Secretele istoriei

Vladimir Hertza, primul primar al orasului Chisinau dupa Marea Unire din 1918

Publicat: 14 mai 2015
3

Vladimir Hertza s-a nascut la 14 mai 1868, in Chisinau. Si-a facut studiile la Gimnaziul Nr.1, cea mai prestigioasa institutie de invatamint din Basarabia pe care a absolvit-o in 1866. Se zice ca a absolvit un liceu juridic din Iaroslav. Dupa ce s-a casatorit, fara invoirea tatalui sau, tanarul a dus in Italia o viata de cantaret ambulant. Apoi, risipind toata averea parinteasca s-a statornicit in Romania. In 1917 a fost instituit in functia de vicepresedinte al Partidului National Moldovenesc si al Societatii Culturale Moldovenesti. El a jucat un rol insemnat in rolul unirii.

Vezi si Barbu Vladoianu – Primul primar ales al Bucurestiului

A fost presedintele Zemstvei jud. Orhei, primul presedinte al Comisiei Scolare Moldovenesti. In 1917 a devenit vicepresedinte al Partidului National Moldovenesc si al Societatii Culturale Moldovenesti, jucand un rol important in actul Unirii. Intre anii 1918-1919 a fost primar al orasului Chisinau. A fost delegat si la conferintele de pace, tratand chestiunea Basarabiei.A fost primul ptimar al Chisinaului.

O parte a strazii Sfatului Tarii din Chisinau a purtat numele lui Vladimir Hertza in perioada 1924-44.

Casa din Chisinau unde a locuit Hertza s-a pastrat pana in prezent, gazduind Muzeul National de Arte Plastice (Bd. Stefan cel Mare si Sfant nr. 115).

Adauga un comentariu