Boli si tratamente

Vitamina A imbunatateste vederea diabeticilor

Publicat: 29 iun. 2020
morcovi
Vitamina A imbunatateste vederea diabeticilor

Vitamina A imbunatateste vederea diabeticilor. Pentru a imbunatati vederea persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 si pentru a preveni retinopatia diabetica, cercetatorii americani recomanda suplimentarea cu vitamina A.

Retinopatia diabetica este o complicatie grava a diabetului de tip 2: apare atunci cand excesul de zahar din sange (hiperglicemie cronica) duce la ruperea si apoi explozia vaselor mici de sange (capilare) ale retinei. Retinopatia diabetica afecteaza aproximativ 50% dintre pacienti si este cauza principala a orbirii dupa varsta de 65 de ani.

Cercetatorii de la Universitatea din Oklahoma (din Statele Unite) au descoperit o modalitate de a preveni problemele de vedere care sunt primele semne de retinopatie diabetica. In lucrarea lor (publicata in revista de specialitate The American Journal of Pathology), oamenii de stiinta sustin ca suplimentarea cu vitamina A ar pastra vederea persoanelor cu diabet.

Vitamina A imbunatateste vederea diabeticilor

Pentru a ajunge la aceasta concluzie, cercetatorii americani au lucrat cu 3 grupuri de soareci: primul grup (compus din soareci diabetici) a primit o injectie de retinaldehida – una dintre cele 3 forme de vitamina A. Al doilea grup (de asemenea, compus din soareci diabetici) a primit un placebo. Al treilea grup (de soareci care nu sunt bolnavi) a fost un grup de control.

Verdict? Soarecii din primul grup (care au primit supliment de vitamina A) au avut o vedere mai buna decat soarecii din grupul 2. „Ipoteza noastra este ca diabetul duce la tulburari ale metabolismului vitaminei A, „explica cercetatorii.

Daca in mod evident sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma aceste rezultate, aceasta lucrare subliniaza importanta vitaminei A in dieta. Cele mai bune surse de vitamina A sunt: ​​ficat de vita, cartof dulce, spanac, morcovi, mango, dovleac, papadie, caise si pepene galben.

Fara a uita uleiul de ficat de cod: 1 lingura din acest aliment furnizeaza 15.000 de unitati internationale (UI) de vitamina A, in timp ce aportul zilnic recomandat este de aproximativ 2400 UI pentru femei!

Adauga un comentariu