Eveniment-Social

VISUL american, la Targu Frumos! Casele construite pentru copiii abandonati iti taie rasuflarea! Cine a implementat proiectul si cum s-a schimbat viata acestor copii? FOTO, VIDEO

Publicat: 13 aug. 2019

@ Ieri, a avut loc inaugurarea caselor de tip familial din Targu Frumos @ Zeci de copii vor locui de acum in cele mai bune conditii @ Proiectul a fost sustinut si demarat printr-un parteneriat intre DGASPC si Fundatia Hope and Homes for Children @ Datorita acestor schimbari, absenteismul si abandonul au scazut la zero

Ieri, 13 august, Hope and Homes for Children si Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Iasi au inchis odata pentru totdeauna usile Centrului de Plasament din cadrul Complexului de Servicii Sociale "Sfantul Spiridon," din orasul Targu Frumos. Odata cu aceasta activitate, a avut loc si inaugurarea oficiala a doua case de tip familial.

Casele "Spartanii" si "Motanul incaltat" sunt ultimele doua case dintre cele patru pe care Fundatia le-a dezvoltat in procesul de inchidere a centrului. Casele au fost mobilate si decorate cu sprijinul JYSK Romania.

La eveniment au participat si cei care au lucrat activ pentru atingerea acestui tel, si anume: Maricel Popa, presedintele Consiliului Judetean Iasi, Florin Ion, director general al DGASPC Iasi, Radu Tohatan, manager al Departamentului de Asistenta Sociala in cadrul Hope and Homes for Children, Gabriela Baltag, director al complexului de Servicii Sociale "Sfantul Spiridon", precum si Liviu Apreotesei, District Manager, si Ioana Popescu, director de magazin in cadrul companiei Jysk.

Ce s-a intamplat cu copiii din centrul de plasament?

In baza parteneriatului inceput din anul 2014 dintre DGASPC si Fundatia Hope and Home for Children, Centrul de Plasament din cadrul Complexului de Servicii Sociale "Sfantul Spiridon" din Targu Frumos este a doua institutie de tip vechi care se inchide. Procesul de inchidere a inceput in luna februarie a anului 2014, moment in care in centru se aflau 178 de baieti. Pe parcurs, in timp ce unii paraseau institutia, alti 37 au intrat in sistemul de protectie, iar grupul tinta a ajuns la 215 copii si tineri. In prezent, toti copiii au parasit Centrul de Plasament, iar acesta a fost inchis. Dintre cei 215 copii inclusi in grupul tinta, zece tineri au fost mutati in centre pentru adulti, 151 de copii au fost reintegrati in familiile naturale sau extinse, Hope and Home for Children contribuind la crearea conditiilor necesare reintegrarii lor, iar 15 tineri cu varstele peste 18 ani au parasit sistemul de protectie, primind sprijin pentru a se integra cu succes in societate.

"Astazi, asistam la receptia a urmatoarelor doua case, Fundatia Hope and Home for Children a propus pentru Centrul Rezidential de la Targu Frumos patru case pentru a rezolva problema copiilor institutionalizati. Am reusit aplicarea directivelor europene pana in anul 2020 si, astfel, nu vor mai fi Centre de Plasament de tip vechi. In sfarsit, la Targu Frumos, s-a reusit ca toti copiii sa fie adoptati de familiile care i-a luat in plasament, totodata s-a reusit si pentru cei 48 de copii ramasi contruirea a patru case care sa le ofere un alt trai, sa poata fi incadrati in societate. Vreau sa felicit Fundatia care intr-adevar s-a tinut de promisiune si este un exemplu bun de urmat. Centrul de la Targu Frumos, asa cum am discutat cu domnul primar, va deveni centru pentru persoanele in varsta", a specificat Maricel Popa, presedintele Consiliului Judetean Iasi.

S-a redus la zero absenteismul si abandonul

Directorul Complexului de Servicii Sociale afirma ca aceasta schimbare majora in viata copiilor institutionalizati a inceput deja sa dea roade. Astfel, copiii par mult mai linistiti, mai implicati in activitatile zilnice si mai plini de viata.

De asemenea, tot personalul care lucreaza in cadrul acestui proiect este format din specialisti pregatiti sa ofere copiilor o viata de calitate, o viata in care sa nu mai simta ca sunt abandonati si, mai mult decat atat, o viata care sa le asigure un viitor mai bun. Directorul spune ca initial, dupa ce s-a construit prima casuta, iar primul grup de copii a fost introdus sa locuiasca acolo, primele reactii au fost reticente. Dupa o luna insa lucrurile s-au schimbat radical.

Vezi si: L-a transformat total! Dupa moartea fiicei totul s-a schimbat! Ce s-a intamplat in aceasta casa te va lasa cu gura cascata! Poti crede ca e adevarat? FOTO, VIDEO

"In urma cu patru ani, Fundatia Hope and Home for Children a ajuns la Iasi si a ales Targu Frumos pentru a construi aceste case de tip familial. Initial, nu am inteles de ce ne-au ales tocmai pe noi, dar am aflat ulterior ca eram al doilea centru pe tara ca si marime, ca si numar de copii. Iata ca suntem la finalul celor patru ani, si tragem o linie si spunem gata, s-a terminat cu numarul mare de copii, si acum suntem beneficiarii a patru casute, construite de Fundatia Hope and Home for Children, patru casute care sunt locuite de 12 copii, patru casute care respecta toate standardele. Nu cred ca cineva si-ar dori mai mult de atat. Au educatori, ingrijitori, au caldura unei case, unde copiii se simt ca acasa. Este clar ca le lipsesc parintii, dar incercam pe cat posibil sa reinodam relatia cu familia, sa aducem parintii aici pe casute si acolo unde se poate sa-i ajutam, ii vom ajuta si vor merge apoi acasa. Copiii nu vor locui aici la nesfarsit, este doar un punct de tranzit", a precizat Gabriela Baltag, director al Complexului de Servicii Sociale "Sfantul Spiridon".

Aceasta mai spune faptul ca, dupa ce s-au deschis casele de tip familial, abandonul si absenteismul s-au redus la zero. Gabriela Baltag sustine ca absenteismul si abandonul copiilor institutionalizati a avut loc din cauza conditiilor de viata nu prea favorabile care existau in trecut.

Adauga un comentariu