International

Vladimir Putin pregateste o „primavara ruseasca”. Prima tinta e Ungaria, urmeaza Romania. Vezi cine sustine asta

Publicat: 29 oct. 2014
1

Un think-tank londonez sustine, intr-o analiza publicata in contextul protestelor de la Budapesta, ca Vladimir Putin are un plan pentru destabilizarea Uniunii Europene, incepand din Ungaria si continuand cu alte state din Europa Centrala. „Primavara ruseasca” ar viza inclusiv destabilizarea Romaniei.

Aproximativ 100.000 de maghiari au iesit marti in strada, la Budapesta, pentru a protesta fata de planul Guvernului lui Viktor Orban de a introduce o taxa pe Internet. Protestul, al doilea in numai trei zile, a fost cea mai mare manifestatie cu care s-a cofruntat pana acum controversatul Orban. Una dintre teoriile care incearca sa explice amploarea pe care a capatat-o intr-un timp atat de scurt protestul din Ungaria fata de taxa pe traficul de date apartine unui think-tank londonez, Center for Eurasian Strategic Intelligence.

Citeste si INCREDIBIL! Putin are CANCER?!

O analiza postata marti pe site-ul institutiei sustine ca Rusia incepe din Ungaria o operatiune care se va intinde in 2015 in mai multe state din Europa Centrala. Scopul acestui plan rusesc: destabilizarea UE si, inclusiv, a NATO. In aceasta cheie ar trebui citite declaratiile politicienilor maghiari despre o eventuala rupere a tarii lor de UE. Un exemplu de astfel de declaratii este cea a presedintelui Parlamentului maghiar, Lazslo Kover, care a acuzat institutiile europene ca poarta un „razboi rece verbal” impotriva tarii lui: „Daca cineva de la vest de noi ia in serios democratia, atunci trebuie sa inceteze razboiul rece verba, pentru ca ar putea afecta imaginea pozitiva pe care ungurii o au in Occident (…). Bruxelles-ul nu trebuie sa se comporte asa cum facea Moscova (…). Nu are nimeni in Europa occidentala superioritatea morala de a ne explica noua cum sa ne comportam ca democrati”.

Planul Federatiei Ruse descris de CESI ar fi o „Primavara ruseasca” si vizeaza inclusiv destabilizarea Romaniei, sustin expertii citati: „Destabilizarea vestului Ucrainei si Romaniei corespunde intru totul intereselor Rusiei in Ucraina si Moldova”.

Citeste si Putin acuza SUA: Distrug echilibrul sistemului mondial, isi taie singure creanga de sub

Ca Rusia vrea si incearca sa destabilizeze UE si NATO nu este o noutate pentru analisti precum Dan Dungaciu: „Sigur ca Federatia Rusa isi doreste sa destabilizeze UE si NATO. Rusia cauta cai troieni in tari precum Ungaria si Slovacia. Pana la Primavara ruseasca, ma tem de o iarna ruseasca”, comenteaza pentru gandul directorul Institutului de Studii Politice al Academiei Romane, facand referire la un nou conflict al gazelor.

Taxa pe Internet nu e totul in miscarea protestatara din Ungaria. Ce se intampla acum in tara vecina trebuie citit intr-o alta grila decat cea a protestelor sociale, explica Dan Dungaciu pentru gandul. Directorul Institutului de Studii Politice al Academiei Romane plaseaza protestele in contextul sanctiunilor anuntate in urma cu mai bine de o saptamana de acelasi Andre Goodfriend de la Ambasada SUA. Pe scurt, este vorba despre impunerea masurii de interdictie de intrare in Statele Unite pentru sase oficiali maghiari acuzati de coruptie. Tensiunile dintre cele doua parti sunt atat de puternice in acest moment, incat si americanii, si ungurii au ajuns sa ameninte ca prietenia lor ar putea fi distrusa.

Citeste si AMENINTARE NUCLEARA. Rusia transforma Crimeea in BAZA MILITARA

Astfel, evenimentele din ultimele zile pot fi corelate cu deteriorarea fara precedent a relatiilor cu SUA, in contextul sanctiunilor impuse unui numar de sase oficiali maghiari apropiati puterii care sunt acuzati de coruptie. „Am senzatia ca sentimentul protestatarilor este ca guvernul Orban a mers mult prea departe” distrugand relatiile cu aliatii americani, cu UE si, mai ales, creand axa Budapesta-Moscova in detrimentul celorlalte parteneriate ca membra UE si NATO, spune Dungaciu. Expertul subliniaza ca, inca din 2010, Orban a vrut „sa joace la doua capete”: cu Rusia si aliatii occidentali.

Patru ani mai tarziu, exista de fapt doar „capatul” rusesc al jocului geopolitic maghiar, ceea ce s-a vazut cand Ungaria a sustinut parteneriatul cu Rusia, chiar si in timpul conflictului din Ucraina.

Citeste mai multe pe gandul.info
Adauga un comentariu