Stiri medicale

Virusul gripei aviare ameninta din nou. Vezi cateva masuri de preventie

Publicat: 30 aug. 2011

Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura a recomandat luni „o monitorizare si o vigilenta sporita” in fata virusului gripei aviare „intr-un moment in care o tulpina mutant a acestui virus se propaga in Asia si dincolo de aceasta”, relateaza France Presse.

„Cel mai recent deces a survenit la inceputul lunii in Cambodgia, unde au fost inregistrate opt cazuri de infectare umana in acest an, toate mortale”, au subliniat reprezentantii agentiei intr-un cominicat publicat la Roma.

De la prima sa aparitie in 2003, 565 de persoane au fost infectate de virusul H5N1, iar 331 au decedat, potrivit statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii. In acelasi timp, virusul gripei aviare a omorat sau a dus la sacrificarea a peste 400 de milioane de pasari si a cauzat aproape 20 de miliarde de dolari de pagube economice in lume inainte de a fi eliminat din majoritatea celor 63 de tari infectate la apogeul sau din 2006.

Insa anul 2008 a fost marcat de premisele unei recrudescente a expansiunii geografice a H5N1, afectand atat pasarile domestice, cat si cele salbatice. Potrivit lui Juan Lubroth, veterinar-sef la FAO, se pare ca aceasta expansiune ar fi legata de miscarile migratorii ale pasarilor: in ultimele 24 de luni, H5N1 a fost depistat la pasarile domestice si salbatice din tari in care a disparut de mai multi ani. Regiunile afectate recent se afla in Israel, in teritoriile palestiniene, in Bulgaria, in Romania, in Nepal si in Mongolia, precizeaza sursa citata.

Masuri de prevenire a gripei aviare la om
Respectarea masurilor de igiena dupa contactul cu pasarile si anume spalarea cu apa si sapun a mainilor si eventual stergerea cu alcool sanitar sunt esentiale pentru a preveni imbolnavirile. Iata si alte masuri pe care trebuie sa le respectati:

– cumparati carne, oua si produse din carne de pasare numai din magazinele autorizate;
– nu consumati produse din carne de pasare sau porc crude sau fierte insuficient;
– nu consumati galbenus crud;
– inainte de a fierbe ouale, trebuie spalate bine cu apa si sapun;
– nu folositi oua crude in alimente;
– carnea trebuie prelucrata la mai mult de 70 de grade Celsius;
– nu folositi acelasi cutit pentru pregatirea carnii crude si alimentele gata de consumat. 



loading...

Adauga un comentariu