Actualitate

Vor mai primi persoanele care se vaccinează tichete de masă? Răspunsul ministrului Sănătății, dr. Alexandru Rafila

Publicat: 08 dec. 2021
dr. Alexandru Rafila în timpul unei declarații de presă
Ministrul Sănătății a mai spus că vor fi eliminate o parte din măsurile restrictive, urmând să fie instituite o serie de măsuri de relaxare

Subiectul tichetelor de masă pentru persoane care s-au vaccinat anti-Covid-19 a fost amplu dezbătut. Renunțarea la acest beneficiu pentru cei care se inoculează a fost doar o discuție informală și nici măcar nu s-a pus problema unei decizii, spune ministrul Sănătății, dr. Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila a fost interpelat despre posibilitatea renunțării la tichetele de masă pentru cei care își administrează doza de vaccin împotriva noului coronavirus. Oficialul a menționat că nu s-a discutat despre renunțare, ci a fost o discuție informală cu reprezentanții medicilor de familie, iar unul dintre participanți a transmis presei informația.

„Au fost două discuții: una dintre ele a fost legată de plata tuturor restanțelor către medicii de familie pentru că există în continuare pentru serviciile de vaccinare efectuate de medicii de familie restanțe, unele foarte mari și trebuie toate plătite și intenționăm să plătim în măsura posibilului în această lună și cea de-a doua discuție: am observat că, în ciuda introducerii acelor tichete de 100 de lei, interesul a scăzut foarte mult și discuția a fost legată de găsirea unei alternative care să stimuleze vaccinarea. Adică dacă ai o măsură și vezi că nu mai aduce lumea la vaccinare te gândești la o alternativă. Asta a fost discuția informală, nimic mai mult, nu este nicio decizie, nici măcar nu s-a pus problema unei decizii. Este mai degrabă speculație care nu face altceva decât să aducă în spațiul public subiecte care pot scădea interesul”, e de părere Rafila.

Ministrul, personal, consideră că cei care se vaccinează în momentul de faț o fac pentru sănătatea lor, nu pentru tichetul de masă.

Când pot fi ridicate tichetele de masă pentru persoanele imunizate anti-Covid-19

Persoanele vaccinate împotriva COVID-19 cu schemă completă de vaccinare, care s-au vaccinat cu doza 2 pentru vaccinul Pfizer – BIONTech, Moderna, Astra-Zeneca sau doza unică Johnson&Johnson în perioada 03.09.2021 – până în prezent, vor putea ridica tichetele de masă în valoare de 100 lei/persoană, în termen de 6 luni de la data vaccinării cu schema completă de la centrele de vaccinare, cabinetele medicilor de familie, ambulatoriile de specialitate la care au primit a 2-a doză pentru vaccinul Pfizer-BIONTech, Moderna, Astra-Zeneca și doza unică Johnson&Johnson (conform prevederilor art. 5 alin.(3) din Ordinul Ministerului Sănătății nr.1.863/2021 privind acordarea alocației de hrană sub forma tichetelor de masă persoanelor care se vaccinează cu schema completă de vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2, cu modificările si completările ulterioare).

Tichetele de masă pentru persoanele vaccinate cu schema completă de vaccinare în perioada 03.09.2021– 30.09.2021, se află în centrele de vaccinare, cabinetele medicilor de familie, ambulatoriile de specialitate începand cu data de 11.10.2021. Acestea trebuie ridicate în cursul lunii decembrie, având termenul de valabilitate până la 31.12.2021.

Tichetele de masă pentru persoanele vaccinate cu schema completă de vaccinare în perioada 01.10.2021 – 31.10.2021, respectiv 01.11.2021 – 30.11.2021,  vor fi achiziționate de DSP Iași și distribuite către centrele de vaccinare, cabinetele medicilor de familie, ambulatorii de specialitate, după alocarea bugetului de către Ministerul Sănătății, cel mai probabil după rectificarea bugetară din luna decembrie 2021.

 

Comentarii
Adauga un comentariu