Actualitate

Virgil Musta, despre sistemul medical din România: „Cred că în foarte scurt timp va fi copleșit!“

Publicat: 05 nov. 2020
Virgil Musta cu mască
Virgil Musta, șeful Clinicii de Boli Infecțioase de la Spitalul „Victor Babeș“ din Timișoara

Virgil Musta, șeful Clinicii de Boli Infecțioase de la Spitalul „Victor Babeș“ din Timișoara, a vorbit despre situația sistemului medical din România în condițiile creșterii accentuate a numărului de cazuri noi de infectare cu COVID-19. Virgil Musta a declarat că situația în care ne aflăm este foarte dificilă, România confruntându-se cu o continuă creștere a cazurilor noi și se va mai confrunta cu ele până când măsurile se vor dovedi eficiente.

„Asta înseamnă că la două – trei săptămâni de la luarea unor măsuri vom putea avea rezultate. Până atunci cazurile vor crește, situația din terapiile intensive este critică. Eu cred că în foarte scurt timp sistemul va fi copleșit și trebuie să găsim soluții. Medicii nu mai au locuri să interneze pacienți la terapie intensivă. Extinderea ATI este foarte grea, deoarece pe lângă echipamentele specifice este nevoie de personal calificat și aici nu stăm bine deloc”, a declarat Virgil Musta.

Virgil Musta: „Pacienții care au nevoie de oxigen este posibil să nu mai poată beneficia de asistență medical“

Șeful Clinicii de Boli Infecțioase de la Spitalul „Victor Babeș“ din Timișoara a precizat că riscăm să ajungem ca în cazul Italiei.

„Se va întâmpla cum s-a întâmplat în Italia: vor rămâne acasă dacă nu au acces la sistemul de sănătate. Încă avem o capacitate de creștere a locurilor, dar cred că se vor regăsi tot mai greu. Pacienții care au nevoie de oxigen este posibil să nu mai poată beneficia de asistență medicală, iar formele severe cel mai probabil vor deveni forme critice și unii vor deceda”, a menționat Virgil Musta.

„Medicii vor ajunge să decidă pe cine salvează și pe cine nu“

Medicul de la spitalul timișorean atrage atenția că există riscul ca medicii să ajungă să decidă pe cine salvează și pe cine nu.

„Nu vreau să mă gândesc la acest moment, pentru că este un moment traumatizant pentru medicul care trebuie să hotărască și poate îl marchează o viață întreagă. Luptăm în continuare ca să găsim soluții cât de cât să ținem sub control fenomenul, dar să știți că singuri nu putem. Avem nevoie mai mult ca niciodată de comunitate, de responsabilitatea comunității, de a înțelege că trebuie să ne protejăm pentru că spitalul nu este o soluție”, a mai spus Virgil Musta.

„Nu cred că vom avea sărbători de iarnă”

Medicul Virgil Musta susține că, având în vedere numărul din ce în ce mai mare de cazuri de nou infectări cu COVID-19, nu vom avea sărbători de iarnă.

„Suntem necăjiți, foarte îngrijorați de ceea ce se întâmplă, că din păcate mai sunt și oameni iresponsabili care nu vor să respecte regulile, chiar dacă suntem într-o situație așa dificilă.

La Timișoara nu mai avem loc pe ATI. Orice caz nou va fi transferat în alt județ, spitalul nostru este plin. Mai sunt câteva locuri în spitalele suport COVID. Formele severe sunt foarte dificil de plasat într-un spital, unde să avem oxigen cu presiune. Suntem într-o situație limită și pandemia continuă să crească.

Această roată care se rostogolește peste noi, nu poate fi stopată dacă nu suntem responsabili și dacă nu respectăm regulile cu strictețe. Nu cred că vom avea sărbători de iarnă”, a menționat Virgil Musta.

Comentarii
  • bai zabalosule spitalele sunt aproape goale ,folositi exprimare minciunii prin omisiune;va referiti doar la cele declarate covid (care si alea sunt mai mult goale) fara sa spuneti ca celelalte sunt sunt 15-25 % ocupate !!! ticalosilor si voi si presa !!!!

Adauga un comentariu