International

Vocea unui preot mort acum trei milenii, readusă la viaţă – VIDEO

Publicat: 24 ian. 2020

Știința s-a dovedit din nou revoluționară. Vocea unui preot egiptean mort acum 3.000 de ani a fost readusă la viață.

Oamenii de știință au readus la viață vocea unui preot egiptean mumificat și mort acum 3.000 de ani, cu ajutorul unei corzi vocale artificiale. Vocea preotului Nesyamun a fost reprodusă sub forma unui scurt sunet, care amintește de behăitul unei oi.

Preotul a trăit în timpul domniei volatile a faraonului Ramses XI, între 1099 și 1069 înainte de Hristos. Ca preot în Teba, acesta avea nevoie de o voce puternică pentru ritualurile zilnice, care includea și cântatul. Când Nesyamun a murit, vocea lui a tăcut, dar peste 3.000 de ani, o echipă de cercetători a readus-o la viață.

Cu ajutorul unei replici 3D a tractului său vocal, care a fost scanat pentru a stabili dimensiunile precise, această replică a fost conectată la un laringe electronic, pentru a obține vocea artificială.

Este, probabil, primul proiect de acest fel care redă cu succes vocea unei persoane decedate. Cercetătorii speră ca în viitor să poată folosi modele create pe computer pentru a recrea propoziții întregi cu vocea lui Nesyamun, scrie BBC.loading...

Adauga un comentariu