Sanatate

Vitamine pentru imunitate: Combaterea afecțiunilor dinainte să apară

Publicat: 14 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Vitamine pentru imunitate Combaterea afecțiunilor dinainte să apară
Vitaminele pot crește viteza de vindecare în cadrul unor maladii

La nivelul organismului au loc foarte multe reacții în lanț, motiv pentru care este nevoie de ceva ce să grăbească totul, acel ceva fiind vitaminele. Deci, corpul are nevoie de vitamine pentru imunitate.

Vitaminele sunt substanțe fără de care corpul nostru nu ar putea să își realizeze funcțiile. Multe vitamine sunt sintetizate (secretate) de către organism și nu este nevoie de o administrare suplimentară în acest scop. Însă această sintetizare nu este întotdeauna una suficientă, iar administrarea unui aport suplimentar poate asigura toate nevoile corpului.

legume si condimente pe o masa
Vitamina C are un aport zilnic necesar de 55mg pentru un adolescent

Acțiunea vitaminelor asupra corpului

Vitamina A (retinol / antixeroftalmică) are efect asupra pielii oferind o secreție optimă de sebuum, absența sa redând un tegument uscat ce se descuamează. Având simultan rol în funcționalitatea epiteliilor de acoperire (celulele din piele). Doza zilnică recomandată pentru un adolescent este de 3mg. Astfel această substanță ajută în funcționalitatea optimă a vederii și, totodată, are un rol important în creștere și dezvoltare.

Vitamina D (calciferol / antirahitică) are rol în metabolismul electroliților calciului și a fosforului, absolut importanți și vitali în realizarea funcțiilor organismului. Absența acestei vitamine poate duce la rahitism (oase slabe și moi, în general la copii) sau demineralizări osoase, unde Ca va fi scos din oase pentru nevoile corpului, din cauza aportului insuficient administrat din alimentație. De altfel, Ca are rol în realizarea contracțiilor musculare, în absența lui poate apărea spasmofilia (hiperactivitate, mișcări incontrolabile).

Vitamina C (acid ascorbic / antiscorbutică) la nivelul reacțiilor din organism se implică în reacțiile de oxido-reducere (datorită caracterului său antioxidant) și ajută la o funcționare normală a sistemului nervos. În absența acestei vitamine oamenii pot dobândi „boala piraților” simbolizată de către scorbut, o afecțiune ce se prezintă cu inflamarea gingiilor și căderea dinților.

pastele asezate pe o suprafata alba
Vitaminele au puterea de a preveni apariția bolilor

De asemenea, friabilitatea osoasă este o consecință a lipsei acestei vitamine, însoțite și de tulburări la nivelul sistemului respirator. Fierul este absorbit în corp cu ajutorul vitaminei C, făcând astfel o relație directă cu cantitatea de hemoglobina din sânge. Cu o doză zilnică recomandată pentru un adolescent de 55mg.

Vitamina B12 (cobalamina / antianemica) este o vitamină ce are rol în formarea de celule roșii (hematopoieză). Celulele roșii au rolul de a menține o oxigenare optimă pentru celulele organismului și are o cantitate zilnică recomandată pentru un adolescent de 5mg.

Vitamina PP (Nicotinamidă / antipelagroasă) ce are rol în metabolismul intermediar ( al glucidelor, lipidelor și proteinelor) și în cel energetic. Simultan, această vitamină ajută sistemului nervos central, asigurând o bună funcționare a neuronilor și a funcțiilor acestora.

o pastilă din care curg legume si fructe
O cantitate mică de hemoglobină nu poate asigura suficient oxigen organismului

Alimente din care putem obține vitamine pentru imunitate

Vitamina A se găsește în urzici, ardei, morcovi, pește, lapte, unt și ouă. Oferind o funcționalitate bună a epiteliilor, se face responsabilă în capacitatea pielii de a se regenera, astfel eliminând șansele apariției unei boli de piele.

Vitamina C se poate găsi în citrice, salată, ardei și ficat. Datorită funcției sale în sistemul respirator, face ca potențialele pericole exterioare să se diminueze. Fiind și un element ce previne o posibilă anemie datorată unei proaste absorbții intestinale.

Vitamina D se găsește în drojdia de bere, ciuperci, untură de pește, ficat și ouă, iar la nivelul corpului se poate stimula secreția sa prin absorbția de raze UV. Prevenind astfel boli osoase și cu origine electrolitică.

legume asezate pe o masa alba
Legumele sunt o sursă bună de cobalamină

Vitamina B 12 poate fi găsită în ficat, rinichi, albuș de ou și pâine integrală. Prevenind anemia, asigură oxigen pentru organism, iar astfel metabolismul este unul mai puternic, rezistând mai multor afecțiuni.

Vitamina PP se găsește în carne, legume și cereale. Intervenția pe întreg metabolismul energetic și intermediar face din aceasta un element vital, fără de care tot organismul s-ar prăbuși într-un timp scurt.

Vitaminele nu au o acțiune directă asupra imunității, nu formează anticorpi, însă puterea lor asupra imunității constă în redarea potențialului maxim a organismului. Astfel vitamina poate fi înțeleasă ca fiind un ajutor pentru o persoană care are foarte multe pe cap. Această persoana este foarte capabilă de a își rezolva problemele, însă sunt multe de făcut, iar niște mâini în plus sunt un ajutor absolut.

Adauga un comentariu