Actualitate

Virgil Musta explică modul în care se pot reinfecta bolnavii de COVID-19

Publicat: 31 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Virgil Musta explică modul în care se pot reinfecta bolnavii de COVID-19

Medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” explică modul în care se pot reinfecta bolnavii de COVID-19. Potrivit medicului timișorean, bolnavii care s-au infectat cu coronavirus şi apoi s-au vindecat se pot reinfecta şi din cauza faptului că Sars CoV-2 a suferit mai multe mutaţii.

„Faptul că virusul suferă mutaţii poate influenţa în mai multe feluri evoluţia bolii, contagiozităţii, poate influenţa modul de imunizare în această boală, modul de transmitere.

În consecinţă, mutaţiile îngreunează puţin lupta noastră cu virusul. După părerea mea, sunt mutaţii minore, dar oricând pot apărea şi mutaţii majore, care să aducă modificări în patogenia bolii”, a declarat dr. Virgil Musta.

Virgil Musta explică modul în care se pot reinfecta bolnavii de COVID-19: S-ar putea ca virusul să fie recunoscut ca unul nou şi atunci nu ai anticorpi

Medicul de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” consideră că o persoană vindecată se poate reinfecta cu o mutaţie nouă a coronavirusului, dacă aceasta este una însemnată şi oamenii respectivi nu au anticorpii specifici.

„S-ar putea ca virusul să fie recunoscut ca un virus nou şi atunci nu ai anticorpi, dacă este o mutaţie majoră”, a explicat medicul Musta.

Adrian Streinu-Cercel: Coronavirusul a suferit peste 38 de mutaţii

Profesorul Adrian Streinu Cercel susține că virusul SARS-CoV-2 a suferit 28 de mutaţii și tocmai de aceea va dura până va putea fi eradicat.

„Acest virus SARS-CoV-2 nu are de gând să iasă prea curând din circulaţie – nivelul mare de mutaţii pe care a început să şi-l dezvolte. Chiar în această dimineaţă, am citit un articol care urmează să fie rapid publicat, cu multitudinea de mutaţii pe care le are la nivel de structură de spike, peste 38 de variante, care se pare că asociază un grad de infectivitate şi de severitate mai mare bolilor pe care le induc”, spune Adrian Streinu Cercel.

Mutațiile COVID-19 sunt răspuns la proteinele umane

Mutațiile sunt un fenomen standard în genetica organismelor – unele conduc la avantaje, altele afectează negativ organismele, iar altele nu au efecte. Nu ar trebui să ne surprinda că cercetătorii au analizat modul în care SARS-CoV-2, virusul responsabil pentru Covid-19, sufera mutatii.

Într-o analiză a peste 15.000 de genomi SARS-CoV-2, echipa de cercetare a descoperit peste 6.000 de mutații. Cu toate acestea, unele dintre mutații nu par a fi aleatorii. Echipa consideră că unele dintre mutațiile din genomul virusului au fost cauzate de o proteină umană numită APOBEC. Nu este atât de surprinzător, deoarece APOBEC este cunoscuta pentru că afectează codul genetic al virusurilor care infectează celulele umane. Rezultatele sunt prezentate în revista Molecular Biology and Evolution.

„M-am uitat la profilurile mutaționale pentru multe organisme și toate arată ca un fel de părtinire, dar nu am văzut niciodată unul la fel de puternic și ciudat ca acesta”, spune autorul Laurence Hurst, director al Centrului Milner pentru Evoluție la Universitatea din Bath, potrivit iflscience.com.

Adauga un comentariu