International

Viteza cu care noua tulpină COVID-19, Omicron se schimbă, este una îngrijorătoare, susţin cercetătorii

Publicat: 06 dec. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Viteza cu care noua tulpină COVID-19 Omicron se schimbă este una îngrijorătoare susţin cercetătorii
Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) confirmă, în raportul săptămânal publicat marți, transmiterea comunitară susținută în România a variantei Omicron a SARS-CoV-2

Omicron a fost pentru prima oară detectat în Africa de Sud iar de atunci a stârnit multe îngrijorări la nivel mondial. Cercetătorii anunță faptul că, viteza cu care această nouă tulpină COVID-19 se schimbă este uimitoare.

Omicron a fost detectat în tot mai multe ţări iar oamenii de ştiinţa incă fac cercetări asupra acestei noi tulpini. Omicron ar putea afecta eficacitatea vaccinurilor existente iar acest lucru ar crea un nou colaps economic.

Noua tulpină de COVID-19, Omicron, suferă mutaţii într-un mod îngrijorător, susţin cercetătorii

Incă de la începutul apariţiei acestei variante, lumea medicală a lansat mai multe avertismente despre felul în care noua tulpină a suferit mutaţii. Omicron a trezist îngrijorări iar Organizația Mondială a Sănătății s-a reunit într-o ședință pentru a discuta despre acest aspect.

Sikhulile Moyo, om de știință care a detectat pentru prima dată noua tulpină care s-a răspândit rapid în întreaga lume, susţine că a fost o viteză uluitoare prin care Omicron a suferit mutaţii şi că acest lucru ridică mari semne de întrebare.

Cercetătoare menţionează faptul că oamenii de ştiinţa incă încearcă să îşi dea seama cum a fost posibil ca într-o scurtă perioadă de timp să apară asemenea modificări:

„Încă încercăm să înțelegem cum au apărut atât de multe mutații într-un interval scurt de timp”, a spus el. „Dacă vă uitați la liniile anterioare, dacă vă uitați la alfa, dacă vă uitați la beta, puteți vedea că mutațiile s-au acumulat în timp.”

 

Cum s-a dezvoltat noua tulpină Omicron? Există o primă ipoteză

Conform directorului Botswana Harvard HIV Reference Laboratory, virusurile nu acumulează mutații doar într-o singură etapă. Din aceste considerente se pare că prima ipoteză este aceea că tulpină de Omicron s-a dezvoltat la o persoană cu o imunitate precară şi care a găzduit virusul pentru o perioadă mai lungă de timp decât este normal. De altfel, faptul că nu există la nivel global secvențieri adecvate a coronavirusului face extrem de greu apariţia unei concluzii referitoare la modul în care s-a dezvoltat tulpină.

Asupra cercetărilor care nu sunt la nivelul care trebuie a atras atenţia şi unul dintre dezvoltatorii vaccinului AstraZeneca ce a afirmat faptul că există probabilitatea de a avea o pandemie mult mai mortală decât cea de COVID-19 dacă nu se investesc sume importante în mediul ştiinţific mondial.

Cât de îngrijorați ar trebui să fim din cauza Omicron

Varianta a fost numită Omicron de către Organizația Mondială a Sănătății, urmând tiparul numelor de cod grecești precum variantele Alpha și Delta. Este, de asemenea, incredibil de puternic mutat. Profesorul Tulio de Oliveira, directorul Centrului pentru Răspuns și Inovare la Epidemii din Africa de Sud, a spus că există o „constelație neobișnuită de mutații” și că este „foarte diferită” de alte variante care au circulat.

„Această variantă ne-a surprins, are un salt mare în evoluție [și] multe alte mutații la care ne așteptam”, a spus el.

Într-un briefing pentru presă, profesorul de Oliveira a spus că au existat 50 de mutații în total și mai mult de 30 la proteina spike, care este ținta majorității vaccinurilor și cheia pe care virusul o folosește pentru a debloca ușa în celulele corpului nostru.

 

 

Adauga un comentariu