International

Viktor Orban avertizeaza: Daca UE nu rezolva problema migratiei, risca sa piarda si alte state dupa Marea Britanie

Publicat: 29 iun. 2016

Premierul ungar Viktor Orban a declarat miercuri ca se va lupta pentru ca Uniunea Europeana sa adopte o politica mai dura privind migratia, fara de care, in opinia sa, ar aparea riscul ca si alte state sa paraseasca blocul comunitar, relateaza Reuters.

Orban a acuzat criza migratiei pentru votul britanicilor de iesire din UE, o decizie istorica ce a aruncat politica din blocul comunitar in criza si a dezlantuit o dezbatere aprinsa intre statele membre despre pasii de facut in continuare.

Critic al Bruxellesului, Orban a declarat intr-o conferinta de presa ca marea majoritatea a ungurilor sprijina apartenenta la UE si ca niciun partid politic nu promoveaza iesirea din blocul comunitar, nici macar formatiunea nationalista radicala Jobbik.

Totusi, el a spus ca migratia este o chestiune hotaratoare care cel mai probabil va redefini natura si gradul cooperarii europene, adaugand ca nu va renunta la eforturile de a obtine o politica mai dura in acest domeniu.

„Fara clarificarea obiectivelor, nu putem vorbi despre mai multa sau mai putina Europa”, a mai spus el la televiziunea publica.

„Daca discursul privind mai multa sau mai putina Europa nu este unitar, atunci acest lucru va duce la neincredere”, a adaugat Orban.

„Daca vorbim despre folosirea resurselor UE pentru a opri imigrantii si a extinde controlul asupra acestui proces, atunci Ungaria sprijina ideea de mai multa Europa. Insa daca vrem sa ne folosim de aceasta mai multa Europa pentru a-i aduce la noi si apoi sa ii redistribuim, atunci sustinem ideea de mai putina Europa si vrem sa tinem aceasta chestiune sub control national”, a mai afirmat premierul ungar.

El a subliniat ca problema migratiei este atat de importanta incat UE nu isi poate permite sa isi impuna vointa asupra statelor membre fara riscul ca si alte tari sa urmeze exemplul Marii Britanii, care a votat pentru iesirea din blocul comunitar.loading...

Adauga un comentariu