News Flash:

Vlasov - bun de plata

21 Aprilie 2006
1308 Vizualizari | 0 Comentarii
•Banca Comerciala Ion Tiriac a cerut judecatorilor sa oblige Camera de Comert si Industrie Iasi sa plateasca daune de 10 miliarde lei (1 milion RON) pentru ca avocatul Mihail Vlasov a denigrat imaginea bancii •Pana in prezent, unitatea bancara a castigat de la Camera de Comert si Industrie o suta de milioane lei (10 mii RON) si obligarea publicarii deciziei judecatoresti in trei ziare centrale •Din datele oferite de avocatul Vlasov, Camera de Comert ar putea fi acuzata de o noua deturnare de fonduri, dupa cea comisa de Magda Tepoi •Judecatorii au dispus ca o suma de bani care era destinata unor proiecte europene sa fie folosita pentru plata unor datorii catre Gheorghe Plesu

Banca Comerciala Ion Tiriac a solicitat Tribunalului Iasi obligarea Camerei de Comert si Industrie Iasi, condusa de avocatul Mihail Vlasov, la plata unei sume de 10 miliarde lei (1 milion RON). Vlasov considera ca aceasta suma este prea mare si nu vrea nici un ruptul capului sa o plateasca bancii comerciale care poarta numele omului de afaceri Ion Tiriac. Pana in momentul de fata, judecatorii au dat dreptate Bancii Comerciale Ion Tiriac, obligand Camera de Comert si Industrie Iasi sa plateasca suma de 100 milioane lei (10 mii RON).

Cum a inceput scandalul

In an 2003, firma Habitat Proiect SA, condusa de Gheorghe Plesu, a castigat in instanta un proces deschis impotriva Camerei de Comert si Industrie Iasi. Acest proces era de natura civila si viza ocuparea unui spatiu din Bulevardul Copou nr. 4 care se afla in litigiu intre cele doua unitati. Prin decizia judecatoreasca in cauza s-a dispus evacuarea Camerei de Comert din sediul de pe Bulevardul Copou nr. 4, sediu in care isi desfasura activitatea SC Habitat Proiect SA, si plata unei sume de 5.200 dolari americani pe luna. Acesta suma a fost calculata incepand cu data de 15 martie 2002 si pana la eliberarea spatiului. Mai mult, prin aceeasi decizie din 10 martie 2003 a fost anulat contractul de inchiriere incheiat in anul 1999 prin care Camera de Comert ocupa etajele II si V din Bulevardul Carol nr. 4. In aceste conditii, Vlasov a fost obligat sa plateasca firmei Habitat Proiect SA suma de 65 mii dolari si 118 milioane lei (11,8 mii RON). Pentru ca Vlasov nu a vrut sa plateasca aceasta suma, firma adversara a deschis un proces de executare silita pe care l-a castigat. In aceste conditii, judecatorii au decis sa fie pusa proprire pe contul bancar al Camerei de Comert si Industrie Iasi deschis la Banca Comerciala Ion Tiriac. Unitatea bancara s-a supus hotararii judecatoresti si a blocat conturile Camerei de Comert si Industrie Iasi. Nemultumit de faptul ca banca a respectat decizia judecatoreasca, Mihail Vlasov a aparut in presa locala si centrala cu tot felul de declaratii tendentionase la adresa unitatii bancare care a apartinut lui Ion Tiriac.

