Actualitate

Vile de vacanta pentru smecheri. Cea mai mare spaga data vreodata la Iasi – FOTO

Publicat: 09 sept. 2013

@ Drumurile sunt proaste, iar autostrazi in Moldova vom avea la „Sfantu Asteapta” @ In schimb, la Directia Regionala de Drumuri si Poduri se ridica vile de lux in zone montane, mirifice, in care-si vor petrece vacantele directorii sau stabii din Ministerul Transporturilor @ Vilele sunt ridicate de o firma de constructii, care a avut contracte de milioane de euro pentru asfaltarea unor drumuri nationale din Moldova

Ne plangem ca soselele sunt de proasta calitate. Vedem destul de des ca drumurile se strica la cateva luni dupa ce au fost asfaltate. Si aceasta situatie dureaza de peste 20 de ani si nimeni nu ia masuri. De ce? Oferim o explicatie in randurile de mai jos. O firma de constructii, care are de ani de zile contracte de milioane de euro pentru asfaltarea si modernizarea drumurilor nationale, ridica vile luxoase care vor servi drept case de vacanta pentru directorii din Ministerul Transporturilor si implicit din Directia Regionala de Drumuri si Poduri (DRDP).

Cadou de la firma care asfalteaza drumurile

Una din cladiri se afla la Campulung. Angajatii DRDP din aceasta zona isi desfasoara activitatea, in prezent, intr-un sediu impozant aflat la intrarea in oras, in apropierea Autobazei. Cladirea a fost reabilitata de curand, s-a schimbat o parte din mobilier, au fost facute unele modificari ale constructiei. Au fost bagati bani frumosi. Are destule anexe pentru a face fata „cerintelor”. Chiar si curtea este una de dimensiuni mari. Cu toate acestea, salariatii asteapta de ani buni sa se mute intr-un sediu nou, in centrul orasului. Un sediu a carui constructie a inceput in 2008 si a fost sistata in 2010. Povestea noii cladiri care va adaposti sectia de drumuri este una inedita. In 2005 au fost demarate procedurile privitoare la desemnarea unui constructor care sa reabiliteze doua tronsoane de pe DN 17 Dej – Suceava. Castigator a fost desemnat grupul Colas, respectiv doua companii din interiorul acestuia, Colas Romania SRL si SC Constructii Feroviare Iasi. Conform contractelor incheiate intre Colas si Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADR), constructorul s-a angajat sa ridice si un nou sediu pentru sectia din Campulung.

„In orice contract de reabilitare exista o conditie a asigurarii cazarii consultantei. Sectia de la Campulung avea spatiu suficient pentru a asigura cazarea consultantei. Compania a decis ca celor de la consultanta sa li se asigure conditiile aici, iar in contul chiriei, constructorul sa ridice cladirea unui nou spatiu pentru sectia noastra. Banii au ramas astfel in companiei”, a declarat Dorin Tiron, pe atunci sef  la DRDP Iasi.

Prin urmare, firma care a castigat contractul a ridicat si o pensiune care poate fi folosita numai de stabii angajati in acest domeniu. Cu alte cuvinte, un fel de spaga mascata data institutiei pentru contractul de reabilitare DN 17. Conform fostei sefe, valoarea „cadoului”, la acea vreme, s-a ridicat la peste 200.000 de euro. Cat putea costa chiria lunara a consultantilor? La o medie de 1.000 de euro pe luna, chiria unei vile in Iasi, pentru suma de 200.000 de euro, consultantii ar fi trebuit sa stea in Campulung 16 ani si 6 luni, adica ar trebui sa ii gasim si acum aici. Ce s-au ridicat cu banii astia? Niste pereti care adapostesc doua nivele, un subsol care ar fi trebuit sa fie transformat in garaj, tamplaria la geamuri si usi si un acoperis neterminat. Atat s-a construit in centrul Campulung. Totul pe un teren care este cu doar cativa metri patrati mai mare decat amprenta la sol a cladirii. Din 2010, constructia a fost abandonata. In interior se gasesc sute de saci cu ciment si mortar. Afara zac vreo 10 paleti cu caramida. Intrarea in subsol este baricadata de niste scanduri putrezite. Oricine poate intra in cladire, aceasta nefiind pazita. „Cand am semnat receptia DN 17, am specificat in act faptul ca nu s-a terminat investitia asumata de constructor. Nu mai sunt bani sa o terminam”, a declarat Ovidiu Laicu, actualul director al DRDP.

