Stiri medicale

Virusul West Nile face victime in Romania: este suficienta o singura intepatura a unui tantar deja infectat

Publicat: 28 iul. 2018
25

Cele cinci cazuri de meningite/meningo-encefalite aparute in urma infectarii cu virus West Nile s-au inregistrat anul acesta Dolj (doua), respectiv Iasi, Braila si Olt, fara a se inregistra vreun deces.

Ministerul Sanatatii spune ca aceste cazuri sunt sporadice si nu exista riscul unei epidemii si recomanda autoritatilor locale sa ia masuri de dezinsectie in localitati, cat mai curand posibil, pentru a preveni raspandirea.

Anul trecut opt oameni au murit in urma infecției cu virusul West Nile. Patru decese au fost inregistrate in Bucuresti si cate unul in Buzau, Braila, Olt si Ialomita.

in anul 1996 Romania s-a confruntat cu cea mai severa epidemie de de meningita West Nile din Europa, boala data de acest virus. Oficial s-au inregistrat atunci peste 300 de cazuri.

Virusul este transmis in special pasarilor, insa poate imbolnavi si oamenii. Pentru ca infectia sa se raspandeasca la om este suficienta o singura intepatura a unui tantar deja infectat. in final, sistemul nervos al pacientului va avea de suferit. Se inflameaza mai exact meningele, invelisul creierului. Daca primeste tratament in timp util, persoana infectata nu va ramane cu niciun fel de sechele. in caz contrar, se poate ajunge chiar la deces.  Cei mai vulnerabili sunt batranii.

80% din persoanele infectate nu au simptome. Semnale acestei boli sunt febra si durere de cap intensa, iar in cazurile severe apar si simptome neurologice: rigiditate a gatului, varsaturi, eruptii cutanate pe piept, sensibilitate crescuta la lumina, convulsii, frisoane, oboseala cronica si slabiciune musculara.

Ministerul Sanatatii recomanda populatiei mai multe masuri de protectie: evitarea expunerii la tantari, imbracaminte cu maneci lungi si pantaloni lungi; evitarea zonelor cu multa vegetatie si umiditate ridicata (parcuri, paduri, ape statatoare etc.); utilizarea substantelor chimice repelente de tantari; asigurarea masurilor de desecare a baltirilor de apa din jurul gospodariilor si indepartarea recipientelor de apa statuta si a gunoiului menajer.

Adauga un comentariu