nevoie să implementeze un astfel de sistem pentru a avea grijă nu numai de aerul orașului, dar și de sănătatea locuitorilor. Colectarea selectivă reduce poluarea cauzată de producerea și depozitarea deșeurilor și reduce consumul de resurse naturale neregenerabile.

Acestea sunt doar câteva dintre lucrurile pe care o primărie sau o administrație locală ar putea să le facă pentru a îmbunătății și dezvolta comunitatea ei. Și atâta timp cât există bunăvoință și orientare spre crearea de lucruri bune, succesul va veni cu siguranță.

Sursa foto: pexels.com

Adauga un comentariu