Sfatul medicului

Vitamine care previn degradarea ficatului

Publicat: 03 aug. 2015
7

Este considerat pe buna dreptate „laboratorul” organismului si are un rol major in mentinerea sanatatii. Ficatul are multiple roluri: participa la eliminarea toxinelor din organism, intervine in producerea factorilor de coagulare, precum si in realizarea digestiei prin producerea de bila (saruri biliare).

Atunci cand virusurile, substantele chimice (medicamente, aditivi alimentari, alcoolul etc.) sau factorii fizici ataca ficatul incep sa apara diferite simptome, cum ar fi: oboseala cronica, pierderea poftei de mancare, dureri abdominale, stari de greata, insotite sau nu de varsaturi sau, in cazuri mai grave, icter.

Din fericire, in ajutor ne vin unele vitamine. Iata care sunt vitaminele care detoxifiaza celulele hepatice si previn astfel degradarea functei hepatice, refac hepatocitele si previn incarcarea cu grasimi a ficatului:

Regenerarea ficatului. 6 substante care repara celulele hepatice

Vitamina C

Vitamina C este principala vitamina ce poate ajuta la refacerea si mentinerea functiei hepatice. O doza de 500 mg vitamina C pe zi previne acumularea cu grasimi a ficatului si, datorita efectului puternic antioxidant, reface posibilele leziuni hepatice provocate de radicalii liberi.

Coenzima Q10

Fiind un antioxidant puternic, coenzima Q10 participa la eliminarea radicalilor liberi, protejand membrana celulara si mitocondriile, sediul de producere a energiei (ATP-ului) necesare pentru organism. Coenzima Q10 poate refacere functia hepatica.

Vitaminele B

Se stie ca vitaminele B au efecte puternice asupra sanatatii ficatului. Ele joaca un rol deosebit de important in activitatatile enzimatice esentiale, incluzand metabolismul carbohidratilor si lipidelor (grasimilor), functia sistemului nervos si digestiv si, nu in ultimul rand, in producerea celulelor rosii din sange (hematii).

Ficatul foloseste acid folic, care face parte din complexul de vitamine B, pentru a ajuta la detoxifierea enzimatica (eliminarea excesului de hormoni, vitamine, molecule inflamatorii, compusi de semnalizare etc.) si reducerea stresului oxidativ.

Colina, tot parte a complexului de B-uri, este esentiala pentru utilizarea lipidelor in organism, impiedicand astfel incarcarea grasa a ficatului. Colina transfera grasimile din hepatocite in celelalte celule ale organismului. Evitarea incarcarii cu lipide a ficatului duce la un flux sanguin corespunzator la nivelul sau, ceea ce se traduce printr-o buna functionare.

6 substante care detoxifica ficatul si stimuleaza regenerarea celulelor hepatice

Adauga un comentariu