Actualitate

Vladimir Putin continuă războiul cu orice preț în Ucraina. Liderul de la Kremlin vrea controlul absolut în Crimeea și Donbas

Publicat: 13 apr. 2022
Vladimir Putin războiul în Ucraina
Vladimir Putin a transmis că războiul pe care l-a declanşat în Ucraina ar putea fi de durată

Apar noi indicii că Vladimir Putin va continua războiul cu orice preț în Ucraina și nu se va opri până nu va deține controlul absolut în Crimeea și în zona de est a Ucrainei. Totodată, liderul de la Kremlin acuză partea ucraineană că a condus negocierile de pace într-un punct mort. Nu în ultimul rând, Vladimir Putin susține că sancțiunile economice impuse Rusiei nu au avut efectul dorit de Occident.

Au trecut aproape 50 de zile de când armata rusă a invadat Ucraina și, potrivit ultimelor indicii operaţiunile militare nu se vor opri până când Rusia nu va obține ceea ce își dorește. În plus, liderul de la Kremlin a susţinut că aceste operaţiuni nu se desfăşoară într-un ritm mai intens pentru a reduce astfel cât mai mult numărul victimelor.

Vladimir Putin continuă războiul în Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin a estimat marţi că negocierile de pace cu Ucraina au ajuns într-un punct mort. Astfel, el a transmis un semnal că războiul pe care l-a declanşat prin invazia asupra acestei ţări ar putea fi de durată. Liderul de la Kremlin a mai acuzat și că Kievul zădărniceşte negocierile de pace prin solicitarea unor garanţii de securitate care să acopere toată Ucraina – inclusiv Crimeea şi Donbasul. De asemenea, președintele rus a amintit și de recentele înscenări privind crime de război comise de trupele ruse, cu referire la ceea ce s-a întâmplat la Bucha, Irpin sau Mariupol.

„Acum, garanţiile de securitate sunt un lucru, iar chestiunile privind reglementarea relaţiilor asupra Crimeii, Sevastopolului şi Donbasului sunt scoase (de Ucraina) din sfera de aplicare a acestor acorduri. Aşadar, am revenit într-un punct mort”, a spus Putin la o conferinţă de presă.

Prin urmare, liderul de la Kremlin a promis că Rusia nu va opri operaţiunile militare în Ucraina până când acestea nu vor reuşi. Putin a mai insistat că Rusia nu are de ales şi trebuie să lupte pentru a-i apăra pe rusofonii din estul Ucrainei şi a împiedica transformarea acestei ţări într-o platformă anti-rusească a Occidentului, pe care l-a acuzat că prin sancţiunile impuse după invazie a pornit „un război (economic) fulger” împotriva Rusiei. Cu toate acestea, el susține că sancțiunile nu au avut rezultatul scontat.

Ucraina acuză Rusia că pune presiune pe procesul de negociere

În replică la aceste declaraţii, negociatorul ucrainean Mihailo Podoliak, care este şi consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski, a spus că negocierile cu Rusia continuă, dar sunt foarte dificile, iar contextul emoţional în aceste zile este foarte complex. Mai mult, Mihailo Podoliak a precizat că negocierile se desfășoară în grupuri de lucru, însă oficialul ucrainean acuză anumite „tactici tradiţionale ruseşti” de a face presiune asupra procesului de negociere prin anumite declaraţii publice.

De asemenea, și ministrul de Externe rus Serghei Lavrov a acuzat săptămâna trecută Ucraina că a prezentat un nou proiect de acord prin care a revenit asupra unor propuneri făcute în timpul rundei de negocieri desfăşurate la sfârşitul lunii trecute la Istanbul, ceea ce, potrivit Moscovei, ar fi un indiciu că preşedintele Volodimir Zelenski este „controlat” de Washington şi de aliaţii săi.

În replică, Mihailo Podoliak a declarat că, dacă Moscova doreşte să arate că este pregătită pentru dialog, atunci trebuie să-şi reducă gradul de ostilitate. O altă propunere formulată de Kiev către Moscova este negocierea într-un termen de 15 ani a statutului peninsulei Crimeea, anexată de Rusia. Dincolo de toate acestea, nu există indicii asupra unui armistițiu, iar Vladimir Putin va continua războiul în Ucraina până va obține ceea ce-și dorește.
Adauga un comentariu