National

Visuri dictatoriale – Primarul promite ca-si va zapaci toti adversarii in campania electorala

Publicat: 09 ian. 2000

•”Moldovenii” se considera castigatori detasati ai alegerilor locale in Iasi •Desi PM sustine ca e un partid puternic, singura sansa de castig exista doar la Botosani

La prima conferinta de presa a Partidului Moldovenilor din anul 2000, accentul a cazut in totalitate pe aspecte electorale. Desfasurata parca sub deviza „la alegerile viitoare primarul Simirad isi va bate contracandidatii de-i va zapaci de tot”, scriitorul Val Condurache (singurul reprezentant din partea organizatorilor) a trecut in revista strategia ofensiva a partidului.

Criticand initiativele UFD si PD al caror „mesaj pentru Moldova” vine prea tarziu, Condurache il acuza chiar, pe senatorul Varujan Vosganian, de plagiat, multe dintre ofertele electorale ale acestuia fiind copiate aproape cuvant cu cuvant din programul Partidului Moldovenilor. Lucrul este cu atat mai jenant cu cat Vosganian este si scriitor iar la lansarea unor lucrari ale senatorului a contribuit si Val Condurache, in calitate de critic literar. In aceeasi ordine de idei, perdante se dovedesc din start a fi si eforturile principalelor partide din Iasi: PNTCD si PDSR. Primul din acestea pentru ca exclude, cel putin dupa cate afirma deputatul Vasile Lupu, orice alianta cu Partidul Moldovenilor, iar celalalt pentru ca, luat de valul suficientei de sine (sondajele il acrediteaza cu 56% din intentiile de vot pe Moldova), nu si-a dat seama ca portretul robot al candidatului ideal pentru primarie are deja un nume: bineinteles, Constantin Simirad.

Mai mult, desi a recunoscut oficial ca la alegerile locale anterioare a facut o serie de greseli, PDSR se pare ca va iesi in fata cu aceeasi echipa de „profesionisti”. „Desi suntem constienti de puterea pe care o avem, Partidul Moldovenilor nu neglijeaza varianta constituirii unei aliante cu orice alt partid, cu exceptia celor extremiste. Acest lucru se va produce numai in urma consultarii prealabile a electoratului. Dar anumite analize politice intretin ideea conform careia voturile alegatorilor vor fi atrase tocmai de apartenenta partidului la un soi de imoldovenisma, mizandu-se si pe voturile moldovenilor din Ardeal si Bucuresti. Chiar si fara acestia, daca Moldova va vota in proportie de 15-16% cu Partidul Moldovenilor, acesta va intra in parlament”, a garantat Condurache.

Totusi, situatia partidului nu pare a fi roza. Din teritoriu vin vesti imbucuratoare doar de la Botosani. Se zice ca aceasta urbe va avea mai mult ca sigur un primar „moldovean”. In rest, nu prea se stie mare lucru, doar faptul ca in Partidul Moldovenilor exista mai multi intelectuali decat in fostul Partid al Aliantei Civice. In ce masura vor salva acesti intelectuali miscarea de emancipare a moldovenilor, ramane o problema de rezolvat.loading...

Adauga un comentariu