News Flash:

Vor fi desfiintate sute de farmacii

29 Decembrie 2010
2119 Vizualizari | 1 Comentarii
• Guvernul a decis sa elimine posibilitatea de înfiintare, ca exceptie, a farmaciilor în gari, aerogari si centre comerciale, procedura permisa din 2005, considerând ca numarul de farmacii în zonele urbane este unul suficient de mare, care nu mai justifica deschiderea altora, mai ales în magazine mari

Guvernul a decis sa elimine posibilitatea de înfiintare, ca exceptie, a farmaciilor în gari, aerogari si centre comerciale, procedura permisa din 2005, considerând ca numarul de farmacii în zonele urbane este unul suficient de mare, care nu mai justifica deschiderea altora mai ales în magazine mari. Decizia a fost luata în sedinta de ieri a Guvernului. "O reglementare aprobata de Guvern prevede eliminarea posibilitatii de înfiintare a farmaciilor suplimentare în gari, aerogari si centre comerciale, ca exceptie. Aceasta reglementare este în vigoare din 2005, iar daca atunci erau 39 farmacii, în 2010 am ajuns la 728 farmacii înfiintate prin exceptie. Din punctul nostru de vedere, în marea parte a localitatilor urbane, numarul de farmacii este suficient si nu se mai justifica înfiintarea acestora, mai ales prin exceptii, în centre comerciale de mare suprafata", a spus ministrul Sanatatii, Attila Cseke.
Guvernul a decis, totodata, ca prevederile Legii farmaciei, care stabileste deschiderea unor farmacii pe baza unor criterii demografice, sa fie mentinute înca doi ani, pâna la 31 decembrie 2012. Criteriul demografic reglementeaza deschiderea si înfiintarea farmaciilor comunitare în mediul urban, adica o farmacie la 4.000 locuitori în Bucuresti, o farmacie la 3.500 locuitori în municipiile resedinta de judet si o farmacie la 3.000 locuitori în celelalte orase. Ministrul a sustinut ca asemenea criterii exista si în alte 17 state UE, printre care Franta, Italia, Spania, Austria. "În prezent, media europeana este de o farmacie la 3.400 locuitori, iar în România media este de 3.100. Împartirea pe mediul rural si urban dezavantajeaza mediul rural, ministerul are interesul sa se deschida cât mai multe farmacii în mediul rural. Daca nu se continua cu principiul demografic, urmarile ar fi fost mutarea farmaciilor din rural în urban, precum si deschiderea unui numar mare de farmacii în mediul urban", a spus Cseke. Potrivit acestuia, numarul de farmacii s-a dublat în ultimii 10 ani, de la 3.140 în 2000 la 6.902 în 2010. Întrebat de jurnalisti daca a ramas în continuare prevederea ca farmacistul sa aiba farmacie în proprietate, ministrul a raspuns negativ, spunând ca, în urma observatiilor primite de la alte ministere, aceste prevederi nu au fost introduse în proiect. "În mediul urban, media este de o farmacie la 2.485 locuitori, iar media europeana este de 3.400. Noi avem prea multe farmacii în mediul urban si prea putine în cel rural, este foarte greu de remodelat. Daca erau stabilite de la început criterii pe urban si rural, azi nu avem asemenea situatii. Interesul nostru este de a deschide farmacii în rural", a adaugat ministrul.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

eu  | #137638
Si de unde ati ajuns la concluzia ca se vor inchide???? Nu se vor mai deschide asta e clar....dar legea nu se aplica retroactiv. Oricum judetul e suprasaturat de farmacii-sunt de 2 ori mai multe decit spune legea actuala.
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1473 (s) | 22 queries | Mysql time :0.035180 (s)