Secretele istoriei

Vladimir Putin, avertisment dur: Nu vom permite „revolutii colorate” in Rusia

Publicat: 12 apr. 2017

Autoritatile ruse nu trebuie sa permita „revolutii colorate” atat in Rusia, cat si in statele membre ale Organizatiei Tratatului de Securitate Colectiva (OTSC – care grupeaza, in afara de Federatia Rusa, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kargazstan, Tadjikistan si Uzbekistan), a declarat marti seara presedintele rus Vladimir Putin, intr-un interviu difuzat de postul de televiziune Mir, citat de portalul Gazeta.ru.

„Nu trebuie sa permitem nimic de acest gen si vom face tot posibilul pentru aceasta atat in Rusia, cat si in tarile partenere OTSC”, a afirmat Vladimir Putin, in conditiile in care Moscova a acuzat in repetate randuri Occidentul de orchestrarea unor „revolutii colorate” in spatiul CSI (Comunitatea Statelor Independente), inclusiv in Georgia si Ucraina, unde in ultimii ani au venit la putere forte prooccidentale ca urmare unor ample manifestatii in masa.

Putin a subliniat ca expertii rusi sunt familiarizati cu diferite metode de organizare a unor astfel de actiuni, care „conduc la destabilizarea grava in aceste zone”.

Vezi si Incepe RAZBOIUL. Statele Unite au dislocat deja nave in regiune

Moscova considera pana astazi ca inlaturarea de la putere a fostului presedinte ucrainean Viktor Ianukovici, in urma unei miscari populare fara precedent in fosta republica sovietica la sfarsitul anului 2013, eveniment ce a adus la guvernare forte proeuropene, a fost o lovitura de stat sau o „revolutie colorata”, orchestrata de Vest.

Termenul de „revolutie colorata” a devenit popular in anii 2000, odata cu „revolutia portocalie” din Ucraina, „revolutia trandafirilor” in Georgia, „revolutia lalelor” in Kargazstan. Moscova include in aceeasi categorie si „primavara araba”, considerand ca o astfel de schimbare a puterii este un rezultat al influentei politice externe asupra situatiei interne.

Pentru a evita un scenariu similar, Rusia si-a inasprit controlul asupra mass-media si ONG-urilor. In 2012, Moscova a votat o lege care obliga organizatiile neguvernamentale ce primesc finantare din strainatate si au „activitate politica” sa se inregistreze ca „agenti straini” si sa se afiseze ca atare in orice activitate publica.

Desi situatia pe plan economic s-a inrautatit ca urmare a sanctiunilor impuse Rusiei de Occident in 2014 pentru rolul ei in criza ucraineana, nivelul de popularitate al lui Putin continua sa fie unul foarte ridicat, gratie propagandei in mass-media de stat, spun expertii. Se asteapta ca Putin – care domina peisajul politic al Federatiei Ruse in ultimii 17 ani – sa candideze pentru un nou mandat in alegerile prezidentiale din 2018.loading...

Adauga un comentariu