Procesul

In vara anului 2004, imediat dupa aparitia in presa a informatiilor care denigrau imaginea bancii, judecatorii de la Tribunalul Iasi au primit cererea de chemare in judecata formulata de catre Banca Comerciala Ion Tiriac impotriva Camerei de Comert si Industrie Iasi. In aceasta cerere, unitatea bancara a solicitat judecatorilor sa oblige Camera de Comert sa plateasca daune morale in valoare de 10 miliarde lei (un milion RON) pentru afirmatiile tendentioase si neadevarate facute de catre avocatul Mihail Vlasov. De asemenea, banca a mai cerut obligarea Camerei de Comert si Industrie Iasi sa publice in trei ziare centrale hotararea judecatoreasca ce urma sa fie luata la Tribunal. Mai concret, avocatul Vlasov si-a varsat nervii impotriva unitatii bancare pentru ca a formulat o contestatie la executarea silita castigata de firma condusa de Gheorghe Plesu si a reusit sa suspende provizoriu executarea creditului de la Banca Comerciala Ion Tiriac. Atunci cand a fost suspendata executarea, Vlasov a vrut sa scoata banii din cont, insa nu a putut face acest lucru. "Suspendarea executarii silite nu are ca efecte deblocarea conturilor, ci are ca efect indisponibilizarea banilor in mana tertului poprit, in sensul ca nici creditorul, dar nici debitorul nu pot dispune de aceste sume de bani", a declarat Daniel Nicolaescu, directorul departamentului juridic al Bancii Ion Tiriac. Mai exact, executarea silita a fost oprita, dar nu a fost anulata. Pe de alta parte, Vlasov sustine ca pe perioada suspendarii executarii silite conturile devin operationale. "Publicarea unor astfel de informatii neadevarate in mass-media a avut un impact deosebit, deoarece pe aceasta cale se creeaza o parere artificiala asupra bancii, care, desi are o situatie economico-financiara stabila, poate fi expusa unor riscuri operationale, in conditiile in care unii clienti ai bancii si-ar pierde increderea", au mai aratat juristii unitatii bancare.

Alta deturnare de fonduri?

Dupa ce Vlasov a aparut in presa, sustinand ca banca a comis o ilegalitate prin nedeblocarea creditului, in fata judecatorilor acesta a mai precizat un lucru demn de luat in seama. Banii care se aflau in contul de la Banca Ion Tiriac proveneau de la comunitatea europeana si erau destinati unor proiecte clare. In contul Camerei de Comert si Industrie se aflau 2.168 dolari americani, 8.300 Euro si 14 milioane lei (1,4 mii RON), iar avocatul Mihail Vlasov recunoaste in actele depuse la dosar ca banii proveneau de la comunitatea europeana. "Banii erau din fondurile europene si erau destinati programului Tacis, proiect de cooperare transfrontaliera. In 3 mai 2004, contractul a fost inmanat directorului sucursalei bancare", au precizat reprezentantii. De asemenea, Vlasov a sustinut prin reprezentantii sai ca nu a vrut sa fie acuzat de deturnare de fonduri europene si de aceea a insistat ca banca sa deblocheze banii din cont. In conditiile in care banii au fost dati de catre Comunitatea Europeana pentru realizarea unui proiect de cooperare transfrontaliera si au fost utilizati pentru achitarea unor datorii ale Camerei de Comert si Industrie Iasi catre Habitat Proiect SA, atunci poate fi vorba despre o noua deturnare de fonduri. Aceasta dupa ce Magda Tepoi, directorul Camerei Regionale de Comert si Industrie Nord Est, a fost acuzata de catre procurorii anticoruptie de deturnarea sumei de 211 mii Euro din fondurile europene destinate unor proiecte in domeniul economic.

Cum se apara Vlasov

Avand in vedere solicitarile facute de catre Banca Comerciala Ion Tiriac, Camera de Comert si Industrie Iasi sustine ca nu va da niciodata banii ceruti pentru ca nu a lezat imaginea unitatii bancare. Peste toate acestea, reprezentantii lui Vlasov invoca niste chestiuni de interpretare a legii. "Daunele morale nu pot fi solicitate decat de persoana fizica careia i-au fost afectate valorile ce-i definesc personalitatea, iar acordarea lor au menirea de a reprezenta o compensare a suferintelor fizice sau psihice", au declarat juristii Camerei de Comert si Industrie. Judecatorii de la Tribunalul Iasi au fost insa foarte fermi, respingand aceasta sustinere a Camerei de Comert. Au decis ca unitatea din Copou sa plateasca daune morale in valoare de 100 milioane lei (10 mii RON), iar Camera de Comert si Industrie sa plateasca publicarea in trei ziare centrale a deciziei judecatoresti prin care a pierdut procesul. Banca nu se lasa pana nu castiga toti banii ceruti si a declarat apel la instanta superioara ieseana. Ultimul termen de judecata a avut loc in urma cu cateva zile, iar urmatorul va fi pe data de 12 mai.
Catalin BOACNA
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1290 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013125 (s)