Economic Local

Vin banii de la APIA! Fermierii din Iași primesc 80.000 de lei, subvenția la motorină pentru primul trimestru din 2021. Cererile pentru trimestrul II mai pot fi depuse la instituție

Publicat: 04 aug. 2021
O imagine cu un tractor pe un câmp, utilaj agricol utilizat de fermierii din Iași care solicită subvenția la motorină
Fermierii din Iași care au depus cererile la APIA pentru obținerea subvenției la motorină primesc ajutoarele financiare acordate pentru primul trimestru din acest an. Subvenția este în valoare de 1,5720 lei / litru și se acordă ca ajutor de stat, sub formă de rambursare

Fermierii din Iași primesc subvenția la motorină pentru primul trimestru din anul 2021. APIA demarează plățile în conturile beneficiarilor în această săptămână. Subvenția este în valoare de 1,5720 lei / litru și se acordă ca ajutor de stat, sub formă de rambursare

Ieșenii care au solicitat ajutorul pentru motorina utilizată în agricultură, în primul trimestru din anul 2021, vor primi banii de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Instituția a demarat plățile către beneficiarii din Iași, pentru motorina utilizată în perioada 1 ianuarie – 31 martie 2021 (trimestrul I din 2021), fiind vorba despre suma de 80.000 de lei, care va fi virată în conturile fermierilor. Valoarea nominală a ajutorului de stat pentru reducerea accizei la motorină pentru anul 2021 este de 1,572 lei / litru, în conformitate cu art. 2, alineatul 33, din H.G. nr. 409/2021.

Cantitățile de motorină care beneficiază de ajutor de stat au fost aprobate prin Ordinul MADR nr. 176/2021, potrivit APIA Iași. De asemenea, fermierii din Iași care vor să obțină subvenția și pentru trimestrul II, respectiv pentru perioada 1 aprilie – 30 iunie, au depus cererile la APIA până pe 2 august. Cei care vor îndeplini condițiile pentru obținerea ajutoarelor financiare vor încasa banii până la finalul acestui an.

Fermierii din Iași au primit subvenții la motorină în valoare de 160.000 de lei, în 2020

Agricultorii ieșeni au primit ajutoare financiare în valoare de 160.000 de lei, în anul 2020, pentru motorina utilizată în agricultură. Potrivit specialiștilor din cadrul APIA, numărul solicitanților a crescut în ultimii ani, odată cu modernizarea utilajelor agricole, mai ales de către fermierii care cultivă cereale.
De asemenea, în anul 2021, în campania de depunere a cererilor unice pe suprafață prin intermediul cărora se acordă subvenții pentru terenurile agricole și fermele cu animale, au fost aduse 18.800 de solicitări pentru o suprafață de 280.000 de hectare. Cele mai mari subvenții sunt acordate în cadrul schemei unice de plată pe suprafață (SAPS), pentru fiecare hectar cultivat de fermierii din Iași. Subvenția pentru anul 2020 a fost în valoare de 100 de euro la hectar.

APIA a demarat verificările în fermele din Iași incluse în eșantionul de control

În această perioadă sunt verificați fermierii din Iași care au solicitat subvenții de la APIA, prin cererea unică depusă în campania din 2021, și care sunt incluși în eșantionul de control din acest an. Specialiștii vor verifica, până la jumătatea lunii septembrie 2021, în jur de 600 de femieri care cultivă peste 50.000 de hectare de teren agricol.
De asemenea, vor fi controlați și ieșenii cu ferme zootehnice care au depus cererea unică la APIA. În eșantionul de control sunt incluși peste 200 de fermieri, cu un efectiv de 5.000 de capete. Controlul se poate face și în lipsa fermierului, dacă scopul pentru care a fost selectat acesta la verificări nu impune acest lucru. Este necesară prezența fermierului când acesta a fost selectat cu scopul controlului tip agromediu și pentru controlul cerințelor de eco-condiționalitate.

Adauga un comentariu