Razboi în Ucraina

Volodimir Zelenski cere excluderea Rusiei din UNESCO după distrugerea unei mănăstiri vechi de 500 de ani

Publicat: 04 iun. 2022
Volodimir Zelenski cere excluderea Rusiei din UNESCO după distrugerea unei mănăstiri vechi de 500 de ani

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat sâmbătă că artileria rusă a „distrus” biserica Tuturor Sfinților din Sviatohirsk, în estul Ucrainei.

„A fost distrusă pentru prima dată în timpul erei sovietice”, a declarat Zelensky într-o postare pe Facebook. „Mai târziu a fost reconstruită. Și astfel a fost incendiată de armata rusă”.

„Ocupanții știu exact ce obiect este bombardat”, a mai spus el. „Nu le pasă ce transformă în ruine”.

Ucraina a făcut apel la UNESCO să „priveze Rusia de calitatea de membru al organizației”, deoarece „a distrus atât de multe monumente, situri culturale și sociale din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace”.

„Ne așteptăm la un răspuns logic și corect din partea ONU și UNESCO”, a declarat Zelenski. „Este vorba de Națiunile Unite, iar carta sa nu prevede asocierea cu teroriștii. Izolarea Rusiei trebuie să fie completă, trebuie să fie trasă la răspundere pentru crimele sale.”

Mănăsirea distrusă datează din 1526, potrivit site-ului oficial al bisericii. Într-o declarație separată, dioceza din Donețk a declarat că biserica a fost reconstruită în 2005, folosind tradițiile arhitecturii rusești din lemn din secolele XVI-XVII.
Comentarii
  • E vorba de o manastire ruseasca, care asculta de Patriarhia de la Moscova. Ma indoiesc ca rusii sunt cei care i-au dat foc, asta daca intr-adevar arde. Btw, wikipedia spune ca in martie a fost avariata de aviatia ucraineana.

Adauga un comentariu