News Flash:

Vin bursele

22 Octombrie 2003
1097 Vizualizari | 0 Comentarii
•La "Cuza", din cauza secretariatelor, bursele nu vor fi virate mai devreme de 3 noiembrie •Burse mai mari, dar mai putine •Politehnistii isi vor primi bursele intre 27 si 30 octombrie

Ca aproape in fiecare an, primele burse de dupa vacanta de vara ale studentilor de la Universitatea "Al. I. Cuza" vor ajunge in buzunarele beneficiarilor cu intarziere, adica nu mai devreme de 3 noiembrie. Cele 14,28 miliarde lei necesare burselor cuzistilor pana la vacanta de iarna au fost deja virate in conturile Universitatii, dar ritmul lent si punctat de erori cu care secretariatele facultatilor definitiveaza listele cu bursieri va crea intarzieri si in acest an. "Intotdeauna au fost probleme cu bursele, in special cu primele burse de dupa vacanta, iar aceasta numai din vina secretariatelor. Noi speram ca bursele vor fi virate intre 3 si 7 noiembrie, dar, avand experienta anilor anteriori, nu ne vom mira de eventualele intarzieri", a spus Irinel Ghena, reprezentantul studentilor in Biroul Senatului.

Mai mari, dar mai putine

Intre 20 si 30% din fondul total, adica intre 2,8 si 4,2 miliarde lei, va fi rezervat burselor sociale si ocazionale. Restul va fi alocat burselor de merit, de studiu si de performanta, comisiile sociale si secretariatele facultatilor trebuind sa afiseze listele cu beneficiarii acestora pana vineri. Dupa solutionarea eventualelor contestatii, proces care se va desfasura intre 25 si 28 octombrie, secretariatele si comisiile facultatilor vor trebui sa transmita listele cu bursieri la Compartimentul Burse, pana cel tarziu 3 noiembrie. Acest compartiment ar trebui ca, in cel mult 9 zile de la primirea bazelor de date, sa transmita statele de plata la Contabilitate, urmand ca, in cateva zile, bursele sa fie virate pe cardurile studentilor.
In cele trei luni pana la vacanta, cuzistii vor primi burse mai mari cu circa 15% decat cele din anul universitar trecut. Astfel, bursele sociale vor creste de la 650 la 750 mii lei, cele de studii partiale de la 750 la 900 mii lei, cele de studii integrale de la 1,1 milioane la 1,3 milioane lei, cele de merit de la 1,3 milioane la 1,5 milioane lei, iar cele de performanta de la 1,8 milioane la 2,1 milioane lei. Insa, datorita faptului ca alocatia de la buget pentru bursa nu a crescut (354 mii lei pe student fizic), cresterea cuantumului burselor va avea ca revers scaderea numarului tinerilor care beneficiaza de acestea. Astfel, in acest an universitar, "Cuza" va avea circa 5.300 de bursieri, cam cu 700 mai putini ca anul trecut.

Burse la timp pentru politehnisti

Pe de alta parte, la fel ca in fiecare an, studentii Universitatii Tehnice "Gh. Asachi" isi vor primi bursele la timp, adica intre 27 si 30 octombrie. Fondul total necesar pentru asigurarea burselor pe octombrie ale politehnistilor se ridica la circa 3,8 miliarde lei, suma fiind deja impartita facultatilor, in functie de numarul de studenti ai fiecareia. "Inca nu au fost stabilite listele cu beneficiarii de burse, dar cred ca, pana la finele acestei saptamani, acestea vor fi gata", a promis prof. univ. dr. ing. Gheorghe Zet, secretarul stiintific al Universitatii Tehnice. La fel ca la "Cuza", bursele studentilor politehnisti vor fi mai mari decat in anul universitar precedent, dar este probabil ca numarul acestora va fi mai mic. Astfel, bursele sociale vor fi de cel putin 800 mii lei, cu 150 mii lei mai mari ca anul trecut, iar cele de performanta de 3,2 milioane lei, acestea din urma acordandu-se doar cate una la 500 de studenti. Cuantumul burselor de merit si de studiu nu a fost inca stabilit, dar Biroul Senatului universitatii a decis ca cele partiale sa nu fie mai mici de 60% din cele integrale.
Dan POSTOLEA
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1384 (s) | 22 queries | Mysql time :0.014870 (s)