Local

Vizita monahala de prim rang la Iasi. Patriarhul Antiohiei a fost in Catedrala Mitropolitana

Publicat: 23 sept. 2016
1

@ In aceste zile, in Mitropolia Moldovei si Bucovinei are loc o vizita de rang inalt @ Patriarhul Antiohiei si al Intregului Orient se afla la Iasi, pentru a se intalni cu mai marii Mitropoliei, dar si cu autoritatile locale

In aceste zile, Preafericitul Parinte Patriarh Ioan al X-lea, Patriarhul Sfintei Patriarhii a Antiohiei si Întregului Orient, se afla intr-o vizita monahala in Mitropolia Moldovei si Bucovinei. Preafericitul Parinte a asistat ieri la o slujba de Te Deum ce a avut loc in Catedrala Mitropolitana din Iasi, in prezenta Înaltpreasfintitului Parinte Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. Cu aceasta ocazie, Patriarhul Antiohiei a rostit si o cuvantarea in fata credinciosilor prezenti in lacasul de cult din centrul municipiului Iasi.

„Suntem din patria Sfântului Andrei, Beit Saida, întemeietorul Bisericii Române, acest crestet sfânt care aduna cele doua Biserici, cea antiohiana si cea româna, la pieptul lui Hristos. Acest crestet care revarsa o barbatie apostolica amestecata cu dragostea lui Hristos si o râvna nestinsa de mai mult de 2000 de ani. Barbatia aceasta apostolica o vad astazi în fata mea, în poporul Bisericii române, un popor blând, peste care au trecut vremuri si vremuri, iar credinta lui s-a facut mai stralucita, si înca mai straluceste ca aurul în foc. Un popor binecredincios, care a fost macinat prin piatra de moara, însa aceasta a fost erodata prin râvna si credinta lui. Un popor unit prin rugaciune cu fiecare frate în credinta, un popor din care au înflorit sfinti – pentru ca din lumina Celui Sfânt si din învataturile apostolilor care au iesit pâna la marginile pamântului, si-a facut o identitate si o entitate în fata careia toate absurditatile istoriei s-au topit”, a aratat Patriarhul Antiohiei. Acesta a facut si un apel la pace pentru intreaga zona a Orientului Mijlociu, macinata de conflicte.

„Suntem aici ca sa dam un strigat de pace pentru Orientul Mijlociu si, în mod deosebit, pentru Siria. Ne-am saturat de terorism, de takfirism (excomunicarea musulmanilor considerati neautentici în practicarea islamului-n.r.) si de rapirea oamenilor. Ne-am saturat de promisiuni si de calcarea drepturilor omului. Se pare ca drepturile omului se formeaza dupa interesele celor puternici ai lumii si înca nu s-a gasit solutia pentru rezolvarea crizei din Siria, precum si a rezolvarii crizei celor rapiti, dintre care cei doi mitropoliti din Alep: Ioan si Pavel, cazul despre care lumea se face ca nu exista. Noi nu cerem compatimire, nici lacrimi pentru oamenii din Siria. Opriti terorismul si takfirismul si vedeti cum sirienii pot sa ajunga la un consens, în ciuda tuturor diferentelor de opinii”, a mai aratat acesta.

Comentarii
Adauga un comentariu