News Flash:

Violarea secretului corespondentei

5 Mai 2009
4560 Vizualizari | 3 Comentarii
Av Razvan A HUTANU
Infractiunea de violare a secretului corespondentei consta in deschiderea, fara drept, a unei corespondente adresate altuia ori interceptarea, fara drept, a unei convorbiri sau comunicari efectuate prin telefon, telegraf sau prin alte mijloace de transmitere la distanta. De asemenea, aceasta infractiune mai poate consta si in sustragerea, distrugerea sau retinerea unei corespondente, precum si divulgarea continutului unei corespondente, chiar atunci cand a fost trimisa deschisa sau a fost deschisa din greseala, ori divulgarea continutului unei convorbiri sau comunicari interceptate, chiar in cazul in care faptuitorul a luat cunostinta de aceasta din greseala sau din intamplare. Potrivit prevederilor Conventiei pentru apararea drepturilor omului, orice persoana are dreptul la respectarea corespondentei sale. De asemenea, nu este permis amestecul unei autoritati publice decat in masura in care acest amestec este prevazut de lege si daca acesta constituie o masura care, intr-o societate democratica, este necesara securitatii nationale, sigurantei publice, bunastarii economice a tarii, apararii ordinii si prevenirii faptelor penale, protectiei sanatatii sau a moralei, ori protectiei drepturilor si libertatii altuia. Constitutia Romaniei prevede ca secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri postale, al convorbirilor telefonice si al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil. Deschiderea unei corespondente fara adresa nu constituie infractiune. In anumite cazuri, legea permite deschiderea corespondentei altuia, fara consimtamantul destinatarului. In acest sens, parintii, tutorii si orice persoana care are sarcina de a asigura educarea minorilor, pot deschide corespondenta adresata acestora, numai atunci cand exista indicii ca, prin continutul ei, corespondenta ar putea influenta negativ dezvoltarea lor morala. Organul judiciar, in conditiile impuse de lege si in cazul in care este in interesul urmaririi sau al judecatii, are dreptul de a deschide corespondenta invinuitului sau a inculpatului. Deschiderea corespondentei, adresata unui sot, de catre celalalt sot nu constituie infractiune, intrucat loialitatea pe care si-o datoreaza exclude din cadrul relatiei lor posibilitatea unor secrete inviolabile. Persoanele care sunt indreptatite sa deschida o corespondenta adresata altuia sunt indreptatite si sa intercepteze o convorbire sau comunicare. In ceea ce priveste sustragerea unei corespondente, daca respectiva corespondenta sustrasa continea bani sau alte valori, pe care faptuitorul le-a insusit, infractiunea de violare a secretului corespondentei intra in concurs cu infractiunea de furt. Tentativa nu se pedepseste. Sanctiunea consta in inchisoare de la 6 luni la 3 ani. Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate. Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (3)

cucu  | #67833
Ce cauta curu la drepturile omului? Este oare cmunismul lu ceausescu?Traiasca dreptul curului
Maria-Veronica Calin  | #67834
"Deschiderea unei corespondente fara adresa nu constituie infractiune"???
Constituie sau nu infractiune deschiderea emailurilor de catre colegii de la serviciu? Daca da ce se poate face pentru a opri acest lucru, ce pedeapsa li se cuvine? Exista o lege, un articol cu prevederi in acest sens? Multumesc anticipat!
//CMV
beatrix  | #173629
am si eu o problema: ma poate ajuta cineva ?
a un copil copilu ii la tata iam lasat incredintare ca sa pot sa vin in strainatata dupa 1luna si jumatata am aflat ca ma dat in tribunal ca sa imi ia copilu si mia venit o scrisoare la adresa mea de pe buletin si o vecina mia descris scrisoarea de la judecatorie doar nu ma anuntat ea si am aflat prea tarziu de la alcineva si eu acum am toata pozibilitatea sa imi pierd copilu din cauza ei ce po sa fac cine ma AJUTA VA ROG FRUMOS SA MA AJUTE CINEVA
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.4296 (s) | 22 queries | Mysql time :0.305588 (s)