News Flash:

Violenta domestica

6 Octombrie 2000
1026 Vizualizari | 0 Comentarii
Peste 95% din victimele violentelor domestice sunt femei.
Comitetul de Ministri al CE abordeaza problema violentei intrafamiliale (V.I.), propunand si indicand statelor membre anumite masuri de natura a imbunatati atmosfera familiala, pentru a preveni conflictele de acest gen si a proteja la maximum victimele unor asemenea fapte. V.I. este un act sau un ansamblu de acte la savarsirea carora se foloseste un anumit grad de forta fizica, realizate in cadrul unui grup ce indeplineste functii familiale. Rezulta asadar ca violenta intrafamiliala cuprinde mai multe tipuri: violenta fizica activa prin care se provoaca celuilalt membru de familie o serie de vatamari; violenta pasiva care impune victimei izolarea si controlul actiunilor sale; violenta mentala care consta in intreruperea sau insuficienta relatiilor sociale: violenta verbala; violenta sexuala.
Legislatia penala romana nu cuprinde tipuri de infractiuni cu referire expresa la V.I. Totusi, sfera V.I. este acoperita de urmatoarele prevederi legale: a. Lovirea sau alte violente (art. 180 Cod Penal); b. Vatamarea corporala (art. 181 C.P.); c. Vatamarea corporala grava (art. 182 C.P.); d. Lovituri sau vatamari cauzatoare de moarte (art. 183 C.P.); e. Omorul (art. 174 C.P.); f. Incestul (art. 203 C.P.; g. Pruncuciderea (art. 177 C.P.); h. Rele tratamente aplicate minorului (art. 306 C.P.).
La infractiunile prevazute de articolele 180, 181 si 197 al.1 C.P., sesizarea institutiilor judiciare se face la plangerea prealabila a persoanei vatamate. Aceste situatii influenteaza din doua directii cifra neagra a criminalitatii intrafamiliale. Pe de o parte, este vorba de o nereclamare din partea victimelor a violentelor la care sunt supuse, deoarece depind material de agresor, le este teama sau au anumite prejudecati - dobandite in familia de origine - cu privire la raporturile dintre sot si sotie. Pe de alta parte, in conditiile nesigurantei oferite de sistemul juridic, politistilor le este greu sa patrunda in locuinta familiei violente fara mandat, fiind si ei in permanent pericol de a deveni victime ale violentelor cuplului, de data aceasta coalizat impotriva lor.
Importanta fenomenului rezulta si din numarul mare al victimelor violentelor intrafamiliale. Numai in ultimii ani, femeile au fost implicate ca autor sau ca victime in peste 75% din infractiunile de omor comise. Consumul de alcool si desele conflicte in familie raman principalele cauze ale victimizarii. Ele sunt urmate de: bolile neuropsihice, relatiile extraconjugale, gelozie etc.
Schimbarile socio-economice care au intervenit in societate, somajul au dus la modificari in structura si functiile familiei. Astfel, un factor important al armoniei conjugale - echilibrul bugetar - variaza considerabil in functie de cauzele economice prin care trece societatea, anotimpul, varsta parintilor etc. Familiile chestionate pe aceasta tema insista asupra "tristetii meselor de restrictie", asupra "fricii sfarsitului de lume", asupra necesitatii "micii sarbatori alimentare" care marcheaza plata salariului.
Pentru ca familiile sa-si poata echilibra normal alimentatia si cheltuielile sunt necesare conditii materiale de viata, timp liber, o buna integrare sociala, o meserie stabila, motive de speranta.
In urma analizelor se apreciaza ca frecventa cea mai crescuta a violentelor intrafamiliale se manifesta intre al cincilea si al zecelea an de casnicie, in preajma sarbatorilor, dupa orele 18. Iata doua cazuri elocvente. C.V. din comuna Costesti, jud. Vrancea, a fost victima unui accident rutier, aflandu-se in stare de ebrietate. In buzunarul sau s-a gasit un bilet, in care scria ca daca va avea un accident de masina sa se stie ca el s-a sinucis, deoarece prietena sa, Lenuta, l-a inselat. C.V. a omorat-o pe aceasta prin strangulare cu un cablu electric de la fierul de calcat, dupa care s-a sinucis, in modul aratat. In urma sa a ramas un copil minor.
Ca urmare a frecventelor amenintari si agresiuni fizice, in multe cazuri, sotiile pot comite ele insele infractiuni, inclusiv crime asupra sotilor.
In 22.11.1998, C.B., de 56 de ani, paznic, a parasit locul de munca, intrucat ii era sete. A mers acasa, cu intentia sa bea o cana cu vin. Acasa s-a intalnit cu sotia sa, E.B. (45 de ani), casnica. Deoarece de mult suferea de pe urma betiilor sotului sau, E.B. a luat un lemn din fata sobei si l-a lovit pe C.B. in cap, in prezenta fiicei lor, eleva. Victima a fost internata la Spitalul de Neurochirurgie Iasi, in stare grava.

Institutul pentru Cercetarea si Prevenirea Criminalitatii - Serviciul de Prevenire a Criminalitatii

•Comentarii sosite la redactie

COCEA DIMITRIE
"Cauzele violentei domestice sunt urmatoarele:
1. Situatia economica si financiara precara in care se zbate cea mai mare parte a populatiei Romaniei;
2. Alcoolul, drogurile, gelozia.
Propun:
1. Referendum pentru introducerea pedepsei cu moartea;
2. Toate ziarele, posturile de radio si televiziune sa faca front comun pentru combaterea violentei domestice;
3. Biserica si scoala sa se implice mai mult in acest subiect;
4. Implicarea conducerii tarii in combaterea acestui flagel".

TUDOSA IULIAN
"Eu cred ca violenta domestica apare acolo unde este lipsa de comunicare, schimb de idei si idealuri, dar mai ales atunci cand lipseste PRIETENIA".

BACIU FLORIN
"O problema principala a comunitatii noastre este cea a copiilor strazii. Majoritatea acestora provin din familii dezorganizate si chiar din
institutiile de stat care ocrotesc acesti minori. Cauza parasirii domiciliului este bataia aplicata dupa principiul xbataia este rupta din rai!x Se pare ca nu intotdeauna educatia rigida, cazona, duce la rezultatele scontate".

RUSAN MIRCEA
"Proliferarea violentei, in general, si a celei domestice, in special, isi are ca principala cauza starea economica precara a oamenilor. Chiar si asa stand lucrurile, este inadmisibila si degradanta recurgerea la violenta, iar autoritatile de stat ar trebui sa ia de urgenta masuri eficiente pentru contracararea acestui flagel social, ce capata noi dimensiuni.
Consider ca printre primele interventii ale statului se impun:
- mediatizarea mai ampla a acestor fenomene si initierea unor emisiuni pentru combaterea acestor racile sociale;
-un efort sustinut de catre stat pentru ridicarea standardului existential".

NICOLAU CATALIN
"Se spune ca xbataia-i rupta din raix. Poate, cateodata. Important este sa nu devii foarte agresiv. xVorba dulce mult aducex este cea mai buna metoda de educare. Dar cand ea nu da roade? Mai folosim atunci si bataia".

LEHADUS AUREL
"Trebuie pus umarul de catre toti responsabilii locali pentru a curma asemenea fapte ce nu ne fac cinste. In orice caz, opinia publica trebuie sa fie si ea prezenta, sa ia atitudine, sa demaste imediat orice actiune de acest gen".
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1242 (s) | 24 queries | Mysql time :0.013870 (s)