News Flash:

Voma ONYX a fost amendata

9 Iunie 2010
7561 Vizualizari | 8 Comentarii
Marius Soranescu director Onyx
• Restaurantul Onyx nu a fost inchis • Pentru nereguli de igiena a fost amendat de DSP cu suma de 3000 lei • DSP are 22 de cazuri in evidenta, in timp ce directorul Onyx a spus ca nu sunt probleme • Aproximativ 300 de studenti s-au imbolnavit la restaurant intr-o singura seara • Directorul Marius Soranescu a organizat ieri o conferinta de presa ca sa se disculpe • Nu s-au spalat pe maini un ospatar si un bucatar • "Din totalul de 22 de persoane, trei s-au prezentat la Spitalul Clinic de Boli Infectioase, patru au fost descoperiti ulterior cu aceleasi simptome, iar restul de 15 au fost gasite dupa o ancheta proprie prin caminele studentilor de la Medicina. Cei 15 au fost luati in consideratie pe baza propriilor declaratii. Astazi a fost data amenda. Din cate imi amintesc, era vorba de un bucatar si un ospatar de la restaurant", au spus inspectorii DSP • Sefii de la Onyx recunosc ca au mai fost amendati • "In 2008 am primit o amenda pentru un produs expirat. Era vorba de branzeturi", a declarat Soranescu In cursul zilei de ieri, inspectorii Directiei de Sanatate Publica Iasi (DSP) au amendat fostul restaurant ONYX, momentan Bellaria, dupa ce au fost observate mai multe nereguli legate de igiena localului. Controlul a fost efectuat in cursul zilei de 1 iunie, dupa ce cu o zi inainte, la banchetul absolventilor de Medicina, majoritatea celor prezenti a prezentat dupa petrecere stari de voma, diaree sau febra. Dupa un articol publicat in cotidianul BUNA ZIUA IASI in care au fost prezentate marturiile studentilor, restaurantul a fost amendat cu suma de 3000 lei. Inspectorii au declarat clar ca nu au fost respectate normele de igiena. Se pare ca vinovati sunt un bucatar si un ospatar care au uitat sa se spele pe maini si s-au clatit in bucatele clientilor. Chiar daca numarul studentilor afectati de consumul mancarii de la restaurantul Onyx este mult mai mare, DSP are in evidenta doar 22 de persoane. Studentii au fost cautati si prin camine pentru recoltarea de probe. "Avand in vedere rezultatele in urma examenelor de laborator, restaurantul a fost amendat cu suma de 3000 lei pentru nerespectarea conditiilor de igiena. Practic, dezinfectia si curatenia nu au fost realizate corespunzator si nu s-au respectat regulile de igiena, respectiv au fost depistate persoane (angajati Onyx -n.r) cu incarcatura microbiana. Nu s-au respectat normele de igiena, adica angajatii nu s-au spalat pe maini si au contaminat mancarea. Consideram ca au fost afectati doar cei care au consumat alimentul. Din totalul de 22 de persoane, trei s-au prezentat la Spitalul Clinic de Boli Infectioase, patru au fost descoperiti ulterior cu aceleasi simptome, iar celelalte 15 au fost gasite dupa o ancheta proprie prin caminele studentilor de la Medicina. Cei 15 au fost luati in consideratie pe baza propriilor declaratii. Astazi a fost data amenda. Din cate imi amintesc, era vorba de un bucatar si un ospatar de la restaurant", a declarat dr. Lucian Indrei, seful DSP. Minciuna pe fata In cursul zilei de ieri, conducerea restaurantului a anuntat o conferinta de presa. Insa aceasta nu a fost sustinuta de administratorul restaurantului, Constantin Soranescu, ci de fiul acestuia, Marius Soranescu, care ocupa functia de director al restaurantului. Acesta s-a plans ca imaginea localului a fost afectata de articolul publicat in cotidianul BUNA ZIUA IASI. Ba mai mult, a sustinut sus si tare ca in urma controalelor nu s-a gasit mare lucru. Insa a recunoscut ca sunt trei cazuri de toxiinfectie alimentara. Totusi, Soranescu - fiul a gasit si o explicatie tare, cum ca studentii s-ar fi "otravit" in alta parte. Insa aceste concluzii nu se potrivesc cu cele oficiale oferite de DSP. Reprezentantii localului mai cred ca totul este un fleac deoarece studentii condamnati la o zi de stat in toaleta nu au facut reclamatii direct la restaurant. "Am avut de suferit fara a avea un motiv corect. In urma unui banchet din data de 31 mai la care au participat 360 de