National

Votul privind aderarea Romaniei la Schengen ar putea fi amanat

Publicat: 22 sept. 2011
1
Presedintia poloneza a UE ar urma sa amane, astazi, in Consiliul JAI, votul privind eventuala aderare a Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen, in lipsa unui consens al statelor membre, evitand astfel o decizie negativa, au declarat pentru MEDIAFAX surse europene.
Potrivit surselor citate, presedintia poloneza poate din punct de vedere procedural sa ceara organizarea unui „tur de masa” – procedeu prin care fiecare stat membru isi exprima opinia pe tema aderarii celor doua tari la Spatiul Schengen. Presedintia poloneza va face joi, acest lucru, au sustinut sursele citate.
In conditiile in care cel putin Olanda a anuntat explicit ca se opune aderarii celor doua state la Schengen, atingerea unui consens – necesar luarii unei decizii – va fi imposibila la reuniunea JAI de joi.
In aceste conditii, pentru a evita o decizie negativa, presedintia poloneza poate si va cere ca subiectul sa nu fie supus votului, ci sa se limiteze la o dezbatere, au explicat aceleasi surse.
Conform acestora, presedintia poloneza nu va risca un eventual vot negativ deoarece in acest caz s-ar pune problema reluarii unei parti semnificative a procedurii juridice cel putin la nivelul Consiliului si, posibil, si al Parlamentului European.
Sursele citate au mai spus ca, daca joi nu va avea loc un vot, subiectul aderarii va fi introdus pe ordinea de zi a viitorului Consiliu European, de la jumatatea lunii octombrie . Procedural, introducerea pe ordinea de zi se poate cere inclusiv in ziua Consiliului de catre oricare dintre statele interesate – in acest caz Romania sau Bulgaria – sau de presedintia poloneza.
Discutiile in Consiliul European nu se vor incheia cu o decizie formala, ci vor constitui doar o dezbatere politica profunda, in vederea gasirii consensului necesar. Pe aceasta baza, presedintia poloneza poate decide reintroducerea pe agenda unui viitor Consiliu JAI a chestiunii aderarii la Schengen, in vederea formalizarii consensului.
Ministrii de Interne din UE discuta, joi, la Bruxelles despre aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen, fiind anticipata o decizie de respingere dupa ce Guvernul olandez a anuntat ca isi va utiliza dreptul de veto in aceasta chestiune.
De fapt, Consiliul JAI ia in discutie, joi, varianta de compromis – aceea a aderarii in trepte a Romaniei si Bulgariei la Schengen.
Cel mai probabil, consensul – necesar in acest caz pentru adoptarea unei decizii – nu va fi obtinut. Guvernul olandez a anuntat, la 16 septembrie, ca se va opune chiar si aderarii partiale a Romaniei si Bulgariei la Schengen. „În numele Olandei, vom spune «nu» la reuniunea prevazuta saptamana viitoare la Bruxelles”, a explicat, la acea data, o purtatoare de cuvant a Guvernului olandez.
Surse europene au anuntat ca si Finlanda va exprima o opinie negativa. Helsinki nu a anuntat oficial luarea unei decizii in acest sens insa confirmarea viitorului vot negativ a venit de la insusi ministrul de Externe Teodor Baconschi. „Am avut o discutie cu ministrul olandez de Externe si cu ministrul finlandez. Dar nu dau mari detalii, pentru ca pozitia lor este cunoscuta: se vor opune (n.red. in Consiliul JAI, n.red). Trebuie gasita o strategie de iesire din acest impas care este in primul rand comunitar”, a explicat marti ministrul Baconschi pentru Mediafax.
Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri seara, la TVR, ca, daca Olanda isi mentine pozitia la Consiliul JAI de joi, spera ca subiectul sa se afle pe ordinea de zi a Consiliului din octombrie la care participa sefii de stat si guvern, „pentru ca nu putem lasa arbitrarul sa functioneze”.
„Vom vedea maine. Eu sper ca, in cazul in care Olanda isi mentine pozitia maine (joi – n.r.) sa avem subiectul pe ordinea de zi in Consiliul din octombrie, la care participa sefii de stat si de guvern, pentru ca nu putem lasa arbitrarul sa functioneze. Guvernul olandez este intr-o situatie dificila, este sustinut din parlament de o grupare de extrema-dreapta, antieuropeana si antiimigratie, iar problemele interne ale unei tari, fie ea si un contributor la bugetul Uniunii, cum este Olanda, nu pot sa afecteze nici solidaritatea, nici evolutia catre integrare a statelor care au indeplinit conditiile”, a declarat Traian Basescu.
El a fost intrebat despre posibilitatea ca, la Consiliul JAI de joi, sa nu existe o decizie in ceea ce priveste intrarea Romaniei in spatiul Schengen.
„Noi am indeplinit conditiile de aderare la spatiul Schengen. Sigur, avem probleme, cu justitia, cu frontiera, cu multe, ne zbatem sa le rezolvam, dar acestea sunt in partea politica si nu in criteriile tehnice de aderare la spatiul Schengen. Sigur, te poti astepta la un guvern sustinut de o fractiune extremista, de extrema-dreapta, antieuropeana sa aiba si astfel de pozitii, dar guvernul olandez trebuie sa intelega ca nu poate fi sacrificata politica de consolidare a UE de dragul unor extremisti”, a mai spus seful statului.
Adauga un comentariu