Actualitate

Virusologul Viorel Alexandrescu, despre SARS CoV-2: „Natura este cel mai performant laborator. Natura poate să creeze monştri!“

Publicat: 16 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Virusologul Viorel Alexandrescu despre SARS CoV-2 Natura este cel mai performant laborator. Natura poate să creeze monştri
Virusologul Viorel Alexandrescu, specialist al Institutului Cantacuzino

Virusologul Viorel Alexandrescu, specialist al Institutului Cantacuzino, vorbește despre SARS CoV-2 și despre posibilitatea ca acesta să fi fost creat și „scăpat“ dintr-un laborator.

Şeful Centrului Național de Referință pentru Gripă, şi fost director al Institutului Cantacuzino din București, a declarat că noul coronavirus nu este creat sub nicio formă un virus „scăpat“ din laborator, așa cum se vehiculează.

„Este un virus care a bătut toate recordurile. El se elimină pe cale respiratorie, prin salivă, prin secreţie oculară, se transmite prin sânge la donatori, pe cale fecalo-orală, prin spermă. Deci, a bătut toate recordurile. Este un virus care nu-i făcut în laborator! Natura este cel mai performant laborator. Natura poate să creeze monştri! Asta este părerea mea!”, a declarat Viorel Alexandrescu.

Virusologul Viorel Alexandrescu: „Pentur vaccin trebuie făcută o serie întreagă de studii“

În ceea ce privește rapiditatea cu care a fost dezvoltat vaccinul anti-COVID, profesorul a apreciat că este normală, deoarece totul s-a făcut sub presiunea pandemiei.

„Spre deosebire de un vaccin cum este cel gripal care este cunoscut din 1944 şi dezvoltat mereu, cel împotriva SARS-CoV-2 este unul complet nou. Şi, ca la un vaccin nou să poată fi găsite anumite structuri specifice şi care induc imunitatea anticorpilor şi celulară, trebuie făcute o serie întreagă de studii. Adică se studiază virusul în amănunţime.

În mod normal, un vaccin care este complet nou, dar care nu este pentru o boală de urgenţă cum este pandemia, se face în patru etape care pot ţine un an, un an şi jumătate”, a precizat Viorel Alexnadrescu.

Valeriu Gheorghiță: „Între Crăciun și anul nou vor fi livrate primele doze”

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 la nivel național, a anunțat că România va primi primele doze de vaccin între Crăciun și Anul Nou. Astfel, se va putea începe vaccinarea personalului medical din spitalele din linia întâi.

„Dacă autorizația va fi eliberată în 23 decembrie, probabil că între Crăciun și anul nou vor fi livrate primele doze de vaccin în România și vom putea începe efectiv activitatea de vaccinare destinată în primul rând personalului medical din spitalele din linia întâi”, a spus Valeriu Gheorghiță.

BioNTech și Pfizer vor trimite în România o tranșă inițială de până în 10.000 de doze de vaccinuri

Gheorghiță transmite că BioNTech și Pfizer vor trimite în România o tranșă inițială de până în 10.000 de doze de vaccinuri, cu care pot fi vaccinați 5.000 de angajați ai spitalelor, în situația în care e nevoie de două doze pentru imunizare.

„Este o tranșă simbolică, dacă vreți, care va fi distribuită în aceeași zi în toate cele 27 de țări membre ale UE, care fac parte din contractul încheiat de CE, însă din ianuarie vor fi livrate celelalte doze, atât cele din decembrie, cât și cele din ianuarie. Pentru ianuarie ar trebui să primim, după noul calendar de livrare, circa 600.000 de doze, care ajung pentru vaccinarea unui număr estimat de 300.000 de persoane. Ulterior, această cantitate crește de la o lună la alta”, a spus Gheorghiță.

În următoarea perioadă, va fi demarată campania de informare la nivel național, pentru ca populația să nu fie nedumerită în privința vaccinului anti-COVID-19.

„Vom comunica transparent, onest”, a transmis dr. Gheorghiță, subliniind că informațiile apar deja pe site-ul vaccinare-covid.gov.ro.

Adauga un comentariu