Stiri

Votul cu ajutorul telefonului. Cum ar putea sa creasca numarul celor prezenti la alegeri

Publicat: 04 nov. 2014
5
Varianta salvatoare sau pericol de frauda electorala?

Campania electorala nu se mai face ca in urma cu un deceniu – retelele de socializare au devenit unelta folosita de candidati pentru promovarea mesajului, utilizatorii isi exprima parerile intr-un mod mai mult sau mai putin violent. Facebook, cea mai populara retea de socializare cu 1,3 miliarde de useri la nivel global, are 7.2 de milioane de utilizatori inregistrati in Romania. Iar 57.3% dintre acestia au varste intre 18 si 34 de ani!

Cu toate astea, numai 51% dintre persoanele cu varste intre 18 si 34 de ani au fost la vot in primul tur al alegerilor prezidentiale!

Majoritatea celor care acceseaza Facebook-ul o fac si cu ajutorul telefonului mobil. Smartphone-urile sunt gadgetul la care majoritatea romanilor nu ar renunta, devenind o parte importanta din viata de zi cu zi. 27% din romani au smartphone iar jumatate dintre acestia folosesc internetul. Rezulta un procent mai mare decat au obtinut toti candidatii la presedentie exceptandu-i pe cei doi care vor participa la turul 2! Si atunci, de ce nu s-ar incuraja usurarea votarii cu ajutorul unei aplicatii oficiale?

Ideea votului electronic nu este una noua in Romania. Au existat pana acum 4 tentative de a implementa o metoda alternativa de vot, toate esuate. In strainatate, Comisia Europeana a lansat inca din anul 2000 CyberVote, metoda de vot online testata cu succes in Germania sau Franta. Estonia este insa singura tara europeana ca a extins la nivel national posibilitatea ca alegatorii sa voteze online.

Potrivit specialistilor, un astfel de sistem ar duce la o prezenta mai mare la scrutinele electorale, un fiasco precum cel din primul tur cand romanii plecati peste hotare au stat ore intregi la cozi si o parte neputand sa voteze fiind imposibil. Un sondaj efectuat de Gandul a aratat ca 92% ar fi in favoarea votului electronic.

Iar varianta votarii cu ajutorul telefonului mobil are potentialul de a avea un succes si mai mare. In Statele Unite, Barack Obama a propus implementarea votarii cu ajutorul smartphone-ului inainte de alegerile din 2012. Iar un sondaj pe acest subiect a aratat ca 60% dintre americani ar vota astfel daca ar exista aceasta posibilitate.

Adauga un comentariu