Vocea farmacistului

Vitamina K2. Beneficii si surse alimentare

Publicat: 11 ian. 2017
7

Stii multe despre vitaminele A, B, C, D si E, dar stii cat de importanta pentru organism este vitamina K2? Oamenii de stiinta au descoperit recent ca aceasta vitamina este una extrem de necesara pentru densitatea oaselor si pentru constructia unor dinti puternici, pentru a mentine arterele si inimile noastre sanatoase – previne calcifierea, incetineste imbatranirea, in special a tesuturilor si contribuie la sanatatea generala a creierului.

Vitamina K2 este greu de obtinut din dieta, mai ales daca ai o alimentatie saraca in grasimi. Multi oameni au deficit de vitamina K2, iar printre efectele acestei deficiente se numara: imbatranirea prematura, probleme cardiovasculare, deformari ale oaselor, carii dentare.

Aceasta deficienta apare mai ales la cei cu probleme digestive, cei care se confrunta cu lipsa unor bacterii intestinale benefice, cei care urmeaza tratamente frecvente cu antibiotice.

Vitamina K2 lucreaza sinergetic cu vitamina D3 in organism. In natura, veti vedea intotdeauna aceste doua vitamine impreuna.

De ce avem nevoie de vitamina K

Surse alimentare de vitamina K2
K2 este o vitamina care ajunge greu in organism, in mod natural. Se gaseste in pate din ficat de gasca, carne rosie si de pui, oua, unt, lactate, alimente fermentate, anumite branzeturi, cum ar fi Brie si Gouda.
Avem nevoie de 1000 mcg pe zi si branzeturile dure, de exemplu, au doar in jur de 75 mcg. o uncie, ceea ce inseamna ca ar trebui sa consumi cantitati foarte mari, ceea ce nu este tocmai sanatos.

17 semne fizice care tradeaza carentele de vitamine si minerale

Beneficiile vitaminei K2
1. Previne bolile cardiovasculare
Calcifierea arterelor este un important factor de risc pentru bolile cardiovasculare. Potrivit unui studiu, participantii care au avut un aport ridicat de vitamina K2 au fost cu 52% mai putin susceptibili sa dezvolte calcifierea arterelor si au avut un risc cu 57% mai mic de a muri din cauza bolilor de inima.

2. Imbunatateste sanatatea oaselor si a dintilor
Vitamina K2 stimuleaza activitatea de legare a calciului cu doua proteine numite Matrix gla si osteocalcina, care ajuta la construirea si mentinerea structurii sanatoase a oaselor.
Un studiu de 3 ani care a inclus 244 de femei aflate la menopauza, a aratat ca in cazul celor au consumat suplimente de vitamina K2 densitatea osoasa a scazut mai greu in cadrul procesului de imbatranire.
Alte studii au aratat ca vitamina K2 a redus fracturile vertebrale cu 60%, fracturile de sold cu 70% si restul fracturilor nonvertebrale cu 81%.
Japonezii recomanda oficial suplimentarea cu vitamina K2 pentru prevenirea si tratamentul osteoporozei.

De asemenea, vitamina K2 poate avea efecte asupra sanatatii dentare. Osteocalcina declanseaza un mecanism care stimuleaza cresterea de noi dentine, tesutul calcifiat de sub smaltul dintilor. Vitaminele A si D joaca un rol important in acest proces, in sinergie cu vitamina K2.

Dr. Weston A. Price sustine, de asemenea, ca vitamina K este vitala pentru remineralizarea dintilor si prevenirea cariilor.

3. Reduce riscul de cancer
Doua studii clinice au sugerat ca vitamina K2 reduce recurenta cancerului de ficat si creste durata de supravietuire. Un studiu observational care a inclus 11.000 de barbati a constatat ca un aport ridicat de vitamina K2 a fost legat de reducerea cu 63% a riscului de cancer de prostata.

De asemenea, un studiu din 2003 a demonstrat beneficiile vitaminei K2 in incetinirea dezvoltarii cancerului pulmonar si a celulelor leucemice. De asemenea, vitamina K2 afecteaza capacitatea celulelor canceroase de a stimula dezvoltarea tumorilor.

4. Hrana pentru creier
Vitamina K2 sustine sanatatea creierului. Unele cercetari au aratat ca acelasi proces prin care vitamina K ajuta la prevenirea calcifierii arterelor si a tesutului muscular ar putea fi de ajutor si in protejarea creierului impotriva bolilor precum Alzheimer.
Un studiu a analizat aportul alimentar de vitamina K la pacientii cu Alzheimer precoce si a constatat ca pacientii diagnosticati cu aceasta boala au avut niveluri mai scazute de vitamina K decat cei din grupul de control.

5. Are efect antiaging
La fel cum ajuta la prevenirea calcifierii arterelor, venelor si tesuturilor moi, aceasta ajuta la stoparea excesului de calciu in elastina din piele. Din acest motiv, vitamina K2 ajuta la mentinerea elasticitatii pielii si prevenirea ridurilor.

Adauga un comentariu