Actualitate

Virgil Popescu, ministrul Energiei, declarații de ultimă oră despre facturile românilor: Lupta cu furnizorii este inegală! Pe mine că eram parlamentar nu m-au băgat în seamă – LIVE TEXT, VIDEO

Publicat: 12 ian. 2022
Ministrul Energiei Virgil Popescu ține un discurs la Guvern
Virgil Popescu, ministrul Energiei, vorbește despre facturile românilor

În aceste momente, Virgil Popescu face mai multe declaraţii despre facturile românilor. Ministrul Energiei vorbește despre ce trebuie să facă românii care primesc facturi uriașe.

De altfel, ANRE a anunțat ce trebuie să facă românii care primesc astfel de facturi și ce obligații au furnizorii de energie electrică și gaze natural.

Iată cele mai importante declarații făcute de ministru:

Am discutat cu toți miniștrii despre măsurile pe care le vom lua. Vom prelungi de la 1 aprilie schema de ajutor pentru consumatorii casnici și IMM-uri.

Siguranța alimentară este foarte importantă. Am reiterat faptul că trebuie să existe măsuri ferme față de furnizorii care nu au intocmit măsurile corespunzător. Vom reintroduce obligativitatea refacerii facturilor și neperceperea de penalități. Venim cu un pachet de măsuri care să ajute românii să treacă peste această perioadă de voalibilitate a prețurilor. Toți colegii din Guvern sunt cooptați în acest efort.

Am spus că m-am regăsit în situația în care furnizorul mi-a mărit factura. Am reclamat furnizorul, nu m-a băgat în seamă dar m-am dus la ANRE. Nu am spus nimănui să nu plătească facturile, eu am spus ce am făcut eu. Departe de mine gândul de a spune să plătească sau nu facturile. Nu am plătit atunci acea factură, s-a rezolvat problema într-un timp rezonabil. Astăzi la Guvern a venit și ANRE. Oamenii trebuie să știe că ANRE are un callcenter foarte mare, poate prelua multe apeluri. ANRE a transmis un comunicat oficial. Ne-au spus care este procedura, procedura există pentr ufiecare. Reclamăm la furnizor, furnizorul poate returna suma dacă este peste 100 de lei, dacă furnizorul nu face acest lucru, atunci reclamația se duce la ANRE și se rezolvă. Lupta cu furnizorii este inegală, de multe ori furnizorii nu îi bagă pe oameni în seamă. Pe mine, parlamentar fiind, nu m-au băgat în seamă. Vă dați seama dacă există un bătrân dintr-un sat din România.

Toți cei care au emis facturi eronate au obligația să storneze facturile și nu pot debranșa oamenii până la clarificare. Vă spun că cei care au intocmit facturi eronate, toți furnizorii, vor fi obligați să și le storneze și le vor reface fără penalități! Nu vom permite să formuleze penalițăți!  Penalitățile se pun la 30 de zile după neplată. Furnizorii abia au trimis facturile.

Se vor intensifica controalele pentru a vedea dacă sunt respectate măsurile luate de Guvern. ANPC are un loc foarte important. Dacă au nevoie de sprijin vor putea folosi corpul de control al Guvernului.

Discuțiile despre pachetul de la 1 aprilie le vom discuta. În momentul de față, legea compensării și plafonării, există. Am susținut ca pentru IMM să scădem prețul. Lăsați-ne să avem toate discuțiile pe masă și le vom finaliza.
Adauga un comentariu