National

Virgil Musta: „Eu cred că riscul de contaminare în magazin este mai mare decât la secția de vot”

Publicat: 26 sept. 2020
Virgil Musta stă la birou
Medicul Virgil Musta

Medicul Virgil Musta, șeful Secției de de Boli Infecțioase a Spitalului „Victor Babeş” din Timişoara, afirmă că românii care vor merge duminică la vot au șanse mai mici de infectare decât în cazul în care ar merge la cumpărături într-un supermarket.

Asta, dacă în secția de votare se vor respecte regulile care se aplică în spațiile închise.

„Foarte probabil că numărul de persoane care sunt în magazin este mai mare decât numărul celor din sala de votare. Și acolo punem mâna pe tot felul de obiecte despre care nu știm dacă sunt contaminate.

Eu cred că riscul de contaminare în magazin este mai mare decât la secția de vot. Nu magazinele reprezintă sursa de infecție, ci sursa de infecție este acolo unde ne întâlnim cu grupuri fără să respectăm distanțarea socială și fără să purtăm mască”, a spus dr. Virgil Musta.

Virgil Musta, despre cum putem merge la vot fără să ne infectăm: ”Dacă respectăm sau avem o minimă responsabilitate, cred că nu ar trebui să fie nicio problemă”

Virgil Musta, despre cum putem merge la vot fără să ne infectăm. Marți, 22 septembrie 2020, dr. Virgil Musta, șeful Clinicii de Boli Infecţioase 2 a Spitalului „Victor Babeş” din Timişoara, a transmis că dacă oamenii vor respecta normele de distanțare socială și cele de igienă, votul este sigur din punct de vedere medical.

Recomandarea medicului este ca persoanele care vor veni la vot să nu stea prea mult timp în secțiile de votare sau în preajma acestora.

„Dacă respectăm sau avem o minimă responsabilitate, cred că nu ar trebui să fie nicio problemă. De aceea, eu îndemn oamenii să meargă la vot. Trebuie însă respectate câteva reguli, respectiv să nu piardă prea mult timp acolo şi obligatoriu să fie cu mască, chiar dacă se întâlnesc în afara secţiei de votare. În sală, să voteze cât mai repede şi după aceea este bine să aibă un dezinfectant sau să meargă să se spele pe mâini. Dacă aceste trei reguli, de distanţare, purtare a măştii şi igiena mâinilor sunt respectate, nu va fi niciun risc de contaminare. Dacă e coadă, este recomandabil să păstrăm distanţa exact ca la magazine, un metru şi jumătate – doi între persoane, ca să nu fie probleme şi, bineînţeles, purtarea măştii”, spune Virgil Musta.

Virgil Musta, despre cum putem merge la vot fără să ne infectăm

Referitor la respectarea regulilor sanitare în secţiile de votare, autoritățile locale au consultat și medicii Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” din Timişoara.

„Am fost consultaţi din punct de vedere medical asupra zilei de duminică, asupra procesului electoral şi din punctul nostru de vedere autorităţile locale au luat toate măsurile ce necesită o siguranţă sporită a cetăţeanului care iese la vot. Purtatul măştii, dezinfectarea suprafeţelor şi a ştampilelor, inclusiv distanţarea fizică – noi am prevăzut-o mai mare tocmai pentru ca cetăţenii, vârstnicii şi inclusiv populaţia tânără să se simtă în siguranţă. Personal, voi ieşi la vot şi îndemn pe toată lumea să îşi exercite acest drept constituţional”, a adăugat managerul spitalului, dr. Cristian Oancea.

Pentru scrutinul de duminică, au fost înfiinţate 602 secţii de votare în județul Timiș.

Adauga un comentariu