Religie

Vineri este o sarbatoare mare pentru crestini

Publicat: 23 mai 2018

Pe data de 25 mai, este o sarbatoare importanta in Calendarul Crestin Ortodox, care este marcata cu cruce rosie. Biserica praznuieste a treia aflare a capului Sfantului Proroc Ioan Botezatorul. Tot in aceasta zi de vineri, se sarbatoreste si Odovania praznicului Inaltarii Domnului. In aceasta zi, este dezlegare la peste, pentru crestinii care tin post. De asemenea, credinciosii merg la biserica pentru a se ruga pentru sanatatea familiei.

Povestea Sfantului Proroc Ioan Botezatorul

In Sfanta Scriptura s-a scris ca Irod a poruncit taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul, la cererea Irodiadei, cand se afla la un ospat prilejuit de sarbatorirea zilei sale de nastere, conform crestinortodox.ro. Ioan il mustrase pe Irod pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, care era sotia fratelui sau. Pentru ca il ura de moarte, Irodiada a sfatuit-o pe Salomeea, fiica ei, care dansase si placuse oaspetilor si indeosebi lui Irod, sa ceara de la acesta capul Botezatorului ca rasplata.

Pentru ca se temea ca Botezatorul ar putea invia daca trupul ar fi fost ingropat alaturi de cap, Irod a dat ucenicilor doar trupul sfantului, care a fost ingropat in Sevastia. Capul a fost ingropat de Irodiada in curtea sa, la mare adancime. Traditia spune ca Sfanta Ioana, femeia dregatorului lui Irod, este cea care a luat capul Sfantului Ioan Botezatorul din curtea Irodiadei. Aceasta l-a ingropat la Ierusalim, in muntele Eleonului, intr-un vas de lut. Acest moment a fost denumit cea dintai aflare a sfantului cap.

Dupa o vreme, un proprietar bogat si slavit a crezut in Hristos, s-a facut monah, apoi si-a luat numele de Inochentie. Ca monah, el s-a salasluit chiar la locul unde se afla ingropat capul Botezatorului Ioan. Isi dorea sa construiasca o chilie, asa ca acesta a sapat adanc si a descoperit un vas de pamant in care se afla un cap, ce prin descoperire dumnezeiasca a aflat ca este al lui Ioan Botezatorul. El a cinstit cu evlavie acele sfinte moaste, apoi le-a ingropat la loc acolo unde le-a gasit.

Capul Sfantului Ioan Botezatorul a fost prezent aici pana in vremea Sfintilor Imparati Constantin si Elena. Atunci, prin doi monahi, cinstitul cap a ajuns la Emesa, in Siria, la un olar. In anul 453, episcopul Uranie al Emesei, l-a asezat in biserica din aceasta cetate. Acest moment a fost denumit a doua aflare a cinstitului cap al Botezatorului. In timpul luptei impotriva sfintelor icoane, capul Sfantului Ioan a fost ingropat la Comane, de unde a fost adus in Constantinopol, de catre Sfantul Ignatie (860), in vremea imparatului Mihail. Aceasta este cea de-a treia si cea din urma aflare a cinstitului cap.loading...

Adauga un comentariu