News Flash:

Viorica Dancila face lumina in scandalul momentului! Ce ii transmite premierul Romaniei, lui Klaus Iohannis

21 Ianuarie 2019
1054 Vizualizari | 2 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.7415 RON (+0.0061)
USD: 4.2846 RON (-0.0030)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
iohannis dancila

 Guvernul a retrimis propunerile pentru Dezvoltare si Transporturi

Premierul Viorica Dancila a transmis, luni diminetii, presedintelui Klaus Iohannis o scrisoare de raspuns la adresa din 17 ianuarie 2019 privind conditiile de legalitate in legatura cu propunerile de numire in functia de viceprim-ministru, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice a doamnei Lia-Olguta Vasilescu si a domnului Mircea-Gheorghe Draghici in functia de ministru al transporturilor, reiterate prin adresa nr. 5/105/10.01.2019.

Va prezentam integral scrisoarea transmisa de Viorica Dancila presedintelui Klaus Iohannis:
Urmare adresei dumneavoastra din 17 ianuarie 2019 privind indeplinirea conditiilor de legalitate in legatura cu propunerile de numire in functia de membru al Guvernului, reiterate prin adresa nr. 5/105/10.01.2019, va transmit urmatoarele:
Avand in vedere prevederile art. 85 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata, prin adresa sus rubricata am propus sa dispuneti emiterea decretelor prezidentiale prin care doamna Lia-Olguta Vasilescu sa fie numita in functia de viceprim-ministru, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice si domnul Mircea-Gheorghe Draghici sa fie numit in functia de ministru al transporturilor.
In calitate de prim-ministru, in virtutea votului de incredere obtinut in Parlament, beneficiez de dreptul exclusiv de apreciere si de alegere a persoanelor propuse a face parte din echipa guvernamentala pe care o conduc.
In mod evident, propunerile formulate trebuie sa indeplineasca conditiile de legalitate, astfel cum sunt prevazute in art. 2 al Legii nr. 90/2001 privind organizarea si functionarea Guvernului Romaniei si a ministerelor, cu modificarile si completarile ulterioare.
Sistemul constitutional din Romania a consacrat caracterul bicefal al puterii executive, iar practica Curtii Constitutionale a Romaniei a stabilit principiul cooperarii si colaborarii loiale intre autoritatile statului pe calea interpretarii coroborate a normelor constitutionale ale art. 1 alin. (3) si (4) referitoare la valorile supreme ale statului roman si la principiul echilibrului puterilor in stat.
In acest context, in cei 30 de ani ai evolutiei Romaniei ca stat democratic, cu toate ca au existat diferente de optiuni politice intre Presedintele Romaniei si primul-ministru, colaborarea intre varfurile puterii executive a functionat, chiar cu unele sincope, scopul final fiind atat evitarea blocarii activitatii institutiilor statului, cat si sustinerea dezvoltarii economico-sociale a tarii noastre, iar aplicarea prevederilor art.85 alin.(2) din Constitutia Romaniei, republicata, nu a intampinat niciun obstacol.
Din pacate, in prezent, in pofida tuturor eforturilor facute si a deschiderii manifestate, ne-am confruntat cu refuzul dumneavoastra expres de a numi persoanele nominalizate in functia de ministru, initial fara un motiv clar exprimat sau pe baza unor aprecieri generale, nefundamentate si apoi pe motivul neindeplinirii conditiilor de legalitate in legatura cu aceste propuneri.
Fara indoiala, este de neconceput ca un prim-ministru sa propuna Presedintelui Romaniei pentru a fi numite in functia de membru al Guvernului persoane care nu indeplinesc cerintele exprese ale art. 2 din Legea nr. 90/2001, precitata.
Astfel, propunerile pe care le reiterez de doua luni se refera la persoane cu o experienta si o probitate netagaduite, capabile sa exercite inaltele demnitati pentru care sunt nominalizate, cu atat mai mult cu cat una dintre nominalizari se refera la o persoana care a mai indeplinit functia de membru al Guvernului.
Insistenta dumneavoastra in a se atasa unui inscris intre primul-ministru al Romaniei si Presedintele tarii acte care sa probeze respectarea cerintelor de legalitate este fara precedent in practica raporturilor constitutionale intre autoritatile puterii executive si creeaza premisele pentru ducerea in derizoriu a unor prerogative si raporturi constitutionale.
Este foarte important de mentionat faptul ca verificarea indeplinirii conditiilor de legalitate ale celor doua nominalizari a fost efectuata de catre secretarul general al Guvernului, prealabil inaintarii propunerilor respective catre Administratia Prezidentiala.
Avand in vedere faptul ca cele doua propuneri respecta toate conditiile prevazute de Constitutia Romaniei, republicata si de legile organice aplicabile, reiterez solicitarea de emitere a decretelor prezidentiale prin care doamna Lia-Olguta Vasilescu sa fie numita in functia de viceprim-ministru, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice si domnul Mircea-Gheorghe Draghici sa fie numit in functia de ministru al transporturilor, si, totodata, sa inceteze efectele Decretului Presedintelui Romaniei nr. 46/2019 pentru desemnarea unui membru al Guvernului ca ministru interimar si ale Decretului Presedintelui Romaniei nr. 47/2019 pentru desemnarea unui membru al Guvernului ca ministru interimar.
Totodata, desi nu este prevazuta o obligatie legala in acest sens in Constitutia Romaniei, republicata si in legile organice, anexez toate inscrisurile necesare privind indeplinirea conditiilor de legalitate pentru cele doua nominalizari, respectiv:
1. Pentru doamna Lia-Olguta Vasilescu:

