Local

Viitura de pe râul Prut amenință locuitorii din Iași, Botoșani, Vaslui și Galați. Oamenii sunt evacuați din cauza codului portocaliu de inundații

Publicat: 29 iun. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Viitura de pe râul Prut amenință locuitorii din Iași Botoșani Vaslui și Galați. Oamenii sunt evacuați din cauza codului portocaliu de inundații
Viitura de pe râul Prut amenință în continuare locuitorii din județele Iași, Vaslui și Galați, codul portocaliu de inundațiii fiind încă menținut

Viitura de pe râul Prut amenință în continuare locuitorii din județele Iași, Botoșani, Vaslui și Galați. Zeci de oameni au fost evacuați din calea apelor odată cu prelungirea codului portocaliu de inundații. Cele mai expuse sunt localitățile din zonele joase aflate în apropiere de malul Prutului, unde se construiesc diguri provizorii pentru a reduce efectele inundațiilor. Mai multe grădini și terenuri agricole au fost deja acoperite de ape

Viitura de pe râul Prut amenință în continuare locuitorii din județele Iași, Vaslui, Galați și Botoșani. Mai multe persoane au fost evacuate din calea apelor după ce Agenția Națională Apele Române a prelungit codul portocaliu de inundații și a menținut măsurile pentru starea de urgență instaurată pe râul Prut.

„Cod Porocaliu în intervalul 28.06.2020 ora 10:00 – 29.06.2020 ora 24:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Prut – sector aval Acumulare Stânca-Costești – amonte Fălciu, ca urmare a tranzitării în regim controlat prin Acumularea Stânca-Costești a viiturilor formate anterior în amonte de intrarea în țară, județele Botoșani, Iași și Vaslui”, au precizat reprezentanții Administrației Naționale Apele Române.

Codul portocaliu de inundații în zona localităților de pe malul Prutului

Începând cu data de 28.06.2019, ora 10:00, Avertizarea Hidrologică din celelalte bazine hidrografice avertizate anterior, spre exemplu Jijia sau Bașeu, au fost înlăturate. Pentru a evita pericolul inundațiilor, se lucrează cu utilaje și cu materiale pentru construcția de diguri provizorii pe albia râului Prut.

„La această oră angajații Sistemului de Gospodărire a Apelor Iași din cadrul Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad intervin preventiv pentru eliminarea infiltrațiilor pe sub piciorul digului pe râul Prut între comunele Prisăcani și Măcărești, județul Iași. Intervenția este coordonată de inginerul-șef de la SGA Iași”, au explicat reprezentanții ABA Prut-Bârlad.

Cele mai afectate au fost localitățile Rădăuți-Prut și Săuceni. Echipele Apelor Române sunt în continuare pe teren și închid breșele la lucrări, acolo unde este posibil. În continuare, se acordă sprijin autorităților locale pentru refacerea zonelor afectate, iar specialiștii inventariază pagubele produse de inundații.

Localitățile Victoria și Țuțora din județul Iași sunt printre cele mai afectate de inundații

În cursul zilei de sâmbătă, 27 iunie, echipele ABA Prut-Bârlad și de la Sistemele De Gospodărire a Apelor Botoșani, Iași, Vaslui și Galați au avut o întâlnire pentru a stabili pașii următori pentru tranzitarea în siguranță a viiturii pe cursul de apă Prut. Astfel, Directorul Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad Petru Avram, împreună cu Prefectul Iașului, Marian Grigoraș, reprezentanți ai ISU Iași și autorități locale au verificat situația în teren în comunele Victoria și Tuțora, județul Iași. În județul Iași, pe cursul de apă Prut la stația hidrometrică Petrești s-a depășit Faza II de apărare cu + 22 de cm și la Grozești Faza II de apărare cu + 35 cm – tendința fiind de creștere. În județul Vaslui, pe cursul de apă Prut, la Drânceni s-a depășit Cota de inundație cu + 5 cm – tendința fiind de creștere.

Guvernanții și-au dat întâlnire pe malul Prutului

La sfârșitul săptămânii trecute, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor Costel Alexe, însoțit de Directorul Direcției Managementul Riscului la Inundații și Siguranța Barajelor Altan Abdulamit, din cadrul MMAP, Directorul Departamentului pentru Situații de Urgență Sorin Rîndașu din cadrul A.N. „Apele Române” și Directorul A.B.A. Prut-Bârlad Petru Avram au efectuat o vizită în localitatea Rădăuți-Prut și la Acumularea Stânca-Costești din județul Botoșani. Vizita a fost făcută pentru a observa situația din teren ca urmare a depășirii nivelului peste Cota de pericol de pe râul Prut. Lacul de acumulare Stânca-Costești are un volum total de 1.400 mil mc și are prevăzut un volum de combatere a inundațiilor de 550 mil. mc, care permite atenuarea viiturii.

Adauga un comentariu