Razboi în Ucraina

Vladimir Putin a semnat un decret privind sancţiuni economice care vizează „statele şi organizaţiile internaţionale neprietenoase”

Publicat: 04 mai 2022
Vladimir Putin la birou gesticuleaza
Potrivit decretului semnat de Vladimir Putin, Rusia va interzice exportul de produse şi materii prime către persoanele şi entităţile pe care le-a sancţionat.

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret privind sancţiunile economice ca măsură de retorsiune faţă de ”acţiunile neprietenoase ale anumitor state străine şi organizaţii internaţionale”, a anunţat, marţi, Kremlinul, relatează Reuters.

Documentul respectiv nu oferă detalii cu privire la persoanele sau entităţile care pot fi afectate de sancţiunile în cauză. Potrivit decretului, Rusia va interzice exportul de produse şi materii prime către persoanele şi entităţile pe care le-a sancţionat.

Putin a semnat un decret privind sancţiuni economice

Decretul interzice, de asemenea, tranzacţiile cu persoane fizice şi companii străine afectate de sancţiunile de represalii ale Rusiei şi permite partenerilor contractuali ruşi să nu îşi îndeplinească obligaţiile faţă de acestea.

Potrivit decretului, guvernul rus are la dispoziţie 10 zile să întocmească liste cu persoane fizice şi companii străine care urmează să fie sancţionate, precum şi pentru a defini ”criterii suplimentare” referitoare la o serie de tranzacţii care ar putea fi supuse restricţiilor.

Zelenski: Ne aşteptăm la un nou pachet de sancţiuni din partea UE în viitorul apropiat

Pe de altă parte, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, afirmă că se aşteaptă la un nou pachet de sancţiuni din partea Uniunii Europene în viitorul apropiat, care să vizeze veniturile energetice ale Rusiei. Preşedintele crede că trebuie blocate veniturile ”pentru ca statul terorist să nu primească un miliard de euro pe zi pentru combustibil”. De asemenea, ar trebui vizate toate operaţiunile de import-export.

”Ne aşteptăm la un nou pachet de sancţiuni din partea Uniunii Europene în viitorul apropiat. Acest pachet ar trebui să includă paşi clari pentru a bloca veniturile energetice ale Rusiei. Credem cu adevărat în asta. Pentru ca statul terorist să nu primească un miliard de euro pe zi pentru combustibil”, a afirmat preşedintele Volodimir Zelenski în ultimul mesaj postat pe reţelele sociale.

Zelenski afirmă că şi alte sancţiuni trebuie sunt avute în vedere: ”În orice caz, va trebui să blocăm toate operaţiunile de export-import cu Rusia. Pentru că din asta fac bani la Moscova. Şi nici nu înţeleg că dreptul internaţional şi pacea în Europa trebuie respectate”.

Ucraina acuză tarifele mari din port pentru cereale

Ucraina este nemulțumită de tarifele mari din port pentru exportul de cereale. Țara afectată de război are toate porturile mari blocate și a fost nevoită să exporte cereale din porturile de la Dunăre. Ministrul Agriculturii acuză comercianții de șantaj după ce prețul a crescut de 4 ori față de perioada de dinainte de război.

Așadar, cu toate porturile de la Marea Neagră blocate, Ucraina este nevoită să caute rute alternative pentru exportul de cereale. În acest context, țara aflată în război cu Rusia a început să exporte marfă cu ajutorul trenurilor către Polonia, dar și în porturile mai mici de la Dunăre.

Ministrul ucrainean al agriculturii a arătat o statistică sumbră care relevă prețurile mari practicate de porturile Reni și Izmail.
Adauga un comentariu