Stiri medicale

Virusul Nipah, cu mortalitate ridicată, poate fi următoarea amenințare majoră pentru Asia

Publicat: 16 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Virusul Nipah cu mortalitate ridicată poate fi următoarea amenințare majoră pentru Asia
Virusul Nipah, un virus ARN care provine din lilieci, la fel ca SARS-CoV-2, a provocat multe focare în Malaezia, Singapore, India și Australia de Nord în ultimii 20 de ani.

În mijlocul unei pandemii globale care a infectat aproape 100 de milioane de oameni, Asia s-ar putea confrunta în curând cu o altă amenințare cu virusuri emergente, cu o rată a mortalității mult mai mare. Virusul Nipah, un virus ARN care provine din lilieci, la fel ca SARS-CoV-2, a provocat multe focare în Malaezia, Singapore, India și Australia de Nord în ultimii 20 de ani. Acum cercetătorii de virusuri avertizează că are potențialul de a afecta mult mai mulți oameni dacă nu se învață lecții din pandemia de COVID-19.

Virusul Nipah a fost recunoscut pentru prima dată în 1999, după un focar în Malaezia. În timpul focarului, au fost observate 265 de cazuri de encefalită acută, care au început în fermele de porci. Cazurile au fost inițial atribuite encefalitei japoneze, dar a fost identificată corect ca infecție cu virusul Nipah la scurt timp după aceea. De atunci, au apărut focare mici aproape anual în perioada 2000-2020, de fiecare dată prezentând o rată uimitoare de mortalitate de până la 75%.

Mulți se vor întreba de ce un virus cu astfel de rate extreme de mortalitate este considerat un risc de pandemie – de obicei, astfel de boli își ucid gazdele prea repede pentru a se transmite suficient de eficient pentru o amenințare pe scară largă.

De ce virusul Nipah, cu mortalitate ridicată, poate fi următoarea amenințare majoră pentru Asia

Cu toate acestea, virusul Nipah diferă de mulți alți viruși. În timp ce simptomele apar de obicei între 4 si 14 zile după infecție, uneori virusul se poate incuba pentru perioade extreme de timp – până la 45 de zile, potrivit OMS – permițând o perioadă remarcabil de lungă de transmisie.

Odată ce incubația s-a încheiat, simptomele includ febră, dureri de cap și vărsături, asemănătoare cu infecția gripală. Acestea sunt ulterior urmate de amețeli, simptome neurologice și encefalită acută. Deși diferite tratamente antivirale sunt utilizate ca tratament de susținere pentru pacienți, nu există nici un tratament direct împotriva virusului. Dacă pacienții supraviețuiesc, unii rămân cu probleme neurologice pe termen lung, inclusiv modificări de personalitate și convulsii.

Deși încă reprezintă o amenințare semnificativă, tulpinile actuale ale virusului Nipah nu pot fi transmise prin aerosoli și nici nu sunt transportate în aer, așa că probabil nu vor prezenta același nivel de risc de pandemie pe care virușii precum SARS-CoV-2 îl fac. În prezent, virusul Nipah se răspândește în mare parte prin ingestia de alimente contaminate care au fost în contact cu liliecii infectați, deși au fost observate fecale de porc infectate și chiar transmiterea de la om la om.

Studiul și analiza ulterioară a virușilor precum Nipah vor permite lumii să fie mai bine pregătită pentru amenințările cu virusuri emergente. Ințelegerea bolilor existente care ar putea provoca devastări similare este primordială – în special în modul în care lumea se protejează împotriva virușilor transmiși de lilieci, sugerează virologul Veasna Duong, potrivit IflScience.

Adauga un comentariu