Actualitate

Vin asiaticii! In fermele din Iasi vor lucra muncitori din Vietnam si Sri Lanka. Unii dintre ei vor fi ciobani la fermele de oi

Publicat: 19 mart. 2019
1

@ Lipsa fortei de munca din zootehnie determina agricultorii si crescatorii de animale sa caute angajati ieftini si buni pe alte continente @ In viitorul apropiat, angajati din Vietnam si Sri Lanka vor munci in fermele din judet @ Acestia sunt harnici si loiali angajatorului

Lipsa fortei de munca din agricultura determina angajatorii sa ia masuri extreme. Acestia sunt dispusi sa-i pregateasca pe viitorii angajati veniti de pe alte continente, sa le ofere un salariu decent si cazare platita.

In ultimii ani, angajatorii din acest domeniu, al agriculturii, au avut numai de pierdut din cauza lipsei angajatilor constanti care sa lucreze macar 3 luni. Din aceasta cauza, unele afaceri din agricultura nu mai au profit si abia reusesc sa supravietuiasca pe piata. In unele situatii, acestea se transforma in afaceri de familie.

"Nu mai vor sa munceasca"

Cei mai afectati de lipsa fortei de munca sunt crescatorii de ovine. Acestia spun ca in ultimii ani nu au mai gasit ciobani, chiar daca le-au oferit salarii bune si conditii de munca decente, cu cazare. Astfel, au fost nevoiti sa se orienteze spre angajati din alte state, care ar accepta conditiile oferite de ei, iar incepand cu acest an ar putea veni angajati din Vietnam si Sri Lanka. "Daca vor sa vina, ii angajam. Acum nu se mai gasesc ciobani tineri. Nu mai vor sa vina sa munceasca. Li se pare ca e grea munca. Daca vin, stau cateva zile, iau banii si apoi pleaca cu ei la birt sa-i bea", spune Petru Omusoru, cioban din zona Movileni, care detine aproape 500 de oi.

Crescatorii de ovine din Iasi mai spun ca le ofera angajatilor, chiar si daca provin din Asia, salariul minim pe economie, cazare gratis si 3 mese pe zi. Din cauza ca nu au gasit ciobani care sa lucreze mai mult de trei zile in aceste conditii, Petru Omusoru a transformat ferma intr-o afacere de familie. "Pai eu si nevasta-mea suntem non-stop cu treaba la ferma. Ne-am mutat cu toata familia la ferma. Am fost nevoiti sa facem asta pentru ca nu am mai gasit angajati", mai spune ciobanul.

Angajarea strainilor, o necesitate

Lipsa fortei de munca din agricultura este cauzata de plecarea masiva a tinerilor din Iasi, dar si din celelalte judete in alte state, unde lucreaza tot in agricultura, insa pe bani mai multi. Acestia se angajeaza pentru 3,6 luni la cules de capsuni sau chiar pe perioade mai indelungate daca lucreaza in ferme zootehnice. Pentru a cauta noi angajati, crescatorii de animale din Iasi au fost la Bucuresti pentru a-si expune problemele cu care se confrunta.

"Au fost discutii pe acest subiect chiar la intalnirea de la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Discutiile au fost demarate de crescatorii de ovine din Moldova, inclusiv din Iasi, care se plang de lipsa fortei de munca si au venit special pentru a discuta cu consilierii din Minister despre asta. Ce pot sa va spun este ca exista oportunitati de angajare a fortei de munca din aceste tari in agrozootehnia romaneasca in contextul in care cateva milioane de romani lucreaza in strainatate si ne confruntam cu un deficit important de forta de munca in agricultura", sustine Mary Pana, Presedintele Asociatiei Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine din Romania (ACEBOP).

Citeste si: Crescatorii de ovine din judet mai pot obtine banii din cadrul programului "Lana"

Scolile agricole, baza fortei de munca

O alta cauza a lipsei fortei de munca din sectorul agricol este faptul ca nu mai exista licee de profil si elevii nu mai sunt pregatiti in acest domeniu. Astfel, daca inainte de Revolutie tinerii stiau ca au un loc asigurat pe piata muncii, dupa ce terminau un profil agricol, acum situatia s-a schimbat. "Toata lumea spune ca acum tinerii investesc in agricultura. Da, fac asta, insa dupa ce lucreaza multi ani in strainatate, tot in agricultura. Vad ceva acolo si aplica in tara. Mai iau niste fonduri europene si se descurca. Mi se pare putin deplasat sa vorbim de lipsa de forta de munca in agricultura daca statul nu face nimic pentru a-i forma pe elevi in scoli profesionale", sustine Mihai Apreotesei, presedinte Asociatia Crescatorilor de Ovine din Iasi.
Perioadele cele mai aglomerate din an, cand este nevoie mai mare de forta de munca in sectorul agricol, sunt primavara si toamna, agricultorii avand nevoie mai ales de zilieri. Insa nici acestia nu se mai gasesc. "Noi vrem de obicei la cules de struguri. Dar ne-am chinuit sa gasim in ultimii doi ani, chiar daca le dadeam 100 de lei pe zi, mancare si bani de tigari", a spus Mihai Stengariu, viticultor din Iasi.

Comentarii
  • Daca tot au oi , sa si le pasca singuri, sa le mulga si sa tunda . Proprietarul sta prin carciumi, ca de , e baci, si sa aiba sclavi cu 500 de lei pe luna, si in negru pe deasupra.

  • noi santem prosti ca cumparam carne de la ei,ai angajat roman cumpar cu respect,ai angajat strain vindețio in pizdaa matii de gunoi,asa ar trebui si cu imobiliarele,blocul e facut de straini sa steie acolo…….

Adauga un comentariu