International

Vladimir Putin: URSS nu ar fi castigat razboiul impotriva lui Hitler daca Stalin nu ar fi fost atat de implacabil

Publicat: 05 nov. 2014
1

Uniunea Sovietica nu ar fi castigat probabil razboiul impotriva Germaniei naziste daca regimul lui Stalin nu ar fi fost atat de „implacabil”, a afirmat miercuri presedintele rus Vladimir Putin, care a exprimat in numeroase randuri o atitudine echivoca fata de dictator, potrivit AFP.

„Este dificil de spus daca am fi putut sa castigam razboiul daca puterea nu era atat de implacabila„, a spus seful statului rus, in cadrul unei intalniri cu mediul universitar si profesori de istorie intr-un muzeu din Moscova.

Citeste si Aproape 75.000 de persoane si-au manifestat la Moscova sustinerea fata de Vladimir Putin

„Si, daca noi am fi pierdut, care ar fi fost consecintele? Catastrofale!”, a declarat Putin, citat de agentiile rusesti de presa.

Autoritatile ruse au, de la caderea URSS, o atitudine ambivalenta fata de Stalin: oficial denuntat pentru teroarea de stat pe care a orchestrat-o in anii 30 si pana la moartea sa, in 1953, acesta este in continuare inmormantat in fata Kremlinului, in Piata Rosie, un loc de inalt prestigiu si simbolism pentru Rusia.

Citeste si Putin: NATO incearca sa distruga echilibrul strategic, dar Rusia nu va intra intr-o

Memoria sa este insa salutata de numerosi rusi si cetateni din fostele republici sovietice care lauda rolul jucat de acesta in infrangerea Germaniei naziste in fata URSS.

In 2012, Stalin se afla in fruntea unui sondaj privind cele mai mari personalitati rusesti, desi regimul sau a fost marcat de teroare si arbitrariu, de deportari de popoare intregi (ceceni, ingusi si tatarii din Crimeea) si moartea a milioane de persoane, impuscate sau exterminate in lagare.

Citeste si Vladimir Putin pregateste o „primavara ruseasca”. Prima tinta e Ungaria, urmeaza

Vladimir Putin a mai cerut istoricilor rusi sa scrie istoria Crimeii, peninsula ucraineana anexata in martie de Moscova.

Trebuie scrisa aceasta „parte integranta a codului nostru cultural (…) inainta sa o faca altii”, a spus acesta, facand aluzie la „colegii ucraineni politizati” ai istoricilor rusi.

Comentarii
  • URSS n-ar fi castigat nici un razboi daca nu ar fi inarmat-o, timp de doi ani, America… A castigat insa, razboiul ideologic, care a lasat in urma 100 de milioane de morti, fiind, astfel, cel mai criminal stat din intreaga istorie a omenirii, domnule Stalin Renascutul!!!

Adauga un comentariu