Diete si regimuri

Vinul: medicament sau otrava?

Publicat: 17 mai 2019
25

Unii zic ca ar fi bun si de leac pentru sanatate. Altii ca, dimpotriva, provoaca boli. 

Vinul este un aliment complet… Adevarat. Vinul contine apa si alcool, glucide, minerale (potasiu, calciu, magneziu, sodiu, fosfor), oligoelemente (cupru, zinc, magneziu), vitamine (mai ales vitaminele B), polifenoli, acizi… in total, 800 de substante. In concluzie, desi este catalogat drept "bautura alcoolica", vinul este un aliment ve­ritabil, cu mare putere energetica. Problema este cantitatea in care il consumam. Un pahar de vin rosu, de 125 ml (o jumatate de cana de apa), aduce 80 de calorii (la fel ca o banana sau un mar mare). Se recomanda ca o data pe zi, in loc de un fruct, sa bem un pa­har de vin rosu.

Resveratrolul, un antioxidant miraculos… Adevarat si nu prea. De peste 90 de ani, cercetatorii in nutritie sunt preocupati de "paradoxul francez", conform caruia, consumul de vin rosu (mai ales sec), bogat in resvera­trol, prelungeste viata si protejeaza sistemul cardio­vascular, in ciuda unei alimentatii bogate in grasimi. Un studiu recent, realizat in Italia (o alta tara bau­toare de vinuri rosii) de catre o echipa americana, de la Facultatea de medicina din Baltimore, pune, totusi, la indoiala virtutile acestui antioxidant. "Virtutile resveratrolului asupra inimii sunt doar presupuse, nu si dovedite prin analize temeinice. Sanatatea li se datoreaza, de fapt, polifenolilor prezenti in vin". Pe scurt, nu e cazul sa se exagereze virtutile mira­culoase ale resveratrolului si sa nu se transforme bautul vinului in terapie. Vinul trebuie savurat cu moderatie.

Vinul alb provoaca dureri de cap… Adevarat. Vinul alb nu le face bine tuturor bautorilor. El provoaca adesea dureri de cap, infectii urinare si tendinita. De vina sunt sulfitii prezenti in vin, in cantitate mai mare in cel alb, roze sau sam­panie. "Acesti conservanti pot declansa alergii sau intolerante, la anumite persoane, dureri de cap si stomac. Prin modificarea rapida a pH-ului urinar, vinul alb are ca­pacitatea sa favorizeze inmultirea colibacililor, ducand la cistite. Sunt de preferat vinurile naturale, tara­nesti, care nu prezinta aceste in­conveniente.

Vinul rosu si vinul alb au aceleasi virtuti? Nu. In timpul prepararii vi­nului rosu, pielita boabelor de struguri si semintele macereaza impreuna cu sucul, de unde pro­vine si culoarea lui, precum si taninul. Vinul alb se obtine prin fermentarea separata de suc, a pielitei boabelor si a semin­telor. Acesta este motivul pentru care vinul rosu contine polifenoli (taninuri), iar vinul alb nu. Or, acestia sunt faimosii antioxidanti care contribuie la prevenirea bolilor cardiovasculare. In cantitati mici, vinul rosu actioneaza ca un me­dicament, in vreme ce vinul alb si roze nu au aceasta virtute.

Doza maxima, doua pahare pe zi. Adevarat. Conform expertilor de la Organizatia Mondiala a Sanatatii, pentru a mentine consumul de vin la un nivel fara risc, o femeie nu trebuie sa bea mai mult de doua pahare de 100 de mililitri de vin pe zi, iar barbatii, mai mult de trei pahare de 100 ml. Cu cat limita este depasita, cu atat riscul este mai mare. Chiar si fara a deveni dependenta, alcoolul are influ­ente asupra aparitiei multor boli: cancer, boli cardio­vasculare, boli digestive, boli ale sistemului nervos si tulburari psihice. OMS recomanda, de asemenea, sa nu se depaseasca bautul a patru pahare, cu o singura ocazie. Sa se tina post o zi pe saptamana, cand nu se bea nicio picatura de alcool.

Beti mancand, e mai sanatos. Adevarat! Nutritionistii afirma ca bautul vinului la masa, alaturi de consumul de alimente, garanteaza o digestie mai buna si un consum de alcool mai mic. Nocivitatea e mult mai mica decat in cazul "parti­delor" de baut intre prieteni – "Binge drinking" (cand se bea fara sa se manance).

Vinul ingrasa. Fals. Cu conditia sa beti moderat! "Vinul contine 7 calorii pe miligram de alcool. Daca va limitati la un pahar standard pe zi, de 125 ml, el este ars com­plet de catre organism". Dar atentie! Numarul de calorii variaza in functie de nivelul de zahar continut in vin. Un vin sec este mai putin dulce, si prin ur­mare, mai putin caloric. De pilda, un pahar de vin rosu sec, de 125 ml, oscileaza intre 80 si 100 de ca­lorii, in comparatie cu aceeasi cantitate de vin alb dulce, care poate urca pana la 225 calorii.

Cat vin sa bei, fara sa te ingrasi? "Cantariti-va si inmultiti-va greutatea cu doi", afirma specialistii. Veti obtine astfel numarul de ml de vin care nu prezinta risc de ingrasare. De exemplu, daca aveti 50 de kg: 50 x 2 = 100 ml de vin. Puteti bea, deci, un pahar mic de vin. sursa: formula-as.ro
G.J.





Adauga un comentariu