persoane, trei dintre acestea au avut o forma usoara de toxiinfectie alimentara. Aceste informatii au fost obtinute de la institutiile abilitate. La noi nu a ajuns nici un client de la acel banchet si nu am fost informati decat de institutiile statului. S-au prelevat probe de la alimente, cat si de igiena, in data de 1 iunie, dupa eveniment. Prin procesele verbale incheiate de DSP, DSV si OPC nu au fost observate probleme deosebite care sa atenteze la sanatatea clientului, iar analizele personalului sunt efectuate la zi, fara sa fie consemnata nici un fel de problema. S-au facut cursuri de igiena pe data de 31 aprilie", a spus Marius Soranescu, Cica nu s-a dat spaga Directorul restaurantului a mai precizat ca nu a fost anuntat dinainte de controlul institutiilor si ca mecanismele statului nu au fost unse pentru obtinerea unui rezultat favorabil. "Nu am fost anuntati dinainte. Au venit trei institutii in control, una dupa alta. Avem un frigider special pentru probe. Sunt tinute 48 de ore dupa eveniment. Nici macar organizatorii evenimentului nu ne-au contactat. Ei au fost intotdeauna aproape de noi si de colegi cand au organizat evenimentul. Noi am aflat din presa. Exista posibilitatea sa fi fost in alta parte sau sa fi consumat alte produse. E foarte usor sa acuzi pe cineva, dar nu cred ca e corect sa acuzi fara motive. Unde sunt persoanele? Nu a venit nimeni. Persoanele respective, daca le-ar fi fost rau, ne-ar fi anuntat. Nu aveam de ce sa musamalizam. Ar fi fost absurd", continua Soranescu pledoaria aberanta. Branza expirata Directorul Soranescu chiar a recunoscut ca restaurantul Onyx nu are o imagine prea buna. Si asta pentru ca in 2008 a fost amendat pentru ca in local erau depozitate branzeturi expirate. Insa aceasta situatie este incomparabila cu incidentul petrecut saptamana trecuta, cand din 360 de studenti, cei mai multi dintre ei au avut probleme de sanatate. "In 2008 am primit o amenda pentru un produs expirat. Era vorba de branzeturi", a completat Soranescu. In bucatarie intra cine vrea Pentru a incerca sa mai salveze din imaginea restaurantului, Soranescu i-a invitat pe ziaristii aflati la conferinta de presa sa viziteze bucataria, acolo unde s-ar fi investit peste 180 mii euro. Fara nici o regula, s-a permis accesul chiar daca cei aflati in zona de lucru purtau halate. In momentul in care s-a semnalat acest mic detaliu, reprezentantii restaurantului s-au grabit sa aduca halate. Era prea tarziu: imaginile erau luate. BUNA ZIUA IASI, singura publicatie care si-a facut datoria Probele indubitabile ale inspectorilor de sanatate publica, care au demonstrat ca in bucataria de la Onyx se lucreaza neigienic, au reprezentat fleacuri pentru directorul Bellaria, Marius Soranescu. Fiul controversatului Constantin Soranescu a dres-o repede, smechereste, cu "vrajeala de cartier". Ba mai mult, dupa logica lui Soranescu jr., n-a existat nici o toxiinfectie alimentara, pentru ca un singur ziar a scris despre incident. "Articolul acesta este incorect si defaimator. Se datoreaza faptului ca este un proces la Cluj pe data de 8 iulie cu cotidianul in cauza. Cum se face ca articolul a aparut doar intr-un singur loc?", a declarat ieri Marius Soranescu, directorul Bellaria si fiul lui Constantin Soranescu. Trebuie facute cateva precizari, pentru ca si Marius Soranescu sa inteleaga ceea ce este cu adevarat de interes public. 1. Faptul ca la un restaurant s-au servit produse alterate si in conditii neigienice este de interes public, iar orice institutie media este obligata sa acorde atentie unor astfel de evenimente. De ce? Pentru ca in joc este sanatatea publica. 2. Faptul ca un singur ziar, BUNA ZIUA IASI, a publicat un material despre cele intamplate la Onyx se numeste, in limbaj de presa, "exclusivitate". Asta, spre stiinta tanarului Marius Soranescu, inseamna ca ziaristii de la BUNA ZIUA IASI si-au facut treaba si, spre deosebire de concurenti, au intrat primii in posesia informatiei, pe care au verificat-o si au facut-o publica in cel mai scurt timp, asa cum le-o cere si deontologia profesionala. 3. In cazul in care si alte institutii media, precum Ziarul de Iasi sau Tele M, au intrat in posesia informatiei ca la Onyx s-au servit produse alterate si ca sute de persoane au avut de suferit, inseamna ca au refuzat sa-si faca datoria fata de opinia publica, cu rea-credinta, in schimbul unor avantaje. Tacerea acestor canale media putea fi cumparata cu contracte de publicitate.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (8)

