Boli si tratamente

Virusul Monkeypox ingrijoreaza lumea medicala. Cum se manifesta infectia care desi rara, poate fi mortala

Publicat: 11 dec. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Virusul Monkeypox ingrijoreaza lumea medicala. Cum se manifesta infectia care desi rara poate fi mortala
virusul monkeypox

Virusul Monkeypox a depasit bariera dintre specii, trecand de la animale salbatice din Africa la oameni. Infectia virala rara, care seamana cu variola, a ajuns in mai multe colturi ale lumii. In Europa s-au inregistrat cateva cazuri in Marea Britanie. Cum se manifesta si cat de contagioasa este boala, descoperiti in randurile de mai jos.

Monkeypox este o zoonoza virala (un virus transmis oamenilor de la animale). Simptomele infectiei cu virusul Monkeypox sunt similare celor observate in trecut la pacientii cu variola, desi clinic este mai putin severa. Odata cu eradicarea variolei in 1980 si incetarea ulterioara a vaccinarii impotriva variolei, acest virus a aparut ca fiind cel mai important ortopoxvirus. Infectia cu virusul Monkeypox apare in Africa Centrala si de Vest, adesea in apropierea padurilor tropicale.

Virusul Monkeypox uman a fost identificat pentru prima data la oameni in 1970, in Republica Democrata Congo (astazi Zair). Era vorba de un baiat de 9 ani dintr-o regiune in care variola fusese eliminata. De atunci, cele mai multe cazuri au fost raportate la regiuni rurale, de padure tropicala din bazinul Congo, in special in Republica Democrata Congo, unde este considerata endemica.

Virusul Monkeypox se poate combina cu alte virusuri umane

Din 1970, au fost semnalate cazuri umane de monkeypox in 11 tari africane. In urma cu doi ani, Nigeria a inregistrat cel mai mare focar documentat, la 40 de ani de la ultimul caz confirmat.

Oamenii de stiinta se tem ca virusul ar putea evolua, combinandu-se cu alte virusuri umane si chiar cu ADN uman. In felul acesta ar putea fi extrem de contagios. De exemplu, in 1996-1997, in Republica Democratica Congo a fost suspectat un focar major, cu o rata de atac mai mare decat de obicei. Unele probe de pacient s-au dovedit pozitive pentru virusul varicelei. Altele contineau atat virusuri de varicela cat si monkeypox.

Virusul a fost exportat de cateva ori din Africa. In primavara anului 2003, au fost confirmate cazuri de monkeypox in SUA. Anul trecut au fost raportate cazuri in Israel si Marea Britanie. In acest an au fost confirmate cazuri noi in Singapore si Marea Brianie – cel mai recent la inceputul aceste luni.

Cai de transmitere si simptome

Infectia cazurilor rezulta din contactul direct cu sangele, lichidele corporale sau leziunile cutanate sau mucoase ale animalelor infectate. Transmiterea secundara sau de la om la om este relativ limitata. Virusul se poate transmite la om prin particule respiratorii, leziuni ale pielii unei persoane infectate sau obiecte recent contaminate. Transmiterea poate avea loc, de asemenea, prin placenta de la mama la fat (monkeypox congenital).

Perioada de incubatie este, de obicei, de la 6 la 13 zile, dar poate varia de la 5 la 21 de zile. Infectia poate fiimpartita in doua perioade. Perioada de invazie este caracterizata prin febra, dureri de cap intense, limfadenopatie (umflarea ganglionilor limfatici), dureri de spate, dureri musculare si o astenie puternica.

A doua etapa – eruptia cutanata – incepe de obicei in 1-3 zile de la aparitia febrei. Eruptia tinde sa fie mai concentrata pe fata si extremitati decat pe trunchi. De asemenea, sunt afectate mucoasele orale, organele genitale si conjunctivele, precum si corneea. Eruptia evolueaza secvential de la macule (leziuni cu o baza plata) pana la papule (leziuni ferme usor ridicate), vezicule (leziuni umplute cu lichid limpede), pustule (leziuni umplute cu lichid galbui) si cruste care se usuca si cad.

Virusul Monkeypox la copii si complicatiile bolii

Monkeypox este de obicei o boala auto-limitata, cu simptomele care dureaza de la 2 la 4 saptamani. Cazurile severe apar mai frecvent in randul copiilor. Sunt legate de gradul de expunere la virus, starea de sanatate a pacientului si natura complicatiilor. Complicatiile pot include infectii secundare, bronhopneumonie, sepsis, encefalita si infectia corneei cu pierderea vederii.

Rata de deces este de pana la 10% in populatia generala – usor mai mare in randul copiilor mici. In plus, persoanele cu varsta sub 50 de ani (in functie de tara) pot fi mai sensibile la monkeypox. Asta ca urmare a incetarii vaccinarii de rutina impotriva variolei la nivel mondial dupa eradicarea variolei.

Adauga un comentariu