Scriitori

Vincentiu Babes, unul din membrii fondatori ai Academiei Romane

Publicat: 06 ian. 2015
3

Vincentiu Babes (n. 21 ianuarie 1821, Hodoni – d. 3 februarie 1907, Budapesta) a fost un avocat, profesor, ziarist, si om politic roman din Banat, unul din membrii fondatori ai Academiei Romane.

Vincentiu a fost fiul lui Gheorghe Crasmarul, taran gospodar din Mosnita, care a murit pe cand baiatul era inca mic. Bunicul sau, Mitra Babes, neavand copii, l-a adoptat si i-a dat numele sau. Mitra Babes era un carturar cunoscut si avea legaturi cu Dimitrie Tichindeal. A avut gandul de a-l face preot. Dupa sfarsirea cursurilor primare Vincentiu a vizitat liceul cu predare in limba germana intai in Timisoara, apoi in Szeged, unde a luat bacalaureatul in 1841. Dupa acea a urmat cursurile de teologie la Cralovat si la Seminarul din Arad. Pe cand se apropia de devenirea sa ca preot, Vincentiu Babes renunta la aceasta cale si se indreapta catre studiul dreptului, pentru care se inscrie la Facultatea de Drept din Budapesta.

In anul 1848, obtinand diploma de avocat, Babes s-a inapoiat la Arad, unde a functionat intai ca profesor si apoi ca inspector al scolilor romanesti. Tot in acea vreme a fost trimis la Viena cu alti barbati de incredere, in deputatiune pentru apararea intereselor diecezei Aradului si ale poporului romanesc de la Mures si Cris. Acolo a ramas pentru ani. La sfarsitul lui 1849 a fost redactor si translator al textului romanesc la gazeta oficiala in care erau publicate textele de legi imperiale. In 1851 a fost numit grefier la una dintre sectiile Curtii de Inalta Casatie si Justitie din Viena. In anul 1859 a primit rangul de consilier Privat, si 1860 a fost numit Secretar al Curtii.

Vezi si Controversa privind originea etnica a lui Ioan Budai-Deleanu

In anul 1862 a fost transferat la Budapesta in functia de judecator la Inalta Curte de Casatie. Din 1863-1869 a fost presedinte al mesei regale in Pesta. In 1869 a si deschis un birou de avocatura in oras. A iesit dupa un serviciu de 22 de ani, pe motive politice.

Vezi si INVATAMINTELE SECRETE ale scriitorului LEV TOLSTOI

Juristul a luptat in cursul unei perioade de aproape 30 de ani pentru drepturile nationale ale romanilor din Transilvania, ales de patru ori deputat in parlamentul din Budapesta, in care a aparat cauza natiunii romane prin numeroase interpelari si discursuri. Cele mai insemnate dintre acestea aveau ca obiect Uniunea Ardealului cu Ungaria, scoala si biserica romana, legea nationalitatilor si toate chestiunile vitale ale nationalitatilor, sprijinind punctul sau de vedere cu o logica si o energie, pentru care a fost adesea chemat la ordine. Cuvantarile sale sunt modele de oratorie. Asa de exemplu a fost ales inca inaintea alegerii fostului general austriac si patriot roman Traian Doda (10 ianuarie 1874). Babes a primit mandatul in Camera Deputatilor din Ungaria in circumscriptia Biserica Alba pe 14 noiembrie 1873, votat de majoritatea populatiei locale romanesti.

La 23 februarie 1869 a avut loc la Miercurea Sibiului o conferinta nationala a fruntasilor politici ai romanilor transilvaneni, printre ei si Babes, la care a fost creat „Partidul National Roman din Transilvania”. La 22 martie 1869 partidul a fost interzis de autoritati, intrucat, potrivit prevederilor legii nationalitatilor, singura natiune existenta in Ungaria era cea maghiara, nici o nationalitate neavand dreptul sa se constituie intr-un „partid national”.

A fost unul dintre fondatorii Partidului national roman din Transilvania in decursul memorabilei conferinte nationale tinuta in Sibiu de la 12 pana la 14 mai 1881, al carui presedinte a fost intre 1891 si 1892. Dupa acea s-a retras din politica.

A luat de asemenea o parte insemnata la reintemeierea si organizarea Mitropoliei de dincolo, sub arhiepiscopul Andrei Saguna, fiind unul din sprijinitorii de frunte ai acestei idei. Tot dansul a fost referentul comisiunii, care s-a dus la Karlowitz pentru aplanarea neintelegerii dintre Romanii si Sarbii din Ungaria, privitor la fondurile si averile bisericilor si manastirilor, iar in sinoadele si congresele bisericii ortodoxe romane, a avut totdeauna un loc de vaza si o inraurire importanta asupra mersului vietii bisericesti si scolare.

In anul 1860 redacteaza brosura „”Chestiunea limbilor si nationalitatilor din Austria scrisa de catre un roman”, care a facut furori in cercurile politice ale monarhiei si la propulsat instantaneu pe scena politica.

Vincentiu Babes a fost unul din membrii fondatori ai Academiei Romane la 1 aprilie 1866. A facut numeroase rapoarte asupra multor chestiuni istorice si de literatura folcloristica, intre cari amintesc pe acela asupra lui Avram Iancu de Aron Crainic, dovedind ca e un bun cunoscator al miscarilor sociale din 1848 si al istoriei poporului romanesc. Asemenea contribuia la lucrarile diferitelor comisiuni. In chestiunea dictionarului sustinea impreuna cu colegii ardeleni «forma clasica in limba noastra», adica mentinerea unor terminatii in una, dar era in contra abuzului lor.

Tot in 1866 a fost infiintat la Viena ziarul „Albina” de fratii Mocioni si pus de la inceput sub directia lui Vincentiu Babes. Ziarul a aparut timp de zece ani si a fost o scoala de jurnalism pentru multi gazetari romani. In paginile ziarului au publicat Iulian Grozescu, Pavel Vasici-Ungureanu, Simion Mangiuca, Mihai Eminescu, V. A. Urechia, Visarion Roman, Gruia Liuba Murgu si multi altii. El a fost mult timp editorul publicatiei, care avea ca scop declarat de a sustine cauza romaneasca chiar in capitala imperiului, unde posibilitatile de informare erau cele mai bune, contactul cu cercurile politice cel mai usor si se putea feri de ostilitatea maghiara, a carei tendinte politice le combatea.

Vincentiu Babes a colaborat la numeroase gazete, dar cea mai mare parte din activitatea sa gazetareasca a desfasurat-o in paginile „Albinei”. Dupa ce s-a retras din viata politica s-a dedicat studiilor istorice. A scris o istorie bisericeasca, ramasa in manuscris.
Adauga un comentariu