seby  | #110153
Pai vad ca tu il pupi in cur pe marius asta...kkmash in restaurantul lor
denisa  | #110180
Branza expirata din 2008 provenea probabil de la ferma Marwa a carui patron este tot Constantin Soranescu, situata in localitatea Gorban,jud. Iasi. Aceasta ferma a cumparat-o in anul 2000 la pretul unei garsoniere, avand bineinteles ''sprijinul'' tatucului Plumbu Spiridon cu care a impartit afaceri grele, precum renovarea Directiei Agricole cu firma Artconstruct,deschiderea unui bufet in incinta Directiei Agricole si lista poate continua...Tot ce inseamna investitii de miliarde in ferma Marwa apar in acte ca si investitii Romtelecom, masinile , utilajele, mana de lucru, echipamente si tot ce inseamna Marwa s-a facut NUMAI pe cheltuiala Romtelecomului. Cand toate acestea au iesit la iveala au plecat de la Romtelecom atat SORANESCU CONSTANTIN cat si sotia acestuia SORANESCU FLORICA, au ramas cu tot ce au furat , fara ca nimeni sa le puna catusele!
Cornelia  | #110181
Doar prostii si-au inchipuit ca i se va intampla altceva, decat o amenda de doi lei, pe care o va contesta probabil in instanta si pe care nici macar nu o va plati. Grija mare insa, ca Dumnezeu nu doarme ca cei de la Deseveu si s-ar putea ca data viitoare sa fie mai rau... pentru cel din imagine.
Mircea P.  | #110201
De ce in marea conferinta a celor de la Onyx nu au chemat sefii de serie si pe sefa de an? As fi vrut sa-i aud eu atunci sa-i aud ca numai 3 persoane au avut probleme... Astia de la Onyx chiar considera ca toata lumea e decerebrata? Imi spun ei mie de cuptorul lor care a costat zeci de mii de euro... Desteptilor, daca preparati carne expirata credeti ca la temperaturi inalte distrugeti orice germene? Ma mir ca nu au zis ca au gradina frumoasa si nu ai cum sa faci toxiinfectie alimentara.
Faceti rost de nr sefei de an si intrebati-o daca a auzit de studenti care s-au plans de probleme a doua zi; puteti sa mai intrebati cat a costat si meniul pe bune, si daca au ramas si sefii de serie cu ceva.
denisa1  | #110215
Dar nu citesc nicio replica la rubrica "comentarii" a celor de la Onyx. Ati scapat ieftin si acum stati linistiti. Bravo!!!!!!! Oare sunteti oameni.
test  | #110232
oare nu e vorba de amenda din 2008 de care se scrie ca si cum ar fi data acum ? Daca era o toxiinfectie de 300 de persoane, la masa asta de oameni nu a existat nicio reactie de la Ministerul Sanatatii ?
nick  | #138172
imi pare rau dar asa se intampla ,cand degeaba ai dar nu stii s-a pastrezi ,incercarea de face din marius ,un director de restaurant este cum ai face din dacia mercedes ,copilul asta habar nu are de ce inseamna asa ceva habar nu are ce inseamna ,un banchet ,nunta ,sau orice altceva ,si daca il intrebatii cu cartea in mana despre ce implica ,curatenie sau igena ,in bucatarie va raspunde de fotbal ,el saracu incearca dar nu va reusi niciodata s-a faca ceva ,este prea plecat nu mintea si sorcova el crede ca orice zboara se papa dar trebuie s-a inteleaga ca si avionul zboara ,si marea parte ce s-a facut acolo ,sau se incearca s-a se faca ,este ideea unui om care a stat foarte putin acolo si a urnit ,multe dar stiti cum este omul daca simnte ca nu mai este bine venit pleaca ,si se pot continua la nesfarsit ,multe despre catering ,pub ,hotel ,si multe altele ,pacat mare ce fost onyx ,pana la marius ,si daca doreste marius s-a raspunda la ceva din aceste randurii sant aici cu mai multe ,asta daca il tine cureaua ,mersi mult
M  | #150639
sunteti niste incompetenti... sa va fie rusine pentru faptul ca atacati fara motiv stafful bellaria! bzi sucks!
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.4074 (s) | 22 queries | Mysql time :0.284419 (s)