 •  Carte de identitate seria DX nr. 683817, emisa de SPCJEP Dolj la data de 18.01.2010, in copie legalizata;
 •  Declaratie pe proprie raspundere, autentificata, privind exercitiul deplin al drepturilor electorale si inexistenta cazurilor de incompatibilitate prevazute in cartea I titlul IV din Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, cu modificarile si completarile ulterioare;
 •  Certificat de cazier judiciar nr. 18938081 din 10.01.2019 emis de Inspectoratul General al Politiei Romane, Inspectoratul de Politie al judetului Dolj, legalizat;
 •  Declaratie pe proprie raspundere, autentificata, privind neapartenenta la structurile fostei Securitati in sensul art. 2 lit. a)-c) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitatii;
 • -Curriculum-Vitae actualizat, cu semnatura olografa.

2. Pentru domnul Mircea-Gheorghe Draghici:

 •  Carte de identitate seria AZ nr. 063485, emisa de SPCJEP Arges la data de 20.07.2015, in copie legalizata;
 •  Declaratie pe proprie raspundere, autentificata, privind exercitiul deplin al drepturilor electorale si inexistenta cazurilor de incompatibilitate prevazute in cartea I titlul IV din Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, cu modificarile si completarile ulterioare;
 •  Certificat de cazier judiciar nr. 18938510 din 10.01.2019 emis de Inspectoratul General al Politiei Romane, Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti, legalizat;
 •  Declaratie pe proprie raspundere, autentificata, privind neapartenenta la structurile fostei Securitati in sensul art. 2 lit. a)-c) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitatii;
 • Adeverinta nr. 786/19.02.2009 emisa de catre Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii;
 •  Curriculum-Vitae actualizat, cu semnatura olografa.

Cu stima, PRIM - MINISTRU VIORICA DANCILA

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

viorica dancila klaus iohannis guvern scrisoare premier
Distribuie:  

Realitatea.net

RomaniaTV.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (2)

Iar te-ai facus de ras Veoryka  | #686262
Abe amu trimiteti dosarul complet al lu Ologuta, la 3 luni de cand a inceput scandalu ?
Ion  |  #686357
Pai amanarile le-a facut Iohanis,iar acum va mai sta vreo 6 luni(cat casele) pana va da rapuns.Si uite asa i e termina si mandatul.
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2019 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1806 (s) | 21 queries | Mysql time :0.060623 (s)