Culinar

Vin fiert de casă. 3 reţete şi sfaturi despre cum alegi vinul

Publicat: 09 dec. 2020
doua cani albe de tabla cu vin fiert de casa
Mai jos găsești 3 rețete de vin fiert altfel decât cele pe care le știai. Una e din Norvegia

În sezonul rece de nelipsit sunt două reţete delicioase: golden milk, adică lapte de aur, şi vin fiert. Astăzi îţi propun 3 reţete de vin fiert de casă absolut perfecte. Aromate, parfumate şi dulci.

Vrei un pahar de vin fiert de casă? Atunci alege una din reţetele de mai jos. Sfatul meu este însă să nu foloseşti condimente la plic, din supermarket. Cumpără condimentele separat. Îţi potriveşti tu gustul vinului astfel şi, în plus, ştii sigur că doar acele condimente le încorporezi în vin.

Reţeta 1 de vin fiert cu portocală

Iată reţeta detaliată.

Ingrediente:

  • 600 ml vin roşu sec
  • 40 gr zahăr brun
  • 1 portocală
  • 2 cuişoare
  • 2 boabe de ienibahar
  • 2 steluţe de anason

Mod de preparare:

Mai întâi se pune vinul în ibric, împreună cu zahărul. Se încorporează apoi anasonul, cuişoarele, scorţişoara şi ienibaharul. Se lăsă puţin aşa, ca să se întrepătrundă toate aromele. Cât se face asta, se spală portocala şi se raâde coaja în fâşii.

În momentul în care vinul e foarte fierbinte, se strecoară în două căni, de preferinţă termorezistente. Se decorează cu fâşii de portocală şi se serveşte fierbinte.

Reţeta 2 de vin fiert cu suc de portocală şi ghimbir

Şi această reţetă este cu adevărat specială.

Ingrediente:

  • 600 ml vin
  • 1/2 linguriţă ghimbir proaspăt ras
  • 1 portocală
  • coaja rasă de la o lămâie
  • 80 gr zahăr
  • 4 cuişoare
  • 1 baton de scorţişoară
  • puţină nucşoară, proaspăt rasă

Mod de preparare:

Stoarce portocala de suc şi pune-l într-un ibric, împreună cu condimentele, zahărul şi coaja de lămâie. Nu pune acum cuişoarele! Adaugă vin cât să acopere zahărul şi lasa ibricul la foc mic. În momentul în care zahărul s-a topit, poţi lua ibricul de pe aragaz. Atunci vei fi obţinut un sirop mai gros.

Înjumătăţeşte a doua portocală. Înfige cuişoare în ea. Toarnă vinul într-o oală mai mare, adaugă siropul şi condimentele din el şi pune la foc mic. Ai grijă însă ca vinul să nu ajungă în punctul de fierbere. În caz contrar, îşi pierde din procentul de alcool.

Reţeta 3 de vin fiert de casă cu stafide

Aceasta este o reţetă tipic norvegiană. În ea se pun stafide.

Ingrediente:

  • 600 ml vin roşu sec
  • 1 plic zahăr vanilinat
  • câteva cuişoare
  • 2 linguri de miere de albine
  • 80 gr zahăr brun
  • 1 batoane mici de scorţişoară
  • câteva stafide
  • nuci
  • alune de pădure

Mod de preparare:

Se pun toate ingredientele într-un ibric (fără nuci, alune şi stafide) şi se lasă pe foc până când vinul se înfierbântă, dar nu ajunge în punctul de fierbere.  După ce ai turnat vinul în căni, drept decor adaugă stafidele, nucile şi alunele.

Ce vin se foloseşte pentru vinul fiert de casă?

Ca să-ţi iasă o băutură excelentă, alege un vin roşu, mai sec şi mai tare, cum e cel de țară. Faţă de cel din comerţ, vinul de ţară nu-şi pierde prea mult din alcool.

Vinul demidulce sau dulce nu e aşa recomandat, pentru că nu va avea aceeaşi aromă şi nici acelaşi gust precum vinul sec.

Vinul alb mai bine îl eviţi. De ce? Pentru că nu are acelaşi farmec. Dacă însă nu îl ai decât pe el la dispoziţie, uite un truc. În vinul alb fiert pune sirop de zahăr caramelizat.





Adauga un comentariu