Actualitate

Virgil Popescu anunţă măsuri de ultimă oră pentru ravagiile făcute de secetă în România

Publicat: 18 iul. 2022
Virgil Popescu anunţă măsuri de ultimă oră pentru ravagiile făcute de secetă în România
Virgil Popescu a vorbit, la Antena3, despre măsurile pe care autoritățile din România le au în vedere pentru a rezista secetei

Seceta a făcut ravagii în România, iar efectele ei își spun cuvântul și în producția de energie electrică. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a vorbit, la Antena3, despre măsurile pe care autoritățile din România le au în vedere pentru a rezista secetei.

„Evident, acolo unde producem energie pe bază de apă, energia hidro, seceta afectează. În momentul de față rezerva în lacurile de acumulare  hidroelectrice este de aproximativ 2,7 terrawați, o rezervă care asigură funcționarea suficientă în condiții normale a sistemului energetic. Evident că se urmărește în fiecare zi evoluția. Avem o Dunăre cu un debit relativ mic față de anul trecut sau mai mic față de anul trecut, dar cald a fost și anul trecut, asemenea fenomen a fost prognozat și a fost și anul trecut.

Eu zic că totuși spre în partea a doua a anului o să vedem, probabil, și precipitații. În toată perioada anului Hidroelectrica produce energie cu ajutorul apei și trebuie să luăm precipitațiile de-a lungul întregului an. Evident, acum în momentul de față dacă vorbim este un pic mai mic decât anul trecut, fără impact semnificativ”, a explicat ministrul.

Virgil Popescu, despre soluțiile pentru viitor

Ministrul Energiei a explicat că trebuie avute în vedere și măsuri pentru viitor, având în vedere că rezerva din lacuri se evaporă.

„Această evaporare duce la scăderea, deci nu numai precipitațiile, dar și evaporarea la nivelul luciului de apă și până la sfârșitul anului va atribui primul proiect pilot de 10 megawați, un proiect pilot de panouri fotovoltaice flotante, pe care Hidroelectrica îl va face în premieră națională, de 10 megawați pe 10 hectare în județul în județul Olt, la hidrocentrala, la amenajarea hidroelectrică de la de la Ipotești a sucursalei Vâlcea.

Ne-am gândit în perspectivă tocmai pentru a putea folosi și aceste luciuri de apă pentru a produce energie electrică, pentru că fotovoltaicul, cu hidro se echilibrează foarte bine și facem 2 lucruri odată producem mai multă energie, echilibrăm mai bine energia, dar și reducem evaporarea apei”, a afirmat Popescu.

Proiectul va fi extins și la alte lacuri de acumulare.

Acest proiect va fi multiplicat și la alte lacuri de acumulare, în așa fel încât Hidroelectrica să producă mai multă energie și să-și protejeze resursa. În această perioadă de criză și cât va dura această criză și cât va fi nevoie, ministrul a declarat că România va produce „maxim din cărbune”.

„A fost cărbune ziua trecută 1.500-1.700 de megawați. În momentul de față, discutând cu cei de la Complexul Energetic Oltenia, că pentru că ei sunt principalii producători, gândim o strategie în așa fel încât să acumulăm cât mai mult cărbune, în așa fel încât să pornim cu stocuri foarte mari în această iarnă, să avem o producție de cărbune în această iarnă mai mare față de iarna trecută.

Tendința noastră pe termen lung tendința pe anul acesta, pe iarna aceasta, probabil că și pe iarna viitoare nu veți vedea o scădere a producției de energie din cărbune și nu veți vedea o scădere atâta timp cât va fi nevoie și vom avea această criză energetică la nivel european și la nivel mondial, cu războiul la frontieră, nu vom avea aici o scădere a producției de cărbune”, a explicat ministrul Energiei, Virgil Popescu în emisiunea În faţa națiunii de la Antena 3.
Comentarii
Adauga un comentariu