National

Virgil Musta trage un semnal de alarmă: „Riscăm să ajungem într-o situație similară cu a Italiei, ceea ce nimeni nu își dorește”

Publicat: 09 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Virgil Musta trage un semnal de alarmă Riscăm să ajungem într-o situație similară cu a Italiei ceea ce nimeni nu își dorește
Virgil Musta, medic infecționist la Spitalul Victor Babeș din Timișoara

Virgil Musta, medic infecționist la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, a avertizat la emisiunea GÂNDUL LIVE, că sistemul medical ar putea intra în colaps, deoarece amenințarea din partea pandemiei de COVID-19 este din ce în ce mai mare.

„De trei săptămâni ne confruntăm cu un număr foarte mare de pacienți COVID. Vedem vârful aisbergului. Zilnic evaluăm 50-100 de pacienți dintre care o parte trebuie internați, deoarece au forme severe.

Suntem într-o presiune foarte mare, deoarece spitalul nostru și cele suport sunt aproape pline. Riscăm să ajungem într-o situație similară cu a Italiei, ceea ce nimeni nu își dorește.”, a declarat Virgil Musta.

Virgil Musta: „Eu nu sunt deloc relaxat, ci îngrijorat”

Medicul a mărturisit că este îngrijorat, fiindcă există riscul ca tulpina noastră să sufere mutații genetice: „Când într-o comunitate sunt foarte multe îmbolnăviri, la un moment dat virusul suferă mutații”.

Eu nu sunt deloc relaxat, ci îngrijorat. Pe lângă numărul mare de cazuri, care se datorează prezenței tulpinii britanice există riscul apariției celorlalte tulpini. Există riscul ca tulpina noastră să sufere mutații genetice. Când într-o comunitate sunt foarte multe îmbolnăviri, la un moment dat virusul suferă mutații.”, a spus Virgil Musta.

Medicul este de părere că sunt necesare măsuri urgente. Despre cei care s-au vaccinat și tot au făcut COVID-19, Virgil Musta a precizat că au avut forme ușoare și au evoluat foarte bine.

Situația nu este foarte bună, trebuie să luăm măsuri rapide.

Nu toate lucrurile depind de noi, ci de vaccinurile pe care le primim de la comunitatea europeană. Aceste lucruri au întârziat vaccinarea, un proces esențial în acest moment al valului trei de pandemie, pe care îl poate bloca.

Contează foarte mult mai mulți factori: eficiența măsurilor care s-au luat. Dacă lumea înțelege și respectă toate regulile, lucrurile vor merge bine. Dacă nu ne vom conforma, să fim responsabili, solitari, atunci indiferent de măsurile luate, lucrurile nu vor decurge bine, presiunea asupra spitalelor va fi mare.

Am avut situații de persoane vaccinate care au făcut COVID. Dar au avut forme ușoare și au evoluat foarte bine”, a declarat medicul Virgil Musta la GÂNDUL LIVE.

Virgil Musta: „Problema cea mai mare este că aceste spitale au capacitate de oxigen limitată, ele putând asigura oxigenul doar prin concentratoare”

Medicul a declarat că se caută soluţii pentru organizarea de noi paturi ATI în judeţ pentru bolnavii infectaţi cu SARS-CoV-2. Marea problemă este că spitalele orăşeneşti nu pot asigura oxigen la presiune mare, decât prin concentratoare, care au presiune şi debit reduse.

„Ordinului 555, cu spitalele de linia I, II şi III care intră în această bătălie cu virusul SARS-CoV-2 şi sunt cuprinse mai multe spitale din judeţ. Problema cea mai mare este că aceste spitale au capacitate de oxigen limitată, ele putând asigura oxigenul doar prin concentratoare. Este dificil ca într-un timp foarte scurt să poţi asigura oxigenul sub presiune în aceste spitale şi, de fapt, aici este marea problemă, pentru că, din păcate, foarte multe cazuri vin târziu, în forme severe, în care este nevoie de tratament cu oxigen sub presiune şi debit mare”, a declarat Virgil Musta.

Adauga un comentariu