Acesta este „cadoul” otravit oferit de Colas pentru contractele semnate cu statul. O cladire care nu poate fi prinsa in patrimoniul DRDP si pentru care nu se mai pot aloca bani. Dar care a inghitit destul din bugetul CNADR si DRDP si care va mai inghiti, daca nu se va gasi alt „sponsor”.

Statiune de odihna la munte

De parca nu ar fi fost de ajuns sediile din Piatra Neamt si din Bicaz, DRDP a luat decizia, in urma cu ceva ani, sa-si puna la punct o alta cladire pentru o sectie la Potoci. De ce Potoci? Pentru ca localitatea se afla pe malul lacului de acumulare de la Bicaz. Pentru ca peisajul este unul de vis. Pentru ca terenul se afla pe coasta muntelui ce strajuieste luciul de apa. Normal, este departe de ochii curiosilor. Aici se pot organiza chermeze fara ca petrecaretii sa fie deranjati. In mijlocul unei livezi a „rasarit” cladirea sectiei Potoci. Proiectul a fost gandit de la inceput ca pentru o pensiune cu toate facilitatile. Angajatii au la dispozitie 5 dormitoare utilate cu toate cele necesare relaxarii.

La demisol se afla locul de depozitare a materialelor de sticta necesitate: mancare, bautura, gratarul, lemnele pentru acesta, butoaiele pentru cei mai insetati. La parter sunt doua bucatarii complete si doua bai. Tot la parter, cu vederea spre lac, a fost amenajata o terasa acoperita, unde timpul pare a sta in loc. De jur imprejurul cabanei sunt plantati tot felul de pomi fructiferi. Foisorul ofera spatiu de odihna celor obositi dupa atata petrecere. Intr-un colt de curte, zac, intr-adevar, doua utilaje care se presupune ca sunt folosite la deszapezit. Dar asta doar pentru ulita de acces de la drumul principal. Pentru ca locatia cuibusorului de nebunii al DRDP nu este cunoscuta tuturor. Nu exista niciun panou indicator care sa te indrume catre sectia Potoci. Nimeni nu pazea acest sediu, doar doi muncitori se chinuiau sa sape o fantana. Dar erau atat de absorbiti de munca lor, incat nu au dat nicio atentie celor care ar fi intrat aici. „Vad ca sunteti bine documentat. De fapt, cladirea este folosita ca baza de deszapezire, dar si baza de odihna pentru salariatii DRDP. Pot veni aici sa-si petreaca un concediu placut. Se plateste o taxa mica, asa cum este stipulat in contractul colectiv de munca si in acordul cu sindicatul”, a declarat Stejerel Spiridonescu, sef sectie Potoci.

De curand, mobilierul si restul dotarilor au fost schimbate la cabana Potoci. Ba chiar si parchetul a fost inlocuit. Toate cheltuielile s-au facut din banii regionalei, ca doar aici nu vin doar cei din Bicaz sau Piatra Neamt. Despre sumele cheltuite, insa, nimeni nu vorbeste. „Nu stiu despre ce este vorba. Trebuie sa intrebati la contabilitate, la Regionala”, a declarat Spiridonescu. „Nu stiu valoarea cheltuielilor. La contabilitate”, a sustinut si Ovidiu Laicu. Directia Regionala detine peste 130 de cladiri imprastiate in zona de activitate. Trei dintre acestea, cele de la Potoci, Calugareni si Slanic Moldova, sunt folosite ca baze de odihna pentru angajatii institutiei. La toate trei s-au facut, in ultima vreme, investitii serioase pentru a fi modernizate si capabile sa ofere intreg confortul. Dar bani pentru modernizarea drumurilor nu se gasesc.

Adauga un comentariu